Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ο Conte νέος πρωθυπουργός - Η σύνθεση της κυβέρνησης - Ράλι στο 0,99% για το 10ετές ομόλογο - Η ING βλέπει 0,60%

tags :
Ιταλία: Ο Conte νέος πρωθυπουργός - Η σύνθεση της κυβέρνησης - Ράλι στο 0,99% για το 10ετές ομόλογο - Η ING βλέπει 0,60%
Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella, έδωσε στον Giuseppe Conte εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
(upd5) Στα χέρια του Giuseppe Conte περνά από σήμερα Πέμπτη 29/8 η τύχη της νέας ιταλικής κυβέρνησης μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς τα δύο κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Ο Conte, ο οποίος πρόσφατα υπέβαλε την παραίτηση του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας κατόπιν της άρσης εμπιστοσύνης της Lega του Matteo Salvini στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, βρέθηκε και πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο (στις 10:30 ώρα Ελλάδας) και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Sergio Mattarella.
«Δεν θα έχω ως καθήκον μόνο να ηγηθώ της κυβέρνησης.
Θέλω να κάνω ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε η κυβέρνηση Κινήματος 5 Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος να μην είναι ένα άθροισμα δυνάμεων, αλλά ένα αμάγαλμα, μια σύνθεση, ένας συνασπισμός» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Conte, ο οποίος αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με "επιφυλάξεις" καθώς θα αρχίσει τις δικές του διεργασίες αφήνοντας το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα 5 Αστέρων να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα και για τη σύνθεση του σχήματος.
«Στόχος μας είναι να αρχίσουμε τις συζητήσεις με όλα τα κόμματα που είναι στη Βουλή.
Μετά τις συζητήσεις θα σχεδιάσουμε το πρόγραμμα μας.
Είναι μια ευαίσθητη στιγμή για τον τόπο, χρειάζεται να εξέλθουμε το συντομότερο δυνατό από την πολιτική αβεβαιότητα» δήλωσε ο Conte λίγα λεπτά αφού έλαβε από τον πρόεδρο Mattarella την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να κατατεθεί εγκαίρως ο προϋπολογισμός για το 2020.
«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα αρχίσει άμεσα να εργάζεται για τον προϋπολογισμό του 2020.
Πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους, αλλά πρέπει να πληρώνουν λιγότερους.
«Η νέα κυβέρνηση είναι δεσμευμένη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ατλαντική Συμμαχία.
Ελπίζω να επιστρέψω στον πρόεδρο με μια λίστα υπουργών» επεσήμανε ο Conte, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση του θα αγωνιστεί για την προστασία του περιβάλλοντος, της εργασίας, της ισότητας των πολιτών, των θεσμών.
Εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις τα επόμενα 24ωρα αναφορικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα και τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, τότε εκτιμάται πως στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα ορκιστεί πρωθυπουργός της Ιταλίας για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μήνες.
Το έργο του κάθε άλλο παρά εύκολο θα πρέπει να θεωρηθεί, καθώς τίθεται επικεφαλής σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, όπου οι κυβερνητικοί εταίροι πέρα από τα εσωτερικά τους προβλήματα, αντάλλασσαν όλο το προηγούμενο διάστημα βαριές αλληλοκατηγορίες.

Σε ιστορικά χαμηλά το ιταλικό 10ετές ομόλογο

Οι εξελίξεις γύρω από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έχει οδηγήσει τα ιταλικά ομόλογα να καταγράψουν ένα νέο ράλι ανόδου, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 0,990%, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 0,92%.
Παράλληλα, ο δείκτης FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε ισχυρά κέρδη 1,94% στις 21.398,17 μονάδες, κυρίως χάρη στις τραπεζικές μετοχές.
Η Unicredit έκλεισε στο +2,89%, η UBI Banca στο +2,14%, η Banco Bpm στο +3,05% και η Intesa Sanpaolo στο +2,28%.

Τα αγκάθια

Ο Conte κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει τους ενδοιασμούς που είχε γι' αυτόν ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Nicola Zingaretti αλλά κατόρθωσε να ξεπεράσουν μαζί τα τελευταία «αγκάθια» και εμπόδια που υπήρχαν έως και την τελευταία στιγμή για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Πάντως, παραμένει ένα ακόμα τελευταίο εμπόδιο, ένας τελευταίος αστάθμητος παράγοντας προκειμένου να κλειδώσει η νέα κυβέρνηση υπό τον Conte.
Και αυτός ο αστάθμητος παράγοντας δεν είναι άλλος από την ψηφοφορία που πρόκειται να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας στην ψηφιακή πλατφόρμα του Κινήματος 5 Αστέρων, όπου τα στελέχη του κόμματος θα κληθούν να εγκρίνουν την κυβερνητική συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Luigi Di Maio ανέφερε πως η κυβερνητική συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ, μόνο εφόσον υπάρξει η έγκριση από τα μέλη του Κινήματος, τα οποία πάντως εκφράζουν μεγάλες ενστάσεις απέναντι στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Salvini για τη νέα κυβέρνηση Conte: Βάζουν πάνω από όλα τις καρέκλες

Επίθεση στη νέα κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος – Κινήματος 5 Αστέρων με πρωθυπουργό τον Giuseppe Conte εξαπολύει ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι πάνω από όλα βάζουν τις καρέκλες.
«Μια κυβέρνηση που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις καρέκλες και πάνω στο μίσος, δεν θα έχει διάρκεια.
Για αυτούς πρώτα είναι οι καρέκλες, για εμάς τώρα και πάντα πρώτα είναι οι Ιταλοί» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Salvini.

Τα ονόματα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, στο νέο κυβερνητικό σχήμα το Κίνημα 5 Αστέρων θα λάβει 8 υπουργεία και το Δημοκρατικό Κόμμα 7 υπουργεία.
Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί με τη θέση του αντιπροέδρου, την οποία φέρεται να επιθυμεί ο Di Maio, αλλά διαφωνεί το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να προέρχονται από το ίδιο κόμμα.
Με αυτόν τον γρίφο να παραμένει στο τραπέζι, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια σειρά από μεγάλες ανακατατάξεις στους σχεδιασμούς για τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Βάσει του δημοσιεύματος και εφόσον υπερισχύσει η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, το πιθανότερο είναι στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να βρεθεί ο 60χρονος Dario Franceschini από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του Mario Morcone (Δημοκρατικό Κόμμα), για το υπουργείο Άμυνας προορίζεται ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Luigi Di Maio, για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Alfonso Bonafede (Κίνημα 5 Αστέρων), για το υπουργείο Οικονομικών ο 66χρονος Daniele Franco που σήμερα είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για το υπουργείο Περιβάλλοντος η Rossella Muroni, για το υπουργείο Μεταρρυθμίσεων ο 38χρονος Riccardo Fraccaro (Κίνημα 5 Αστέρων), για το υπουργείο Ανάπτυξης η 45χρονη Paola De Micheli, αναπληρώτρια γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, για το υπουργείο Παιδείας ο Lorenzo Fioramonti (Κίνημα 5 Αστέρων) και για το υπουργείο Υποδομών ο 45χρονος Stefano Patuanelli (Κίνημα 5 Αστέρων).

Renzi (Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας): Εκτός πολιτικής σκηνής ο Salvini

Την θέση ότι με το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος 5 Αστέρων ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini βγαίνει εκτός της πολιτικής σκηνής της Ιταλίας διατύπωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών και πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi.
«Ας κοιτάξουμε τα γεγονότα.
Στις αρχές Αυγούστου η χώρα ήταν στα χέρια ενός υποτιθέμενου υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος είχε μια ρητορική μίσους σε καθετί διαφορετικό, που ζητούσε να έχει όλη την εξουσία στα χέρια του, που απομόνωνε την Ιταλία από τα διεθνή φόρουμ, που δεν ξεκαθάριζε τη σχέση του με τη Ρωσία, που κρατούσε ομήρους γυναίκες και μωρά σε άθλια πλοιάρια στη θάλασσα, αγνοώντας τη παράδοση της φιλοξενίας και των αρχών που πάντοτε είχε η Ιταλία.
Και αυτός ο κύριος, ο Matteo Salvini, είχε προετοιμάσει μια προεκλογική εκστρατεία με το να περιφέρεται γυμνόστηθος στα διάφορα beach bar χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους συνταγματικούς κανόνες.
Αλλά η Βουλή δεν είναι Παπούα.
Σήμερα, με την εντολή σχηματισμού μιας νέα κυβέρνησης, ο Salvivi βγαίνει από την πολιτική σκηνή.
Σήμερα γίνεται πραγματικότητα αυτό που πριν ένα μήνα φαινόταν αδιανόητο.
Και αυτό είναι καλό για όποιον πιστεύει πως η πολιτική είναι πολιτισμός και όχι σύγκρουση λεκτικής βίας.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα, υπάρχουν πολλές αντιπαραθέσεις, πολλά ανοιχτά προβλήματα.
Ωστόσο: Θεσμοί 1 – Λαϊκισμός 0» αναφέρει σε ανάρτηση του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Matteo Renzi.

ING: H απόδοση του ιταλικού 10ετούς μπορεί να φτάσει στο 0,60% - Στήριγμα στην κυβέρνηση

Την... έγκριση της αγοράς ομολόγων έλαβε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν ιταλικά ομόλογα σε μια δημοπρασία παρ' όλο που οι αποδόσεις βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Η έκδοση ομολόγων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, κι ενώ η τιμολόγηση (pricing) ήταν αδύναμη, διαστρεβλώθηκε από την εκτόξευση της τιμολόγησης στη δημοπρασία, σύμφωνα με την ING Groep NV.
«Η αγορά στήριξε τη δημοπρασία οπότε στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα είναι υγιή» δήλωσε ο Antoine Bouvet από την ING και συμπλήρωσε «εάν η αγορά δει αισιόδοξα τις προοπτικές του σημερινού συνασπισμού, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου θα μπορούσαν να φθάσουν το 0,60%».

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 29/8 09:36)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης