Η ακραία φούσκα στα ομόλογα Ελλάδα 1,55%, Ιταλία 0,98%... ώθησε το ΧΑ +1,78% στις 858 μον. με Εθνική +7% - Ωραιοποιήσεις στο α΄ 6μηνο των τραπεζών

Η ακραία φούσκα στα ομόλογα Ελλάδα 1,55%, Ιταλία 0,98%... ώθησε το ΧΑ +1,78% στις 858 μον.  με Εθνική +7% - Ωραιοποιήσεις στο α΄ 6μηνο των τραπεζών
Ο Γενικός Δείκτης στις 858 μονάδες στα υψηλά της ημέρας, στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 850-860 μονάδων, με ώθηση το ράλι υπερβολής στα ομόλογα
(upd16) Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις 858 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας, απόρροια της πλασματικής ευφορίας που έχει καλλιεργηθεί λόγω των επικείμενων παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών.... δημιουργώντας την μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία στα κρατικά ομόλογα.
Επίσης θετικά επέδρασαν οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου
των τραπεζών.
Ειδικότερα, η Εθνική ανακοίνωσε κέρδη 233 εκατ. τα κέρδη στο α' εξάμηνο 2019 με έκτακτα έσοδα 151 εκατ. ευρώ.
Κέρδη 86,8 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2019 ανακοίνωσε η Alpha Bank με έκτακτα έσοδα 197 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αύριο 30/08 ανακοινώνουν αποτελέσματα η Eurobank και η Πειραιώς.

Στα ομόλογα σημειώνεται ένα έγκλημα με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες, καθώς τα συνεχή ιστορικά υψηλά στις τιμές και ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις μόνο ζημία θα προκαλέσουν.
Το ελληνικό 10ετές σημειώνει σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά 1,55% με την Ιταλία στο 0,98% με νέο ιστορικό χαμηλό νωρίτερα, στο 0,92%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε ανοδικά ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία +0,80% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο +1,5% στο απόηχο του σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία ενώ κέρδη +0,75% καταγράφει ο Dow Jones στην Wall Street.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Εθνική στο +6,82% και ακολούθησαν Alpha Bank +4,45%, Eurobank στο +4,36% - η οποία  κάλυψε πάνω από το 40% του συνολικού όγκου των τραπεζών-  Πειραιώς +2,40% και Attica Bank +1,92%.
Στο FTSE 25, ξεχώρισαν Jumbo, ΟΠΑΠ, Viohalco ενώ κέρδη +1,08% κατέγραψε η ΔΕΗ η οποία θα ενισχυθεί πάνω από  το 1 δισ. ευρώ από τα νέα μέτρα, τα ΥΚΩ και την τιτλοποίηση.
Σημειώνεται ότι ο πραγματικός καταλύτης δεν είναι η Ελλάδα, τα περισσότερα νέα έχουν προεξοφληθεί ακόμη και η έγκριση του Ιταλικού μοντέλου APS για τα κόκκινα δάνεια.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα κριθεί ουσιαστικά από την διεθνή τάση, οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία, όλοι περιμένουν τις κεντρικές τράπεζες για να αποτρέψει το sell off και την ύφεση στις οικονομίες.
Εν τω μεταξύ σε νέο ιστορικό χαμηλό κινείται το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,55% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,98% ενώ συνολικά στην Ευρώπη 165 ομόλογα σημειώνουν αρνητικές αποδόσεις.  
Το ελληνικό CDS βρίσκεται στις 260 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 3517 μονάδες από 3151 μονάδες βάσης....η οποία ανακοίνωσε επιμήκυνση των χρεών της πρόκειται για την 9η φορά που η Αργεντινή ουσιαστικά καταλήγει σε επιλεκτική χρεοκοπία.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,50% και τον Γενικό Δείκτη +0,25%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τραπεζες ειδικότερα στην Εθνική +6,82% και στην Eurobank .....αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips, όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,77% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,79%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +4,64% στις 766,85 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,78% στις 858 μονάδες έχοντας υψηλό στις 858,50 μονάδες και χαμηλό στις 843,46 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,98 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 35,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 25,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες  συναλλαγές αξίας 7,98 εκατ.ευρώ και όγκου 782 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 400 χιλ. τεμάχια αξίας 4,83 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 379 χιλ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 142 χιλ.τεμάχια αξίας 1,09 εκατ. ευρώ και ο Sarantis 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,68 εκατ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτηςέκλεισε στις 858 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας,  στην πρώτη αντίσταση των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 870 μονάδες και οι 900 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 830 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 765 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας, έχοντας διασπάσει την πρώτη αντίσταση των 750 μονάδων και ακολουθούν οι  800 μονάδες ενώ στην πρώτη ζώνη στήριξης βρίσκονται οι 700 μονάδες  και ακολουθούν οι 680 και οι 650 μονάδες.

Εταιρικά αποτελέσματα

Ο όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε 70 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη στο α' 6μηνο 2019, από 128 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχα το α' 6μηνο του 2018.
Επίσης, ιστορικά υψηλότερα ήταν τα αποτελέσματα κερδοφορίας Πετροχημικών που αποτελούν και σημαντικό πυλώνα των εξαγωγών της χώρας με προστιθέμενη αξία.
Σημαντική αύξηση της καθαρής της κερδοφορίας σημείωσε η Τέρνα Ενεργειακή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν «άλμα» 54,9% και διαμορφώθηκαν στα 29,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι ενοποιημένες πωλήσεις της ανήλθαν σε 141,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,1%.

Η επικαιρότητα

Η νέα ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί ομολογουμένως να δημιουργήσει επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο είναι πλέον κατανοητό ότι η μείωση του  πρωτογενούς πλεονάσματος  μετατίθεται για το 2021 καθώς η κυβέρνηση όπως έγκαιρα είχε επισημάνει το bankingnews κατανόησε ότι δεν θα πάρει το πράσινο φως από τους δανειστές για μειώσεις των στόχων από 3,5% του ΑΕΠ σε 3% ή 2,5% ενώ και η αναβάθμιση σε investment grade δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- ή υψηλότερα, μετατίθεται επίσης για το 2021.
Στο Βερολίνο και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την ελληνική πλευρά, όπως είναι η πορεία της οικονομίας, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και το μεταναστευτικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να βολιδοσκοπήσει τις γερμανικές διαθέσεις έχοντας στη «φαρέτρα» του τόσο την αποκλιμάκωση των σπρεντ και την άρση των capital controls όσο και το νέο αναπτυξιακό νόμο που συζητήθηκε μόλις μία μέρα πριν, στο υπουργικό συμβούλιο.
Από την Γερμανία και την Καγκελάριο Merkel το μόνο που θα κερδίσει θα είναι το πράσινο φως για μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Στα χέρια του Giuseppe Conte περνά από σήμερα Πέμπτη 29/8 η τύχη της νέας ιταλικής κυβέρνησης μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς τα δύο κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.
Ο Conte, ο οποίος πρόσφατα υπέβαλε την παραίτηση του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας κατόπιν της άρσης εμπιστοσύνης της Lega του Matteo Salvini στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, θα βρεθεί και πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο (στις 10:30 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Sergio Mattarella.
Πάντως, παραμένει ένα ακόμα τελευταίο εμπόδιο, ένας τελευταίος αστάθμητος παράγοντας προκειμένου να κλειδώσει η νέα κυβέρνηση υπό τον Conte καθώς τα  στελέχη του κόμματος  Κινήματος 5 Αστέρων θα  κληθούν να εγκρίνουν την κυβερνητική συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα μέσω της ψηφοφορίας που πρόκειται να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας στην ψηφιακή πλατφόρμα.
Αντιμέτωπος με δίκη στο Εδιμβούργο θα βρεθεί σύντομα ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, με αφορμή την απόφασή του αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο κατά την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου  και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Πάντως ο Johnson έχει γι’ αυτή του την απόφαση την συγκατάθεση της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά όχι και των Βρετανών βουλευτών αλλά και μεγάλης μερίδας των πολιτών.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι έχει την πρόθεση να αναστείλει τις εργασίες της Βουλής για σχεδόν πέντε εβδομάδες, μια ομάδα περισσότερων από 70 βρετανούς βουλευτές ζήτησαν επείγουσα ακρόαση στο Εδιμβούργο.
Η δίκη θα ζητήσει από το δικαστήριο της Σκωτίας να ερμηνεύσει το περίφημο άγραφο σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και τη σχέση μεταξύ κυβέρνησης και κοινοβουλίου.
Η Αργεντινή θα διαπραγματευτεί με τους κατόχους των κρατικών ομολόγων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να παρατείνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρωθεί το χρέος.
Το σχέδιο παράτασης λήξεων – που ουσιαστικά ισοδυναμεί με default με επιλεκτική χρεοκοπία – εκτοξεύει τα CDS τα Credit Default Swaps στις 3.518 μονάδες βάσης....εκτοξεύοντας τον κίνδυνο γενικευμένης χρεοκοπίας σε 58%.
Για 9η φορά η Αργεντινή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και επιλέγει την λύση της επιμήκυνσης εξέλιξη που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία.

Με μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (29/8) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
 Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,09%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,10% στις 2890,92 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,34% στις 25703,50 μονάδες.

Αξιόλογα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν σήμερα (29/8/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς, όπως όλα δείχνουν, στην Ιταλία θα αποφευχθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενώ ορισμένα οικονομικά στοιχεία συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για τη λήψη μέτρων τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Επίσης, ισχυρή άνοδο καταγράφουν, οι δείκτες στην Wall Street, καθώς μετριάστηκαν οι εμπορικές ανησυχίες, μετά από ορισμένα διαλλακτικά σχόλια από την πλευρά της Κίνας,  αν και τα κέρδη περιορίστηκαν ελαφρώς μετά τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, που έδειξαν ότι η ανάπτυξη του β' τριμήνου του 2019 ήταν κατώτερη των αρχικών εκτιμήσεων.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +1,4%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,80%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,75%, ο S&P στο +0,75%, ο Nasdaq με κέρδη +1,10% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,60% (9,19 δολ)

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική +6,82%

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Εθνική και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5850 ευρώ με άνοδο +6,82% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6190 ευρώ με άνοδο +4,45% με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,99 ευρώ με άνοδο +2,40% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7780 ευρώ με άνοδο +4,36%  με όγκο 10,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,89 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,6120 ευρώ, με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4245 ευρώ με άνοδο +1,92%, με όγκο 776 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 196 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,00 ευρώ με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.

Με κέρδη οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, ΟΠΑΠ, Violhalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Στον αντίποδα οριακά υποχώρησαν Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και Φουρλής..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,05 με άνοδο +0,37% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,12 ευρώ με άνοδο +1%  και αποτίμηση 5,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,80 ευρώ με άνοδο +1,08% και αποτίμηση 650 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,17 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 503 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,56 ευρώ με άνοδο +2,80% και αποτίμηση 3,07 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,32 ευρώ με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,38 ευρώ με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 2,87 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,60  ευρώ με άνοδο +0,09% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,05 ευρώ με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,04 ευρώ με άνοδο +3,78% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,42 ευρώ με άνοδο +2,60% και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,23 ευρώ με πτώση -0,19% και με κεφαλαιοποίηση στα 271 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1440 ευρώ με άνοδο +4,35% και κεφαλαιοποίηση 135 εκατ. ευρώ.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,55% - Η Ιταλία στο 0,98%

Σε νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται τα ελληνικά ομόλογα λόγω της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Συν τοις άλλοις καλλιεργούνται προσδοκίες ότι κάποια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία με τις πολιτικές εξελίξεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,55% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,98%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 57 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,73 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,68% και απόδοση πώλησης 0,63%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,01 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,92 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 0,96%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% με το ιστορικό χαμηλό 1,21% στις 28 Αυγούστου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55% με απόδοση αγοράς 1,57% και απόδοση πώλησης 1,52%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54% με απόδοση αγοράς 1,55% και απόδοση πώλησης 1,52%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 1,64%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122 μονάδες βάσης και απόδοση 1,99%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124  μονάδες βάσης και απόδοση 2,36%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 127  μονάδες βάσης και απόδοση 2,56%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 224 μονάδες βάσης από 246 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 260 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 257 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 3517 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,60% ή 260 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία στο 0,98%

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης ενώ και στην Ιταλία οι τιμές των ομολόγων ανακάμπτουν σε νέα ιστορικά υψηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα 29 Αυγούστου 2019 στο 0,98% ενώ νωρίτερα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,92%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/8/2019 στο -0,69% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 28 Αυγούστου 2019 στο -0,728%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,98% και με ιστορικό χαμηλό 0,92% στις 29 Αυγούστου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,36%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS