Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Παραμένει το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης – «Ανοιγμα» Δημοκρατικών για Conte πρωθυπουργό - Τι ανταλλάγματα ζητούν

tags :
Ιταλία: Παραμένει το αδιέξοδο για το σχηματισμό κυβέρνησης – «Ανοιγμα» Δημοκρατικών για Conte πρωθυπουργό - Τι ανταλλάγματα ζητούν
Νέες διαβουλεύσεις αύριο Τρίτη 27/8 υπό τον πρόεδρο Mattarella
(upd) Παραμένει το αδιέξοδο στην Ιταλία καθώς άκαρπες είναι οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός τη στιγμή που σε εξέλιξη είναι μια σειρά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το μοίρασμα των υπουργείων.
Ο Luigi Di Maio, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, επιθυμεί ο απερχόμενος και προσφάτως παραιτηθείς πρωθυπουργός Giuseppe Conte να είναι αυτός που θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος, προοπτική που συναντά τις ενστάσεις του Nicola Zingaretti, του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος υποστηρίζει πως ο Conte δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο προκειμένου να ηγηθεί της «κυβέρνησης αλλαγής» που επιθυμεί.
Το κατέστησαν άλλωστε σαφές οι Δημοκρατικοί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τους το περασμένο Σάββατο 24/8, όταν και είπαν πως «η Ιταλία χρειάζεται μια κυβέρνηση αλλαγής που να μην συμβαδίζει με το παρελθόν» αν και ο Zingaretti άφησε για άλλη μια φορά όλα τα σενάρια ανοιχτά με μια διφορούμενη δήλωση του.
«Έχω αρχίσει να σκέφτομαι πως αυτήν την κυβέρνηση δεν την θέλει πια ο Di Maio.
Αλλά εάν γίνονταν αποδεκτές οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το Δημοκρατικό Κόμμα, εάν γινόταν αποδεκτός ο οδικός μας χάρτης για τις μεταρρυθμίσεις καθώς και ο κατάλογος των υπουργείων, τότε το βέτο μου για τον Conte στο πρωθυπουργικό αξίωμα δεν θα υπήρχε πια» υποστήριξε ο Zingaretti.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ξεκάθαρο «άνοιγμα» του Zingaretti προς τον Di Maio, ο οποίος όμως εμφανίζεται ανυποχώρητος στον όρο του να είναι ο Conte ο επόμενος πρωθυπουργός.

Zingaretti (Δημοκρατικό Κόμμα): Δουλεύω για μια σοβαρή κυβέρνηση αλλαγής στην Ιταλία

Την θέση ότι κύριο μέλημα του είναι η δημιουργία μιας σοβαρής κυβέρνησης αλλαγής διατύπωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Nicola Zingaretti και ενώ μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται καμία «κίνηση» και διαβούλευση μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος Αλλαγής και ενώ απομένουν λίγες ώρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του προέδρου Mattarella προς τις πολιτικές δυνάμεις για σχηματισμό κυβέρνησης.
«Εργάζομαι για μια σοβαρή λύση, που θα είναι στο ύψος της Ιταλίας, ανάμεσα σε δυνάμεις που συναντώνται και βρίσκουν λύσεις.
Είμαι και παραμένω πεπεισμένος ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση.
Μια κυβέρνηση αλλαγής.
Πιστεύω όμως ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τις ιδέες και τις αξίες του Δημοκρατικού Κόμματος.
Δεν χρειάζονται δύο παράλληλα προγράμματα αλλά ένα κοινό που πρέπει να αποδεχθούμε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Zingaretti, σπάζοντας έτσι τη «σιωπή» που επικρατεί τις τελευταίες ώρες μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Αν και είναι προφανές ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν συναντήσεις ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη των δύο κομμάτων αλλά και στους δύο επικεφαλής των κομμάτων προκειμένου να συντονίσουν καλύτερα τα βήματα των διαπραγματεύσεων τους, δεν υπάρχει καμία πληροφορία ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί εντός της ημέρας.
Μέχρι στιγμής το μεγάλο «αγκάθι» ακούει στο θέμα του επόμενου πρωθυπουργού, ο οποίος κατά το Κίνημα των 5 Αστέρων πρέπει να είναι ο προσφάτως παραιτηθείς Giuseppe Conte.
Στην προοπτική αυτή αντιτίθεται το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς υποστηρίζει ότι με πρωθυπουργό τον Conte δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση αλλαγής.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το Δημοκρατικό Κόμμα είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί τον Conte ως πρωθυπουργό, εφόσον πάρει κρίσιμα υπουργεία όπως είναι αυτό της Οικονομίας και της Δικαιοσύνης.

Αμοιβαία καχυποψία
Και το ερώτημα που θέτουν ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία είναι αν τα δύο κόμματα θα επιμείνουν στην άκαμπτη στάση τους για το νέο πρωθυπουργό ή θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να αποτυπώσουν ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα αποτρέψει μια νέα εκλογική αναμέτρηση, την οποία προφανώς και απεύχονται τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η Lega του Matteo Salvini φαντάζει ως αναμφισβήτητος νικητής.
Η επιμονή πάντως του Di Maio στο όνομα του Conte προκαλεί έντονο εκνευρισμό στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος και κατ’επέκταση ένταση ανάμεσα στα στελέχη του με εκείνα του Κινήματος των 5 Αστέρων.
«Η λύση είναι ο Conte, η μείωση των βουλευτών και η σύγκλιση στα άλλα 9 σημεία που έθεσε ο Di Maio.
Η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει το Δημοκρατικό Κόμμα» αναφέρουν από το Κίνημα των 5 Αστέρων με την απάντηση να δίνει ο Andrea Orlando από το Δημοκρατικό Κόμμα.
«Εδώ και ημέρες περιμένουμε να μιλήσουμε για τα προβλήματα της χώρας ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων μιλά μόνο για τις καρέκλες» τόνισε ο Orlando, την ώρα που αναλυτές εκτιμούν ότι από χθες το απόγευμα η προοπτική των πρόωρων εκλογών είναι λίγο πιο κοντά.

Νέες διαβουλεύσεις υπό τον Mattarella
Σε κάθε περίπτωση η κλεψύδρα αδειάζει, μια και αύριο Τρίτη 27/8 είναι προγραμματισμένος ο νέος γύρος των διαβουλεύσεων των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του έχει καταστήσει απόλυτα σαφείς τις προθέσεις τους.
Ότι εάν έως αύριο το βράδυ δεν διαφανεί ότι υπάρχει πρόοδος στην κατεύθυνση σχηματισμού μιας συνεκτικής και σταθερής κυβέρνησης, οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος.
Σε αυτήν την περίπτωση, το επόμενο βήμα του Mattarella είναι να ορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία ως κύριο και μοναδικό της μέλημα θα έχει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές εντός του φθινοπώρου.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 26/8 10:07)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης