Η απίστευτη αποτυχία του ΔΝΤ – Χορήγησε δάνειο 57 δισ στην Αργεντινή και στις 29/8 χρεοκόπησε

Η απίστευτη αποτυχία του ΔΝΤ – Χορήγησε δάνειο 57 δισ στην Αργεντινή και στις 29/8 χρεοκόπησε
Συνολικά η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει 9 φορές έως τώρα και φαίνεται ότι έχει ακόμη μέλλον.
Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η μεγάλη αποτυχία του ΔΝΤ το οποίο μόλις πρόσφατα χορήγησε δάνειο 57 δισεκ. δολαρίων στην Αργεντινή και αυτή χρεοκόπησε στις 29 Αυγούστου του 2019.
Η Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Αργεντινή για μια ημέρα σε επιλεκτική χρεοκοπία ή selective default.
Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που απέτυχε το ΔΝΤ, η περίπτωση της Αργεντινής είναι η μεγάλη απόδειξη ότι το ΔΝΤ έχει υποπέσει σε απίστευτα λάθη, προβλέψεις, οικονομικές πολιτικές και στρατηγικές.
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ που επισκέπτονταν την Αργεντινή κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης δήλωσαν ότι αναλύουν τα μέτρα.
Το προσωπικό του ΔΝΤ κατανοεί ότι οι αρχές έχουν λάβει αυτά τα σημαντικά μέτρα – εννοεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ομολόγων και των δανείων του ΔΝΤ - για την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας και των αποθεματικών", ανέφερε το ΔΝΤ..
Το αναξιόπιστο ΔΝΤ, το οποίο πολλοί κατηγορούν ότι προκάλεσε την πτώχευση της Αργεντινής αναμένεται να εκταμιεύσει άλλα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια τους προσεχείς μήνες μετά την συμφωνία ρεκόρ 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και αυτό δεν είναι πλέον βέβαιο δεδομένης της αποχώρησης της Lagarde από το ΔΝΤ για να αναλάβει την ΕΚΤ … και να καταστρέψει την Ευρώπη.
Σε περίπτωση που το ΔΝΤ διακόψει την παροχή δανείων στην Αργεντινή και χωρίς πρόσβαση στην αγορά, η χώρα αντιμετωπίζει μια γρήγορη και οδυνηρή αφερεγγυότητα.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley εκτιμάται ότι η Αργεντινή χρειάστηκε 12,9 δισ. δολάρια για αποπληρωμές κρατικών ομολόγων τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2019.
Οι περισσότερες από αυτές τις πληρωμές έχουν μετακυληθεί για το 2020.
Εν τω μεταξύ, η Αργεντινή καταναλώνει γρήγορα τα τελευταία εναπομείναντα αποθέματα σε δολάρια.
Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν στα 57,5 δισ. δολάρια, αλλά η Capital Economics εκτιμά ότι τα καθαρά αποθεματικά που εξαιρούν τις καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες ανέρχονται σήμερα στα 19 δισ. δολάρια, από 30 δισ. δολάρια στα μέσα Απριλίου 2019.
Σύμφωνα με στοιχεία οι ακαθάριστες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Αργεντινής είναι ύψους 100 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει το χρέος που λήγει το 2020 συν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Με άλλα λόγια, είτε οι πιστωτές της χώρας θα συμφωνήσουν σε ένα τεράστιο κούρεμα - haicut, είτε το ΔΝΤ πρέπει να προετοιμαστεί για μια ακόμη διάσωση της Αργεντινής, χωρίς καμία εγγύηση ότι το κράτος δεν δηλώσει αδυναμία πληρωμής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η νέα χρεοκοπία είναι η 2η για το ΔΝΤ που αφορά την Αργεντινή.
Συνολικά η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει 9 φορές έως τώρα και φαίνεται ότι έχει ακόμη μέλλον.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS