Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρανός δημοσιογράφος εγκατέλειψε την επίσημη αντιπροσωπεία του ΥΠΕΞ Zarif και ζήτησε άδεια παραμονής στη Σουηδία

Ιρανός δημοσιογράφος εγκατέλειψε την επίσημη αντιπροσωπεία του ΥΠΕΞ Zarif και ζήτησε άδεια παραμονής στη Σουηδία
Ο Ιρανός αναζητούσε άσυλο καθώς στο Ιράν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του για δημοσίευση λίστας Ιρανών αξιωματούχων με διπλή υπηκοότητα σε κράτη που το Ιράν χαρακτηρίζει «εχθρικά»
Ο Ιρανός δημοσιογράφος Amir Tohid Fazel, που κάλυπτε δημοσιογραφικά τη διπλωματική περιοδεία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif στις σκανδιναβικές χώρες, εγκατέλειψε την ομάδα των Ιρανών εκπροσώπων όταν αυτή βρισκόταν στην Σουηδία και υπέβαλε αίτηση για άδεια παραμονής εκεί.
Το σουηδικό Γραφείο Μετανάστευσης επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι έλαβε αίτημα για χορήγηση «άδειας παραμονής (...) στις 21 Αυγούστου 2019» από τον Amir Tohid Fazel δημοσιογράφο, πολιτικό συντάκτη στο ακραία συντηρητικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Moj.
Η σουηδική υπηρεσία δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο Fazel ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του Zarif στο ταξίδι του στη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Νορβηγία μεταξύ άλλων χωρών.
Στις 20 Αυγούστου «όταν βρισκόμουν στη Σουηδία, ένας από τους συναδέρφους μου στην Τεχεράνη επικοινώνησε μαζί μου στο διαδίκτυο και μου είπε πως «τέσσερις αστυνομικοί με πολιτική περιβολή, ήρθαν στο πρακτορείο ειδήσεων με ένα ένταλμα σύλληψης σου»», είπε ο Fazel σε συνέντευξή του στον σουηδικό τηλεοπτικό σταθμό SVT.
Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόσφατα είχε δημοσιεύσει έναν κατάλογο ονομάτων Ιρανών αξιωματούχων που φέρεται να κατέχουν διπλή υπηκοότητα σε χώρες, τις οποίες η ιρανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «εχθρικά κράτη».
Το Ιράν δεν αναγνωρίζει διπλή υπηκοότητα και αρνείται να παράσχει προξενική βοήθεια σε Ιρανούς με διπλή υπηκοότητα.
«Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι θα υποβάλει μήνυση», δήλωσε ο Ιρανός δημοσιογράφος στο SVT.
Την επόμενη μέρα μετά την ειδοποίηση από τον συνάδερφό του, ενώ ο Fazel βρισκόταν στην Σουηδία, κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τα υπόλοιπα μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας.
«Ήταν πολύ δύσκολο εξαιτίας των 48 σωματοφυλάκων που ήταν εκεί για την ασφάλεια του κύριου Zarif και οι οποίοι παρακολουθούν τους δημοσιογράφους», τόνισε, αρνούμενος να αναφερθεί στις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις.
Το Ιράν βρίσκεται στην 170η θέση στην κατάταξη των 180 χωρών στην παγκόσμια λίστα που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει συλλάβει και φυλακίσει Ιρανούς με διπλή υπηκοότητα, γεγονός που δυτικές κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει ως μια αδίστακτη πολιτική τακτική για την άσκηση διπλωματικής πίεσης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης