Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H S&P υποβάθμισε την Αργεντινή για μια ημέρα σε επιλεκτική χρεοκοπία (Selective Default) από Β- αλλά στις 30/8 θα αναβαθμίσει σε CCC-

H S&P υποβάθμισε την Αργεντινή για μια ημέρα σε επιλεκτική χρεοκοπία (Selective Default) από Β- αλλά στις 30/8 θα αναβαθμίσει σε CCC-
Ο αμερικανικός οίκος θα αναβαθμίσει την Αργεντινή κατά 4 κλίμακες σε CCC- στις 30 Αυγούστου καθώς η κυβέρνηση επιμηκύνει χρέος, δεν δηλώνει ότι κηρύσσει στάση πληρωμών
(upd6) Στην υποβάθμιση της Αργεντινής στις 29 Αυγούστου 2019 σε επιλεκτική χρεοκοπία Selective Default (SD) από Β- προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να επιμηκύνει τις αποπληρωμές κρατικού χρέους αλλά και των δανείων προς το ΔΝΤ. 
Ωστόσο ο αμερικανικός οίκος μια ημέρα μετά στις 30 Αυγούστου θα αναβαθμίσει την Αργεντινή κατά 4 κλίμακες σε CCC-  καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής επιμηκύνει χρέος, δεν δηλώνει ότι κηρύσσει στάση πληρωμών.
Να σημειωθεί ότι και η Ελλάδα είχε βρεθεί πριν λίγα χρόνια στην θέση της επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Το CDS της Αργεντινής πάντως έχει εκτοξευθεί στις 4.435 μονάδες βάσης.

Η Αργεντινή υποβαθμίστηκε σε «SD» λόγω ενεργειών της κυβέρνησης της χώρας στο βραχυπρόθεσμο χρέος και της απόφασης να επιμηκύνει αποπληρωμές.
Επίσης η βαθμολογία για τις μακροπρόθεσμες έκδοσεις ομολόγων υποβαθμίστηκαν σε 'CCC-'
Μετά τη συνεχιζόμενη αδυναμία έκδοσης και διαχείρισης του χρέους, η κυβέρνηση της Αργεντινής επέκτεινε μονομερώς όλες τις εκδόσεις ομολόγων στις 28 Αυγούστου 2019.
Αυτό συνιστά αθέτηση υποχρεώσεων βάσει των κριτηρίων και η Standard and Poor's υποβαίζει τις τοπικές και ξένες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας του νομίσματος σε «SD» και οι βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σε «D» δηλαδή default χρεοκοπία.
Στις 29 Αυγούστου 2019, η S & P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Αργεντινής σε «SD» από μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση «Β» και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση «Β» (τα κριτήριά δεν διακρίνουν βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση όταν υπάρχει χρεοκοπία).
Πραγματοποιήσε ο αμερικανικός οίκος τις ακόλουθες ενέργειες αξιολόγησης:

Υποβάθμισε την βαθμολογία στο βραχυπρόθεσμο χρέος σε "D" από το "B"...όπου D ισοδυναμεί με χρεοκοπία.
Υποβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις στο «CCC-» από το «B-».
Υποβάθμισε την εκτίμηση μετατρεψιμότητας στην Αργεντινή σε «Β-» από «Β» και
Υποβάθμισε την βαθμολογία της Αργεντινής σε «SD» από το «raAA» και αφαιρέθηκε από την CreditWatch με αρνητικές συνέπειες, όπου την είχε κατατάξει στις 16 Αυγούστου.

Η λογική της απόφασης

Μετά τη συνεχιζόμενη αδυναμία έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους η κυβέρνηση της Αργεντινής επέκτεινε μονομερώς την ωρίμανση όλων των βραχυπρόθεσμων τίτλων στις 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με κριτήρια η παράταση των προθεσμιών λήξης του βραχυπρόθεσμου χρέους χωρίς αποζημίωση συνιστά αθέτηση υποχρέωσης.
Καθώς οι νέοι όροι άρχισαν να ισχύουν αμέσως, η χρεοκοπία έχει επίσης θεραπευτεί.
Ως εκ τούτου, σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις στην κλίμακα «CCC-» και τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις στις «C» στις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με την στρατηγική του αμερικανικού οίκου.
Η μείωση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας στην Αργεντινή σε «CCC-» από το «B-» αντικατοπτρίζει τον αυξημένο κίνδυνο μιας άλλης ταραγμένης ανταλλαγής χρέους, καθώς η κυβέρνηση Macri ζητά την έγκριση από το Κογκρέσο για να σχεδιάσει μια ενδεχόμενη επέκταση του μακροπρόθεσμου χρέους.
Η ενέργεια αυτή ευθυγραμμίζεται με τα κριτήρια αξιολόγησής μας "CCC" και τα κριτήρια ανταλλαγής κινδύνων, καθώς το πιο πιθανό σενάριο είναι η επέκταση των προθεσμιών λήξης, χωρίς να υπάρχει μηχανισμός αντιστάθμισης.
Εναλλακτικά, υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τις προοπτικές της Αργεντινής μετά τις εθνικές εκλογές.
Οι αυξημένες αδυναμίες του πιστωτικού προφίλ της Αργεντινής οφείλονται στο ταχέως επιδεινούμενο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, στην απουσία εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με πολιτικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης - οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί τον Οκτώβριο - και η αδυναμία του Υπουργείου Οικονομικών να εξυπηρετήσει το χρέος.
Όλα αυτά έχουν εξαντλήσει τη δυναμική του χρέους εν μέσω μιας υποτιμητικής συναλλαγματικής ισοτιμίας, μιας πιθανής επιτάχυνσης του πληθωρισμού και μιας βαθειάς οικονομικής ύφεσης.
Image

Το ιστορικό της 9ης χρεοκοπίας της Αργεντινής

Η Αργεντινή θα παρατείνει τις λήξεις των ομολόγων αλλά και το χρέος προς ΔΝΤ ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών της χώρας Lacunza
Το σχέδιο παράτασης λήξεων – που ουσιαστικά ισοδυναμεί με default με επιλεκτική χρεοκοπία – εκτοξεύει τα CDS τα Credit Default Swaps στις 3.518 μονάδες βάσης....εκτοξεύοντας τον κίνδυνο γενικευμένης χρεοκοπίας σε 58%.
Για 9η φορά η Αργεντινή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της και επιλέγει την λύση της επιμήκυνσης εξέλιξη που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία.

Η Αργεντινή θα διαπραγματευτεί με τους κατόχους των κρατικών ομολόγων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να παρατείνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρωθεί το χρέος.
Να σημειωθεί ότι η Αργεντινή έλαβε δάνειο 57 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ.
Η πρόταση τηςε κυβέρνησης είναι ότι η Αργεντινή θα καθυστερήσει τις πληρωμές στο βραχυπρόθεσμο χρέος ύψους 7 δισ. δολαρίων
-Η Αργεντινή θα πληρώσει το 15% του χρέους της κατά τη λήξη της
-Θα καταβάλει το 25% του χρέους της τρεις μήνες μετά τη λήξη της
-Το τελικό 60% του χρέους θα καταβληθεί έξι μήνες μετά τη λήξη
-Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει τόκους επί του βραχυπρόθεσμου χρέους
- Θα ζητήσει έγκριση για την έναρξη εκούσιας αναπροσαρμογής του χρέους που λήγει μεταξύ 2020 και 2023 βάσει της τοπικής νομοθεσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής ανέφερε ότι οι τόκοι και οι βασικές πληρωμές για τα ομόλογα που εκδίδονται βάσει του διεθνούς και του τοπικού δικαίου δεν θα αλλάξουν κατά την αναπροσαρμογή.
Η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα, διότι είναι άχρηστο να ενεργοποιηθούν μέτρα για επιμήκυνση του χρέους εάν δεν υπάρχει σταθερότητα.
Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής κατέρρευσαν μετά τις προκριματικές εκλογές στις 11 Αυγούστου που έδειξαν ότι ο πρόεδρος Mauricio Macri, ο οποίος είναι φιλικός προς τις επιχειρήσεις, χάνει την υποστήριξη των πολιτών.
Ο κεντροαριστερός Alberto Fernandez, προηγείται με μεγάλη διαφορά.
"Ο Πρόεδρος Macri μου ανέθεσε να επιλύσω το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα για να διασφαλίσω την εκλογική σταθερότητα, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε να μην αφήσουμε κάποιο πρόβλημα για τον επόμενο, ανέφερε ο Lacunza.
Το Pesos της Αργεντινής έκλεισε κατά 3,1% χαμηλότερα στα 58,1 δολάρια, ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα πούλησε 367 εκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της για δεύτερη συνεχή ημέρα παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος.
Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Αργεντινής να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της σε δολάρια αυξήθηκαν από τις 11 Αυγούστου.
Το pesos έχει χάσει σχεδόν το 22% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Η αδυναμία του νομίσματος προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές σχετικά με την ικανότητα της Αργεντινής να πληρώσει τις υποχρεώσεις της σε δολάρια.
Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια «περιοριστική νομισματική πολιτική» και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος για να ενισχύσει το pesos.






Σε ελεύθερη πτώση το peso 
.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης