Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέο Master Plan από την Cosco σήμερα 30/8 - Αναμένεται η κυβερνητική αντίδραση

tags :
Νέο Master Plan από την Cosco σήμερα 30/8 - Αναμένεται η κυβερνητική αντίδραση
Οι Κινέζοι απέφυγαν να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για περισσότερους από 6 μήνες αφού δεν κατέθεταν master plan ροκανίζοντας το χρόνο
“Φωτιά” στον Πειραιά αναμένεται να βάλει το νέο Μaster Plan της Cosco, το οποίο θα κατατεθεί  σήμερα Παρασκευή 30 Αυγούστου στην ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων).
Πρόκειται για το πρώτο test για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα βρεθεί «αντιμέτωπη» με μια σημαντική επένδυση που θα κληθεί να εγκρίνει συνυπολογίζοντας και τις αντιδράσεις από φορείς του μεγάλου λιμανιού.
Οι Κινέζοι απέφυγαν να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για περισσότερους από 6 μήνες αφού δεν κατέθεταν master plan ροκανίζοντας το χρόνο.
Οι εθνικές εκλογές της 7ης  Ιουλίου επανέφεραν στην κανονικότητα τη διοίκηση του ΟΛΠ  που πλέον σπεύδει να αξιοποιήσει το νέο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί  υπέρ των επενδύσεων.
Ο ισχυρός άνδρας του ΟΛΠ “Καπταιν FU” άναψε το πράσινο φως για την κατάθεση του Master Plan  βαζόντας σημαντικά θέματα όπως είναι οι νέες επενδύσεις στην 4η προβλήτα συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ και η  ανέγερση εμπορικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ από 40.000 τ.μ που ήταν το αρχικό αίτημα της Cosco.
 Οι ΚΙνέζοι  διέγραψαν προς το παρόν από τα σχέδια τους το  ναυπηγείο, το οποίο ας σημειωθεί δεν προβλέπονταν στην αρχική συμφωνία  παραχώρησης του λιμανιού.
Πρόκειται για μία κίνηση καλής θέλησης από τους  Κινέζους αλλά τα δύο θέματα που βάζουν στα επενδυτικά τους σχέδια αναμένεται να «δοκιμάσουν» κατ’ αρχήν  την και σε μια δεύτερη φάση και τις αντιδράσεις από πειραϊκούς φορείς.
´Ηδη ο Δήμαρχος κ. Γιάννης  Μώραλης έχει εκφράσει τη διαφωνία του για τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου στα είπεδα των 20.000 τ.μ ενώ η παραχώρηση της 4η προβλήτας στην Cosco θα φέρει  ανακατατάξεις στις υπάρχουσες υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρία.
Σήμερα στη συγκεκριμένη προβλήτα ανήκει και η ιχθυόσκαλα.
Αν εγκριθεί το Master Plan από την ΕΣΑΛ  όσες υπηρεσίες που βρίσκονται στην 4η προβλήτα θα πρέπει να οδηγηθούν σε  νέες εγκαταστάσεις.
Η διοίκηση της Cosco στην ουσία βάζει πάνω στο τραπέζι της ΕΣΑΛ ένα σημαντικό ποσό ύψους 800 εκατ. ευρώ ως  κίνητρο για την έγκριση των επενδυτικών της σχεδίων.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή  δεν έχει γίνει διαβούλευση με  τους φορείς της πόλης για την εκμετάλλευση της προβλήτας  από την Cosco που να σημειωθεί είναι επιβεβλημένη για την έγκριση της επένδυσης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η αλλαγή της σύνθεσης της ΕΣΑΛ με σκοπό  τελικώς αυτή, να γίνει πιο φιλική προς  τις επενδύσεις.
Στην επιτροπή συμμετέχουν στελέχη συναρμοδίων υπουργείων και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.
Τέλος να σημειωθεί ότι η ΕΣΑΛ από το χρόνο κατάθεσης του Master Plan της  Cosco και σε διάστημα τριών μηνών έχει το δικαίωμα να ζητήσει αναπροσαρμογή των επενδυτικών της σχεδίων.
Στην περίπτωση που η επιτροπή αφήσει να εκπνεύσει ο χρόνος των 3 μηνών χωρίς να ζητήσει αλλαγές  το Master Plan εγκρίνεται όπως προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@ bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης