Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά τις εκροές 50 εκατ λόγω MSCI ανοδικά το ΧΑ +0,32% στις 831 μον. - Νέο ιστορικό χαμηλό στο 10ετές στο 1,81%

tags :
Παρά τις εκροές 50 εκατ λόγω MSCI ανοδικά το ΧΑ +0,32% στις 831 μον. - Νέο ιστορικό χαμηλό στο 10ετές στο 1,81%
O Γενικός Δείκτης έκλεισε σις 831 μονάδες στα υψηλά της ημέρας πλησίον της πρώτης στήριξης των 830 μονάδων
(upd18)Παρά τις εκροές 50 εκατ. ευρώ λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI, η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε ανοδικά και με τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά ημέρας στις 831 μονάδες.
Ειδικότερα, με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες με την Alpha Bank -1,07% στην οποία ασκήθηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις ενδοσυνεδριακά έως -4,93% και ακολούθησαν Attica Bank  -0,98% και η Εθνική με οριακή πτώση -0,09%.
Με κέρδη +0,78% έκλεισε η Eurobank η οποία κάλυψε πάνω από το 50% του συνολικού όγκου των τραπεζών και η Πειραιώς στο +0,36% με χαμηλό ημέρας -3,43%
Από την άλλη, στηρίξεις πρόσφεραν δεικτοβαρείς τίτλοι του FTSE 25, όπως Motor Oil +2,55% και Coca Cola +1,46%...

Σημειώνεται ότι σήμερα 27 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI λόγω της αύξησης των ειδικών βαρών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.
Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται οι διεθνείς αγορές, εν μέσω ελπίδων για την αποφυγή πρόωρων εκλογών στην Ιταλία ενώ αυξάνονται και οι προσδοκίες ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σύντομα σε μία συμφωνία, με τον Dax στην Γερμανία +0,6% ενώ κέρδη +0,40% καταγράφει ο Dow Jones.
Σε δεύτερη μοίρα έχει αρχίσει να βάζει η κυβέρνηση τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων προτάσσοντας πλέον τις... μεταρρυθμίσεις.
Από τις διερευνητικές επαφές που έχουν γίνει έως τώρα με το Γάλλο πρόεδρο E. Macron και στις 29 Αυγούστου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Merkel εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι δανειστές δεν δίνουν το «πράσινο φως» για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ μετατίθεται και υπό όρους για το 2021.
Από την άλλη, η ανακοίνωση της άρσης των capital controls λειτουργεί κυρίως ψυχολογικά καθώς  ήδη επιτρέπεται η πλήρης ανάληψη μετρητών από το κατάστημα ενώ μόνο οι συναλλαγές επιχειρήσεων και ιδιωτών με το εξωτερικό έχουν απομείνει με περιορισμούς.
Ωστόσο η πλήρης άρση των capital controls δεν επαναφέρει στην κανονικότητα τις τράπεζες έχουν σημαντικό ακόμη δρόμο να διανύσουν ώστε να επανέλθει η κανονικότητα.
Επιπλέον, μπαράζ road shows θα λάβουν χώρα εντός του Σεπτεμβρίου 2019 από Goldman, BofA, HSBC για Ελλάδα και τράπεζες
Η απελευθέρωση των κεφαλαιακών περιορισμών πέρα από την εμπέδωση ενός αισθήματος αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανοίγει ο δρόμος και για άλλες τραπεζικές εργασίες που μέχρι πρότινος ήταν κλειστές για το τραπεζικό σύστημα.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τράπεζες καθώς θα ανακοινώνουν τα αποτελέσματα β' τριμήνου την Πέμπτη 29/08 (Εθνική και Alpha) και Παρασκευή 30/08 (Eurobank και Πειραιώς) και όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές έναντι του α΄ τριμήνου 2019.
Οι τράπεζες υπολογίζουν πως με την πλήρη άρση των capital controls σε συνδυασμό με την  έγκριση του APS ή ιταλικού μοντέλου για τα προβληματικά δάνεια που αναμένεται προσεχώς οι οίκοι αξιολόγησης - ειδικά η Fitch - θα αναβαθμίσουν τις τράπεζες καθώς θα έχουν νέα δεδομένα στη φαρέτρα τους.
Συγχρόνως εκτιμούν πως αλλάζουν τα δεδομένα και για τις επόμενες αξιολογήσεις όπως της S& P που θα λάβει χώρα σε τακτική βάση στις 25 Οκτωβρίου.
Οι παραπάνω εξελίξεις πιθανότατα θα αποτελέσουν  αιτία αναβάθμισης κατά 1 βαθμίδα της οικονομίας σε ΒΒ... και των τραπεζών κατά 3 κλίμακες.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται νέο ιστορικό χαμηλό στο ελληνικό 10ετές στο 1,81% και στο ιταλικό 10ετές καταγράφεται ράλι στο 1,14% καθώς υπάρχουν νέες ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία με τους σοσιαλδημοκράτες να εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχθούν πρωθυπουργό τον G. Conte
Να σημειωθεί ότι η συνεχής πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, τα αρνητικά επιτόκια κ.α. είναι απόδειξη ότι η ύφεση πλησιάζει και οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται όλο και πιο αδύναμες για να αντιμετωπίσουν την ύφεση που έρχεται.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 οι επενδυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να ενεργοποιήσει ότι όπλα νομισματικής πολιτικής διαθέτει ώστε να αποτρέψει την ύφεση στην Γερμανία, στην Ευρώπη και να μετριάσει τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου ενώ εξετάζει κλιμακωτό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων  για να αποφύγει… sell off στις τραπεζικές μετοχές.
Στα CDS το ελληνικό διαμορφώνεται στις 273 μονάδες βάσης και της Αργεντινής που βρέθηκε στο επίκεντρο στις 2839 μονάδες βάσης από 2842 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,13% και τον Γενικό Δείκτη +0,05%.
Λίγο πριν τις 15:00 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην  δεικτοβαρή Alpha Bank ....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,28% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο -0,98%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στος 700,79 μονάδες με οριακή πτώση -0,12%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,32% στις 831 μονάδες έχοντας υψηλό στις 830,82 μονάδες και χαμηλό στις 820,86 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε αυξημένα επίπεδα λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτων MSCI και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 94,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 36,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 25,8 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες  συναλλαγές αξίας 2,21 εκατ. ευρώ και όγκου 196 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 117 χιλ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 28,9 χιλ. τεμάχια αξάις 345 χιλ. ευρώ και η Jumbo 50,2 χιλ. τεμάχια αξίας 784 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 831 μονάδες στην πρώτη στήριξη των 830 μονάδων και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων ενώ η πρώτη ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 870 μονάδες και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 700 μονάδες στην πρώτη αντίσταση των 700-720 μονάδων και ακολουθούν οι 750 και οι 800 μονάδες.
Η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώμνη των 680 -690 μονάδων και ακολουθούν οι 650 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν σήμερα (27/8) ο επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria με τον υφυπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό αρμόδιο για το τραπεζικό σύστημα στη Φραγκφούρτη.
Η συνάντηση αυτή θα γίνει υπό το βάρος των χθεσινών ανακοινώσεων περί άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών στοιχείο το οποίο δίδει στον κ. Ζαββό το προνόμιο να ανοίξει με άλλον αέρα την ατζέντα των συζητήσεων για την υιοθέτηση της συστημικής λύσης σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια.
Οι δύο κρίσιμες παράμετροι για την ελληνική κυβέρνηση είναι ο χρόνος και το κόστος της εγγυοδοσίας.
Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τις προϋποθέσεις για το APS τη συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αλλά και κάποια θέματα που αφορούν τα stress tests μολονότι οι προϋποθέσεις αυτών θα γίνουν γνωστές στο τέλος του έτους.
Ο SSM όπως ήδη έγραψε το Bankingnews καθιστά όπως όλα δείχνουν τη χρήση του APS από τις τράπεζες, προκειμένου να αποδεχθεί τις τιτλοποιήσεις στις οποίες θα προβούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
To στοιχείο αυτό καθιστά ακόμη πιο ουσιαστική τη συζήτηση σε ότι αφορά κόστος της εγγυοδοσίας το οποίο αναμένεται να είναι σπονδυλωτό αναλόγως με το χρονικό ορίζοντα απόσβεσης των δανείων και να βασίζεται στα τριετή και πενταετή CDS.
H ελληνική κυβέρνηση μέσω του κ. Ζαββού έχει σκοπό να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο για ξεκινήσει γρήγορα η διαδικασία, δηλαδή μέσα στο Σεπτέμβριο αν και πληροφορίες λένε πως το Asset Protection Scheme, θα είναι τελικώς έτοιμο τον Οκτώβριο.

Η επικαιρότητα

Σε δεύτερη μοίρα έχει αρχίσει να βάζει η κυβέρνηση τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων προτάσσοντας πλέον τις... μεταρρυθμίσεις.
Από τις διερευνητικές επαφές που έχουν γίνει έως τώρα με το Γάλλο πρόεδρο E. Macron και στις 29 Αυγούστου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Merkel εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι δανειστές δεν δίνουν το «πράσινο φως» για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου μεταθέτει το θέμα από στο 2021 και μετά, τονίζοντας ότι προηγούνται το μεταρρυθμιστικό σχέδιο.
Προτάσσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο ώστε να έχουμε αξιοπιστία και να θέσουμε θέμα πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά» επιβεβαίωσε σήμερα (27/8/2019) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει στο Βερολίνο τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Επίσης, δεν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν θα υπάρχει τεχνική συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Olaf Scholz.
Νέες ελπίδες, οι οποίες απομένει να επιβεβαιωθούν, δημιουργούνται για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και αποφυγή των πρόωρων εκλογών, καθώς κορυφαία ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Κινήματος 5 Αστέρων για να τοποθετηθεί πρωθυπουργός της κυβέρνησης ο G. Conte.
Παράλληλα κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατίων, o Andrea Marcucci, τόνισε ότι «Σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις της Marcucci έγιναν λίγα λεπτά πριν τη συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος όπου το κεντρο-αριστερό κόμμα αναμένεται να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ή εάν θα αποχωρήσει.
Όπως ανάφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τονίζοντας όμως ότι δεν πιστεύει ότι οι δύο πλευρές θα προτιμήσουν να καταφύγουν σε μια τέτοια λύση.
«Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί» υποστήριξε και επεσήμανε για ακόμα μία φορά ότι το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Βρετανίας, ενώ διευκρίνισε ότι κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία
Από την άλλη ο επικεφαλής των Εργατικών Jeremy Corbyn διατύπωσε την θέση ότι ένα άτακτο Brexit, μια αποχώρηση δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, είναι προς όφελος του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent ο Corbyn υποστηρίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν οι περισσότερες αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από την πτώση που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,96%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +1,35% στις 2902,17 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή πτώση -0,06% στις 25664,07 μονάδες.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας, ευελπιστώντας ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σύντομα σε μία συμφωνία ενώ θετικά είναι και τα μηνύματα από την Ιταλία καθώς υπάρχουν ελπίδες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία  με τους σοσιαλδημοκράτες να εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχθούν πρωθυπουργό τον G. Conte.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακή άνοδο +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,40%, ο S&P στο +0,30%, ο Nasdaq με κέρδη +0,45% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,51% (8,82 δολ)

Με μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές λόγω MSCI

Mε μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα λόγω MSCI.
Ήπια πτωτικά έκλεισε η Alpha Bank και με την μεγαλύτερη άνοδο η Εurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3180 ευρώ με πτώση -0,09% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4840 ευρώ με πτώση -1,07% με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,81 ευρώ με άνοδο +0,36% με όγκο 931 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7120 ευρώ με άνοδο +0,78%  με όγκο 14 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,61 ευρώ, με πτώση -1,83% και κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4035 ευρώ με πτώση -0,98%, με όγκο 311 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 186 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,00 ευρώ με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές 

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Sarantis, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Lamda.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν TITC, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ..
H Coca Cola έκλεισε στα 29,80 με άνοδο +0,88% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,10  δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,95 ευρώ με άνοδο +0,17%  και αποτίμηση 5,73 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,6460 ευρώ με πτώση -0,23% και αποτίμηση 614 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,18 ευρώ με άνοδο +2,35% και κεφαλαιοποίηση 506 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,20 ευρώ με πτώση -0,54% και αποτίμηση 2,96 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,20 ευρώ με πτώση -2,57% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,09 ευρώ με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,74 ευρώ με άνοδο +2,55% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,75 ευρώ με πτώση -121% και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,77 ευρώ με άνοδο +2,27% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,36 ευρώ με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 259 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,22 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση στα 270 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1330 ευρώ με πτώση -2,21% και κεφαλαιοποίηση 128 εκατ. ευρώ.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,81% - Ράλι στην Ιταλία, το 10ετές στο 1,14%

Σε νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται τα ελληνικά ομόλογα λόγω της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Συν τοις άλλοις καλλιεργούνται προσδοκίες ότι κάποια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία με τις πολιτικές εξελίξεις καθώς νέες ελπίδες, οι οποίες απομένει να επιβεβαιωθούν, δημιουργούνται για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,81% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,14%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 68 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 171 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,64 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,69% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,90 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,05% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,24 μονάδες βάσης και απόδοση 1,22% με το ιστορικό χαμηλό 1,22% στις 27 Αυγούστου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,56%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 116,12 μονάδες βάσης και απόδοση 1,68% με απόδοση αγοράς 1,73% και απόδοση πώλησης 1,63%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 117,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,80% με απόδοση αγοράς 1,81% και απόδοση πώλησης 1,79%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 27 Αυγούστου 2019 στο 1,81%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 119,50 μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 119,80  μονάδες βάσης και απόδοση 2,57%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 123,35  μονάδες βάσης και απόδοση 2,79%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 251 μονάδες βάσης από 259 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 273 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 274 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 2839 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,73% ή 273 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και ράλι στην Ιταλία στο 1,14%

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης ενώ ράλι καταγράφεται στην Ιταλία καθώς νέες ελπίδες, οι οποίες απομένει να επιβεβαιωθούν, δημιουργούνται για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία και αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 1,14% στις 27 Αυγούστου.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/8/2019 στο -0,69% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο -0,727%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,09% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,14% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,36%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης