Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Έφθασε η στιγμή για αγορά χρυσού – Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν χάσει τον έλεγχο

BofA: Έφθασε η στιγμή για αγορά χρυσού – Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν χάσει τον έλεγχο
Οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία καθιστούν τον χρυσό ένα ελκυστικό asset, τονίζει η BofA
Υπέρ της αγοράς χρυσού, καθώς θεωρεί ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν τις οικονομίες και το ενδεχόμενο ύφεσης, τάσσεται σε έκθεσή της η Bank of America.
Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός και επενδυτικός όμιλος εξετάζει τις δύο περιόδους bull market του χρυσού, μία το 2008 και μία το 2018 και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο κίνδυνος για αποτυχία της ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που δεν συνέβαινε το 2008, καθιστά τον χρυσό ένα ελκυστικό asset».
Η BofA εξετάζει τις δύο προαναφερθείσες bull markets για το κίτρινο μέταλλο βάσει τριών στοιχείων: πραγματικά επιτόκια, πορεία αμερικανικού δολαρίου και πορεία μεταβλητότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2018, ο χρυσός ήταν το εμπόρευμα που εμφάνισε την καλύτερη πορεία, έχοντας εμφανίσει κέρδη 31% έως τον Αύγουστο του 2018.

Παράλληλα το 2008 το εκπληκτικό ράλι του μετάλλου στηρίχθηκε και στις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν την πρώτη κορυφαία κρίση του 21ου αιώνα, χρησιμοποιώντας τόσο τα παραδοσιακά τους όπλα (σ.σ.: νομισματική πολιτική) όσο και νέα εργαλεία.

Από τη στιγμή που ο χρυσός είναι ένα καταφύγιο, οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τον καθιστούν άμεσα ένα ενδιαφέρον asset, πολύ πιο ενδιαφέρον από τα υπόλοιπα εμπορεύματα.
Επίσης, όπως φαίνεται και στο Διάγραμμα 4 (Chart 4), η πτώση στα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ αυξάνει την αίγλη του χρυσού.
Βέβαια τα επιτόκια των ΗΠΑ άλλαξαν πορεία το 2013 όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, ανακοίνωσε μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (Διάγραμμα 5 – Chart 5) και τότε ο χρυσός σταμάτησε την ανοδική του πορεία.
Since gold is a non-yielding asset, the reduction in opportunity costs and uncertainty over where the global economy and markets were headed made the commodity an interesting investment.

Αφού ο χρυσός κατέγραψε ράλι, η τιμή του άρχισε να υποχωρεί, λόγω και της στήριξης που προσέφεραν στις αγορές άλλα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο

Όμως το «παραμύθι» των Κεντρικών Τραπεζών αποδείχθηκε απόλυτα ψεύτικο και η εκτίμηση για «ισχυρή οικονομική ανάπτυξη» δεν επιβεβαιώθηκε, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερά κάτω από τον στόχο του 2%.
Οι Κεντρικές Τράπεζες άρχισαν να πιστεύουν ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά τελικά έκαναν λάθος.
Η αξία και το ποσοστό του χρέους με αρνητική απόδοση έχει εκτοξευθεί και αυτό αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα στήριξης για τον χρυσό.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της BofA αυτή η τακτική των Κεντρικών Τραπεζών έχει δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες για αρκετά επενδυτικά assets, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει δημιουργήσει και εταιρείες-ζόμπι, που είναι υπέρ-χρεωμένες και έχουν μηδενικά κέρδη και έσοδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης