Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σήμερα (26/8) το δεύτερο φορτίο LNG της ΔΕΗ στη Ρεβυθούσα

tags :
Σήμερα (26/8) το δεύτερο φορτίο LNG της ΔΕΗ στη Ρεβυθούσα
«Παράθυρο» για μικρή αποκλιμάκωση της Οριακής Τιμής Συστήματος
Καταφθάνει σήμερα (26/8) το δεύτερο φορτίο LNG της ΔΕΗ στη Ρεβυθούσα, με τα 130.000 κυβ. μέτρα φυσικού αερίου να εγχέονται στις υποδομές του ΔΕΣΦΑ το πρωί, σύμφωνα με το τελικό μηνιαίο πρόγραμμα εκφορτώσεων για τον Αύγουστο, που έχει ανακοινώσει ο Διαχειριστής.
Πρόκειται για το δεύτερο φορτίο που εισάγεται στη χώρα μας για λογαριασμό της επιχείρησης, μετά τη διετία 2010 – 2011, καθώς η πρώτη άφιξη, ποσότητας επίσης 130.000 κυβ. Μέτρων έγινε στις 6 Ιουλίου από τη Shell.
Με την εισαγωγή LNG, η ΔΕΗ προσδοκά να αποκτήσει μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, με σκοπό τη βελτιστοποίηση του κόστους ανεφοδιασμού της. Μάλιστα, η παρούσα διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή, αφού λόγω της υπερπροσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι τιμές του κινούνται σε ανταγωνιστικά επίπεδα συγκριτικά με το καύσιμο που διακινείται μέσω αγωγών, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

«Είσοδος» στην προμήθεια φυσικού αερίου

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εγχώριους καταναλωτές φυσικού αερίου, λόγω των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου που διαθέτει (Αλιβερίου V, Λαυρίου IV και V, Κομοτηνής και Μεγαλόπολης V). Έτσι, η μείωση κόστους προμήθειας καυσίμου αναμένεται να οδηγήσει στη μικρή αποκλιμάκωση της ΟΤΣ, σε μία συγκυρία που είναι απαραίτητο να συγκρατηθούν τα τιμολόγια, με δεδομένη τη νέα υψηλή τιμή εκκίνησης για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, αλλά και την ενδεχόμενη κατάργηση του μέτρου.
Παράλληλα, από το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει να δραστηριοποιείται και στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, προσφέροντας συμβόλαια προμήθειας τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε μεγαλύτερους καταναλωτές.
Επομένως, η πρόσβαση σε φθηνό καύσιμο από τη χονδρεμπορική αγορά θα της επιτρέψει να διαμορφώσει ανταγωνιστικά τιμολόγια.

Συνεργασία με παγκόσμιους «παίκτες»

Για την εισαγωγή LNG, τον Μάιο η ΔΕΗ άνοιξε την πόρτα συνεργασίας με μερικούς από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο, με την υπογραφή κύριων συμβάσεων αγοραπωλησιών (Master Sale & Purchase Agreements, MSA) με οίκους που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο LNG.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 14 Μαΐου, με την οποία η επιχείρηση ενέκρινε τα σχέδια MSA τα οποία της είχαν υποβληθεί από τους εν λόγω οίκους, έπειτα από τις επαφές μαζί τους που προηγήθηκαν την προηγούμενη χρονική περίοδο.
Η κίνηση αυτή γίνεται με σκοπό τη διαμόρφωση της πολιτικής της ΔΕΗ για την προμήθεια LNG για την τριετία 2019 – 2021, ενώ τα MSA προδιαγράφουν το πλαίσιο των όρων συναλλαγής για παραγγελίες που θα υλοποιηθούν το εν λόγω χρονικό διάστημα. Ανάμεσα στους οίκους με τους οποίους υπέγραψε η ΔΕΗ κύριες συμβάσεις, συγκαταλέγονται οι Vitol, Tellurian Trading UK, Uniper, Powerglobe (LLC) Qatar, Socartrading.

Πηγή: www.worldenergynews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης