Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Σχηματισμός κυβέρνησης από Δημοκρατικό Κόμμα και M5S – Πρωθυπουργός ο Conte - Ράλι στα ομόλογα 0,98%

tags :
Ιταλία: Σχηματισμός κυβέρνησης από Δημοκρατικό Κόμμα και M5S – Πρωθυπουργός ο Conte - Ράλι στα ομόλογα 0,98%
Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα των Πέντε Αστέρων συμφώνησαν για σχηματισμό νέας κυβέρνησης
Αντιμετωπίστηκε προσωρινά η ιταλική κρίση, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), συμφώνησαν να δημιουργήσουν μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Giuseppe Conte.
Εν τω μεταξύ ράλι σημειώθηκε στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,98% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών.... ενώ ήδη 7 ομόλογα της Ιταλίας έχουν αρνητικά επιτόκια. 

Η θετική εξέλιξη είχε φανεί από νωρίς28/8/2019 το απόγευμα όταν ο επικεφαλής του δημοκρατικού κόμματος, Nicola Zingaretti έκανε γνωστό ότι το κόμμα του αποδέχεται -  όπως και αναμενόταν - τον Giuseppe Conte ως πρωθυπουργό του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Μάλιστα, ο Zingaretti ενημέρωσε και επίσημα τον πρόεδρο της Ιταλίας, Sergio Mattarella, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα (28/8/2019) το απόγευμα.
«Αποδεχθήκαμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί απέναντι στην πατρίδα.
Θα ζητήσουμε να υπάρξει ασυνέχεια.
Μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετική επιλογή;
Ίσως.
Αρχίζοντας από το πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε δεκτή την επιλογή του Conte επειδή έτσι αποφάσισε το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Σε αυτήν την επιλογή υπάρχει ένα μοντέλο διαφορετικό διακυβέρνησης από αυτό που υπήρχε πριν.
Τώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποδεχθούμε αποδεκτές ισορροπίες για όλους».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο υποστήριξε ότι η παραμονή του Conte στην πρωθυπουργία αποτελεί την απόλυτη εγγύηση για το δικό του κόμμα και οδηγεί στον σχηματισμό μίας νέας ισχυρής κυβέρνησης.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ιταλίας κάλεσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Conte να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο την Πέμπτη 29/8 στις 9:30, τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο της ιταλικής προεδρίας.
Η ανακοίνωση αυτή σημαίνει ότι ο Conte είναι πιθανόν να λάβει εντολή για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία θα μετέχουν το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, με τον πρόεδρο της χώρας, Sergio Mattarella να έχει δώσει περιθώριο έως και σήμερα Τετάρτη 28/8 για τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης, καθώς διαφορετικά θα προχωρούσε, το πιθανότερο, στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι που επιθυμούσε διακαώς ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, ο οποίος, άλλωστε, θεωρείται και ο «εγκέφαλος της κρίσης» από τη στιγμή που το κόμμα του αποχώρησε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης