Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρουμανία: Έχασαν την κυβερνητική πλειοψηφία οι Σοσιαλδημοκράτες – Αποχώρησαν οι Φιλελεύθεροι

Ρουμανία: Έχασαν την κυβερνητική πλειοψηφία οι Σοσιαλδημοκράτες – Αποχώρησαν οι Φιλελεύθεροι
Έχασαν την κυβερνητική πλειοψηφία οι Σοσιαλδημοκράτες στη Ρουμανία 
Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) στη Ρουμανία έχασε σήμερα (26/8) την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε, έπειτα από την αποχώρηση του μικρού συμμαχικού τους εταίρου, του κόμματος των Φιλελευθέρων ALDE, από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η αποχώρηση του ALDE έρχεται δύο μέρες μετά την αποτυχία συμφωνίας να οριστεί ως μοναδικός υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις προεδρικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου ο πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων και πρόεδρος της Γερουσίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου.
Η απόφαση του PSD να επιλέξει, αντ’ αυτού, την ηγέτιδά του, πρωθυπουργό Βιορίτσα Νταντσίλα για να διεκδικήσει το αξίωμα από τον εν ενεργεία πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις, πυροδότησε το διαζύγιο των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι σχέσεις των οποίων επιδεινώνονταν τους τελευταίους μήνες.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές του 2020 και εγείρει την προοπτική προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Η Νταντσίλα απέκλεισε να παραιτηθεί άμεσα, δηλώνοντας ότι το PSD θα συνεχίσει να κυβερνά.
«Το σημαντικό είναι να μην απογοητεύσουμε τους ψηφοφόρους μας που μας εμπιστεύτηκαν στις εθνικές εκλογές του 2016», είπε.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρουμάνα υπουργός Εξωτερικών Ραμόνα Μανέσκου, που προέρχεται από το ALDE, θα παραμείνει στο πόστο της.
Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να «διαπραγματευτεί» να «σχηματίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».
«Αν υιοθετηθεί μια πρόταση μομφής, τότε θα συμμορφωθούμε με τη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.
Ο Ντατσιάν Τσιόλος, ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης PLUS, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της ομάδας Renew Europe στο Ευρωκοινοβούλιο, κάλεσε για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ο Ταριτσεάνου από την πλευρά του ζήτησε από τους τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης, που προέρχονται από το κόμμα του, να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.
«Η εμπιστοσύνη μου κλονίστηκε έντονα έπειτα από μια σειρά αποφάσεων που πάρθηκαν χωρίς να ζητηθεί η συμβουλή μου», τόνισε ο Ταριτσεάνου, αναφερόμενος στους λόγους του διαζυγίου.
Χωρίς την υποστήριξη των βουλευτών του ALDE, το PSD έχει πλέον μόλις 205 έδρες στο κοινοβούλιο των 465 εδρών.
Η Νταντσίλα έχει στη διάθεσή της 45 μέρες για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και θα αναζητήσει συμμαχίες με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, πιθανώς και με το κόμμα της Ένωσης των Ούγγρων της Ρουμανίας (UDMR).
Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τους Σοσιαλδημοκράτες (PSD) που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Ρουμανίας μετά την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, έπειτα και από την ήττα τους στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης