Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ημέρα κρίσης για την Ιταλία - Προς συμφωνία M5S με Σοσιαλδημοκράτες με πρωθυπουργό τον Conte - Ράλι στο 10ετές ομόλογο στο 1,13%

tags :
Ημέρα κρίσης για την Ιταλία - Προς συμφωνία M5S με Σοσιαλδημοκράτες με πρωθυπουργό τον Conte - Ράλι στο 10ετές ομόλογο στο 1,13%
Νέες ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία - Οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχθούν πρωθυπουργό τον G. Conte
(upd3) Νέες ελπίδες, οι οποίες απομένει να επιβεβαιωθούν, δημιουργούνται για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και αποφυγή των πρόωρων εκλογών, καθώς κορυφαία ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Κινήματος 5 Αστέρων για να τοποθετηθεί πρωθυπουργός της κυβέρνησης ο G. Conte.
Παράλληλα κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατίων, o Andrea Marcucci, τόνισε ότι «Σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις της Marcucci έγιναν λίγα λεπτά πριν τη συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος όπου το κεντρο-αριστερό κόμμα αναμένεται να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ή εάν θα αποχωρήσει.

Τα δύο κόμματα δεν έχουν, άλλωστε, και τόσο μεγάλο περιθώριο χρόνου, καθώς ο πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella έχει ανακοινώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για νέα κυβέρνηση έως την Τετάρτη (28/8) και μάλιστα στις 20.00 μμ.
Σε διαφορετική περίπτωση ο Mattarella θα ορίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που ως κύριο και μοναδικό της στόχο θα έχει να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα το Νοέμβριο.
Η είδηση για την πιθανή συμφωνία οδήγησε σε ράλι το ιταλικό 10ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 1,13%, ενώ το spread (η διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό 10ετές), υποχώρησε από το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων βάσης.
Άλλωστε ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, άσκησε ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις στους Σοσιαλδημοκράτες (PD) να δεχθούν τον Conte για πρωθυπουργό.
Ο Di Maio επιμένει να θέλει τον προσφάτως παραιτηθέντα πρωθυπουργό Giuseppe Conte να είναι αυτός που θα ηγηθεί και πάλι του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Αρχικά το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) είχε βάλει βέτο στην υποψηφιότητα του Conte υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική κυβερνητική αλλαγή με αυτόν να είναι και πάλι πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια όμως ο επικεφαλής του PD, Nicola Zingaretti άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί τον Conte ως πρωθυπουργό αν και επισήμως  το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει δώσει το πράσινο φως για τον Conte.
Ωστόσο ο Di Maio φέρεται αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους με το αίτημα του για την πρωθυπουργοποίηση του Giuseppe Conte.
Ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio υποστήριξε στα στελέχη του κόμματος του ύστερα από την ολοκλήρωση του χθεσινού γύρου των διαπραγματεύσεων με τους Δημοκρατικούς πως εάν δεν πουν οριστικά ναι στον Conte, δεν υπάρχει κανείς λόγος να επαναληφθούν οι προγραμματισμένες για σήμερα (στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας) συναντήσεις, γεγονός που αυτόματα συνεπάγεται και το τέλος των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
«Εάν δεν πουν ναι στον Conte, είναι ανούσιο να συναντηθούμε.
Έχω κουραστεί με τα παιχνιδάκια» φέρεται να υποστήριξε ο Di Maio σε στελέχη του κόμματος του.
Και η απειλή του έγινε πράξη.

Η αρχική κόντρα Κινήματος 5 Αστέρων - Σοσιαλδημοκρατών για τον Conte

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο σε ανακοίνωση του αναφέρει πως εάν το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ξεκαθαρίσει τη θέση του για τον Giuseppe Conte δεν πρόκειται να γίνει καμία συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.
«Σε μια στιγμή τόσο ευαίσθητη για τον τόπο, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Εργαζόμαστε εντατικά για να δώσουμε άμεσες απαντήσεις στους πολίτες.
Είμαστε υποχρεωμένοι να βιαστούμε, γιατί ο χρόνος πιέζει.
Στο Δημοκρατικό Κόμμα, όμως έχουν ακόμα συγκεχυμένες ιδέες.
Κηρύσσουν την ασυνέχεια του νέου σχήματος αλλά μας μιλούν μόνο για θέσεις και υπουργεία και καθόλου για θέσεις και προϋπολογισμό.
Έτσι δεν πάμε πουθενά.
Χθες ύστερα από 4 ώρες συνομιλιών, δεν καταλήξαμε πουθενά.
Δεν μπορούμε να δουλέψουμε έτσι.
Ή αλλάζεις στάση ή δεν είναι δύσκολο.
Θα συναντηθούμε με το Δημοκρατικό Κόμμα όταν τα όργανα τους θα δώσουν το ΟΚ για τον Conte.
Καμία άλλη συνάντηση δεν θα γίνει έως ότου ξεκαθαρίσουν επίσημα τη θέση τους για τον Giuseppe Conte
Εάν θέλουν να πάμε σε εκλογές να το πουν ανοιχτά.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο, το θυμόμαστε όλοι» αναφέρει η ανακοίνωση του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών στο τελεσίγραφο Di Maio ήταν να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα (στις 19:00 ώρα Ελλάδας) συνεδρίαση της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος για αύριο Τετάρτη 28/8 (στις 11:00 ώρα Ελλάδας) με πηγές από το κόμμα να αποδίδουν το τελεσίγραφο του Di Maio στις προσωπικές του φιλοδοξίες και στο ότι θέλει να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Για αυτό το λόγο υποστηρίζουν πως βάζει όρους στην όλη διαπραγμάτευση και προειδοποιούν ότι με αυτή τη στάση του θέτει σε κίνδυνο τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης τους.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι με αυτούς τους είναι καλύτερα η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές.
«Η συμφωνία για την κυβέρνηση κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω των προσωπικών φιλοδοξιών του Luigi Di Maio, ο οποίος θέλει να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Επειδή για αυτό δεν έχει επιχειρήματα, προχωρά σε τελεσίγραφα
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι να πάμε σε εκλογές» ανέφεραν από το Δημοκρατικό Κόμμα τη στιγμή πάντως που από το Κίνημα των 5 Αστέρων διέψευσαν ότι ο Di Maio θέλει το υπουργείο Εσωτερικών για το κόμμα και ότι προτεραιότητα για το Κίνημα είναι οι προγραμματικές θέσεις.

Αιχμές και πυρά

Οι πρώτες ενδείξεις για το τι θα επακολουθούσε σήμερα το πρωί είχαν διαφανεί λίγο μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
«Ύστερα από 4 ώρες συνομιλιών, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του για τον Conte.
Είναι μια ευαίσθητη στιγμή και ζητάμε υπευθυνότητα, αλλά η υπομονή έχει και τα όρια της.
Η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει» ανέφεραν πηγές από το Κίνημα των 5 Αστέρων λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις.
Και η επίθεση συνεχίστηκε.
«Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν μίλησε για προγράμματα, μόνο για υπουργεία» επεσήμαναν από το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Αιτιάσεις που διέψευσε κατηγορηματικά το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο υποστήριξε ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί του προγράμματος και μετά για τον πρωθυπουργό.
Από το Δημοκρατικό Κόμμα ανέφεραν ότι υπάρχει αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας, αν και επεσήμαναν πως υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν και ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός μια και καταγράφονται διαφορές για τον προϋπολογισμό, τη Δικαιοσύνη, την ασφάλεια, κοκ.

Ονοματολογία

Αν και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν πως εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, οι μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στο ποια πρόσωπα θα απαρτίσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον τελικά αυτό προκύψει.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων θέλει ο Giuseppe Conte να είναι ο νέος πρωθυπουργός και προτείνει ως αντιπροέδρους τον Luigi Di Maio και τον Andrea Orlando, στενό συνεργάτη του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Nicola Zingaretti, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.
Πληροφορίες πάντως θέλουν να ακούγεται και το όνομα του Dario Franceschini από το Δημοκρατικό Κόμμα αντί του Orlando για τη θέση του αντιπροέδρου ενώ ο Di Maio φέρεται να επιθυμεί και τη θέση του υπουργού Εσωτερικών που μέχρι πρότινος είχε ο Matteo Salvini.
O Zingaretti θέλει να ορίσει το κόμμα του το ποιος θα είναι ο επόμενος Ιταλός Επίτροπος στην ΕΕ – προωθεί για αυτή τη θέση τον Paolo Gentiloni – και αξιώνει το υπουργείο Οικονομικών, όπου ακούγονται τα ονόματα των Antonio Misiani, Giovanni Tria και Pier Carlo Padoan αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης όπου και προορίζει τη Paola de Micheli.
Για το υπουργείο Εσωτερικών πέρα από τον Di Maio, ακούγεται και το όνομα του Marco Minniti από το Δημοκρατικό Κόμμα του ή του πρώην επικεφαλής της αστυνομίας Franco Gabrielli, για το υπουργείο Άμυνας η Elisabetta Trenta από το Κίνημα 5 Αστέρων, για το υπουργείο Εξωτερικών ο Paolo Gentiloni ή ο Enzo Moavero Milanesi ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγονται τα ονόματα του απερχόμενου Alfonso Bonafede και του Andrea Orlando.
Το Κίνημα 5 Αστέρων φέρεται να κρατά τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος ενώ για το υπουργείο Υποδομών ακούγονται τα ονόματα των Graziano Delrio από το Δημοκρατικό Κόμμα ή του Stefano Patuanelli, επικεφαλής του Κινήματος στη Γερουσία.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Mattarella θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα (στις 17:00) τις διαδοχικές συναντήσεις του με τα όργανα του Κοινοβουλίου και τα μικρότερα κόμματα, με τις συνομιλίες να ολοκληρώνονται αύριο Τετάρτη 28/8 με τους τέσσερις μεγάλους σχηματισμούς.

Σε χαμηλά 3 ετών η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου - Στο 1,138%

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3 ετών υποχώρησαν τα ιταλικά κρατικά ομόλογα σήμερα, καθώς οι ελπίδες για τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης ενισχύουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Η διάθεση για στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο ανέκαμψε σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο 24ωρο μετά την πρόβλεψη του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump για τη σύναψη μίας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, σε συνέχεια των θετικών κινήσεων από το Πεκίνο.
Η απόδοση για το 10ετές ιταλικό ομόλογο αναφοράς σημείωσε «βουτιά» 20 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,138%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016.

Image
Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε ισχυρή άνοδο 1,52% κι έκλεισε στις 20.991,30 μονάδες.

Image

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 27/8 10:07)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης