Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Ε-καταναλωτής»: Οι τιμές super market και καυσίμων με ένα κλικ στο κινητό από το Υπουργείο Ανάπτυξης

tags :
«Ε-καταναλωτής»: Οι τιμές super market και καυσίμων με ένα κλικ στο κινητό από το Υπουργείο Ανάπτυξης
Η πλατφόρμα «e-καταναλωτής» θα παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο και ανά περιοχή, τις τιμές βασικών προϊόντων super market για να συγκρίνει ο καταναλωτής και να επιλέγει το φθηνότερο
Την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του καταναλωτή επιδιώκει η νέα πλατφόρμα «e-καταναλωτής» που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία θα εμφανίζει στις οθόνες των κινητών των καταναλωτών τις τιμές βασικών προϊόντων super market, αλλά και τις τιμές των καυσίμων, ανά περιοχή.
Δεδομένης της δυνατότητας του γεωεντοπισμού που θα διαθέτει, ο καταναλωτής θα μπορεί να πληροφορείται για τις τιμές σε οποιοδήποτε κατάστημα ή πρατήριο στην περιοχή που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή.

Τι είναι όμως το πρόγραμμα «e-καταναλωτής» και πως λειτουργεί;

Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα ενημερώνεται καθημερινά για τις  τιμές λιανικής προϊόντων και καυσίμων. οι πληροφορίες αυτές θα είναι διαθέσιμες μέσω μιας εφαρμογής (application), την οποία θα «κατεβάζουν» και ενεργοποιούν οι καταναλωτές.
Με την ενεργοποίηση η εφαρμογή θα εντοπίζει την τοποθεσία του καταναλωτή ώστε να έχουν τις τιμές των αγαθών που τους ενδιαφέρει εκεί ακριβώς που βρίσκεται.
Η ενημέρωση της πλατφόρμας θα γίνεται από τους ίδιους του λιανέμπορους, οι οποίοι θα αναρτούν στην πλατφόρμα τις τιμές των βασικών προϊόντων που θα οριστούν από το υπουργείο.
Για αρχή, στην πλατφόρμα θα ανεβαίνουν οι τιμές του «καλαθιού της νοικοκυράς» και με την πάροδο του χρόνου η πλατφόρμα θα εμπλουτίζεται.
Μετά την ανάρτηση η πλατφόρμα θα ταξινομεί τα προϊόντα και τις τιμές ώστε στην οθόνη του κινητού του καταναλωτή να εμφανίζεται ένας ολοκληρωμένος τιμοκατάλογος για τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν ανά κατάστημα στην περιοχή που κινείται.
Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των καυσίμων  όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να πληροφορείται σε πραγματικό χρόνο για τις τιμές των καυσίμων στην περιοχή που βρίσκεται.
Όσον αφορά στα καύσιμα, επί του παρόντος ο καταναλωτής θα πρέπει να επισκέπτεται το παρατηρητήριο τιμών που ενημερώνεται καθημερινά και δημοσιοποιεί τις τιμές αναζητώντας μόνος του την γεωγραφική περιοχή που τον ενδιαφέρει.
Η διαδικασία πλέον απλοποιείται και οι τιμές των καυσίμων θα φθάνουν χωρίς κάποια αναζήτηση στην οθόνη του κινητού.
Εξετάζεται δε η περίπτωση να υπάρχει και χάρτης που θα υποδεικνύει το φθηνότερο σημείο.
 
Στόχος του προγράμματος «e-καταναλωτής»
Επιδίωξη του προγράμματος είναι ο καταναλωτής να μπορεί να συγκρίνει τις τιμές ίδιων προϊόντων και να επιλέγει το φθηνότερο σημείο αγοράς.
Όπως υποστηρίζει μάλιστα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των λιανεμπόρων προς όφελος του καταναλωτή, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει μείωση των τιμών.
Οι επιχειρήσεις άλλωστε θα αναγκαστούν να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς η ανάρτηση των τιμών στα προβλεπόμενα προϊόντα θα είναι υποχρεωτική.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δημόσια υπηρεσία ενημέρωσης των καταναλωτών για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ.
Το παρατηρητήριο τιμών (e-prices), που είχε δημιουργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, στην ουσία ποτέ δεν αποτέλεσε ένα χρηστικό εργαλείο ενημέρωσης των καταναλωτών, δεδομένου ότι η ενημέρωσή του απαιτούσε επιτόπου τιμοληψία και για αυτό «κατέρρευσε».
Η νέα υπηρεσία που θα το αντικαταστήσει το παρατηρητήριο τιμών αναμένεται να παρουσιαστεί από το υπουργείο στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και θα τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης