Με τράπεζες +3%, ανοδικά το ΧΑ +1,12% στις 868 μον. - Προσοχή, αυξάνονται οι κίνδυνοι - Βίοι παράλληλοι Ελλάδα 1,61%, ΗΠΑ 1,52% στα ομόλογα - Το cds της Αργεντινής στις 4435 μ.β

Με τράπεζες +3%, ανοδικά το ΧΑ +1,12% στις 868 μον. - Προσοχή, αυξάνονται οι κίνδυνοι - Βίοι παράλληλοι Ελλάδα 1,61%, ΗΠΑ 1,52% στα ομόλογα - Το cds της Αργεντινής στις 4435 μ.β
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, έχοντας διασπάσει την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 860 μονάδων
(upd20)Ανοδικά έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στις 868 μονάδες έχοντας διασπάσει την ισχυρή αντίσταση των 860 μονάδων, με τα ομόλογα να κινούνται πλησίον στα ιστορικά χαμηλά..  απόρροια της προσδοκίας  των επικείμενων παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών...
Στις τράπεζες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι επενδυτές προέβησαν σε ήπιας μορφής κατοχύρωση κερδών, λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης επανήλθαν με κέρδη με τον Τραπεζικό Δείκτη να κλείνει στα υψηλά της ημέρας στις 781,99 μονάδες.
Ειδικότερα την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εurobank +3,47% και Πειραιώς +3,01% - στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - και ακολούθησαν Εθνική +2,05%, Alpha Bank +0,62% ενώ με κέρδη +2% έκλεισε και η Attica Bank.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του  FTSE 25,  ξεχώρισαν οι δεικτοβαρείς M
otor Oil +2,96%, Coca Cola +1,8% ενώ πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ -1,07%, ΑΔΜΗΕ -0,92%....
Στα στατιστικά, με την ισχυρή άνοδο του τελευταίου τριημέρου, δείκτες και μετοχές κατάφεραν να περιορίσουν τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψαν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Ειδικότερα, τον μήνα Αύγουστο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σωρευτικές απώλειες -3,54% από - 11,23% το πρώτο δεκαπενθήμερο και ο Τραπεζικός Δείκτης -5,58% από -25,44% αντίστοιχα.
Στις τράπεζες, τις μεγαλύτερες σωρευτικές απώλειες τον μήνα Αύγουστο κατέγραψε η Eurobank -8,63% και η Alpha Bank -7,60% και ακολουθήσαν με οριακές απώλειες Πειραιώς -0,65% και Εθνική -0,45% 
Από την άλλη, συνεχίζονται και τα κέρδη στις διεθνείς αγορές με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία +1,16%, τον δείκτη Dax στην Γερμανία +1% ενώ ήπια κέρδη +0,50% καταγράφει ο Dow Jones ..λόγω της αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων.
Σημειώνεται, ότι η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου και η FED στις 18 Σεπτεμβρίου εάν δεν επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες θα δώσουν το έναυσμα για μια μεγάλης κλίμακας διόρθωση στις αγορές.
Το ρίσκο προσεχώς αυξάνεται κατακόρυφα και μπορεί να κυριαρχήσει η επενδυτική λογική αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση.

Τα ομόλογα σημειώνουν ράλι όχι γιατί οι οικονομίες έχουν ανακάμψει, όχι γιατί τα μακροοικονομικά μεγέθη βελτιώνονται αλλά από φόβο για τον κίνδυνο ύφεσης.
Στην Ελλάδα το επιτόκιο στο ομόλογο αναφοράς – benchmark – δηλαδή στο 10ετές θα έπρεπε να είναι στο 3% και όχι 1,52% που κατέγραψε χθες 29/08 σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Ακόμη και εάν υποχωρήσει στο 1% - ήδη προεξοφλείται – δεν θα αντικατοπτρίζει την υγεία της οικονομίας ή τις προοπτικές της Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,61% με το αμερικανικό 10ετές 1,52% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν βίους παράλληλους....ακόμη ένα σημάδι ακραίας στρέβλωσης.

Στα 26 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Eurobank του α΄ 6μήνου του  2019 με την κεφαλαιακή επάρκεια στο 18,4% ολοκληρώνοντας έτσι τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
Εν τω μεταξύ, ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,61% από το ιστορικό 1,52% που σημειώθηκε χθες 29/8 ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,02% από το ιστορικό χαμηλό 0,929% που σημειώθηκε χθες 29/08 -  
Το ελληνικό CDS βρίσκεται στις 251 μονάδες βάσης από 260 μονάδες ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 4435 μονάδες από 3517 μονάδες.
Aξίζει να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε την Αργεντινή στις 29 Αυγούστου, για μια ημέρα, σε επιλεκτική χρεοκοπία (Selective Default) από Β- αλλά σήμερα  30/8 θα αναβαθμίσει σε CCC- μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να επιμηκύνει τις αποπληρωμές κρατικού χρέους αλλά και των δανείων προς το ΔΝΤ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,36% και τον Γενικό Δείκτη +0,27%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στη Eurobank +3,86%... αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE 25 όπως Motor Oil, Coca Cola....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,12% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,13%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 781,99 μονάδες με άνοδο +2,11%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,12% στις 868 μονάδες έχοντας υψηλό στις 868,12 μονάδες και χαμηλό στις 858,84 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 40,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 31,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,25 εκατ. ευρώ και όγκου 301 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιηθήκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 126 χιλ. τεμάχια αξίας 1,52 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 102 χιλ. τεμάχια αξίας 973 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 74 χιλ. τεμάχια αξίας 752 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας, έχοντας διασπάσει την πρώτη ζώνη αντίστασης των 860 μονάδων και ακολουθούν οι 870 μονάδες και οι 900 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 830 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 781 μονάδες στα υψηλά της ημέρας, έχοντας διασπάσει την πρώτη αντίσταση των 750 μονάδων και ακολουθούν οι 800 μονάδες ενώ στην πρώτη ζώνη στήριξης βρίσκονται οι 700 μονάδες  και ακολουθούν οι 680 και οι 650 μονάδες

Τα αποτελέσματα των τραπεζών

Τα αποτελέσματα του α΄ 6μήνου του  2019 των τραπεζών Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς έδειξαν ότι σταθεροποίησαν τους ισολογισμούς τους, έδειξαν μικρά δείγματα βελτίωσης αλλά σε γενικές γραμμές δεν ενθουσίασαν
Οι τράπεζες έκαναν ένα βήμα προς τα εμπρός, ενίσχυσαν τα κεφάλαια τους και μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους.
Οι επιδόσεις χωρίς τα έκτακτα μπορεί να μην εντυπωσιάζουν αλλά δεν βγάζουν ζημίες και μειώνεται το ρίσκο στους ισολογισμούς.
Η Εθνική πέτυχε κέρδη 233 εκατ. η Alpha bank 86,8 εκατ. και η Πειραιώς 32 εκατ ή 7 εκατ εάν συμπεριληφθούν και οι διακοπείσες δραστηριότητες.
Επίσης, στα 26 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Eurobank του α΄ 6μήνου του  2019 με την κεφαλαιακή επάρκεια στο 18,4%.
Ωστόσο καταλυτικός παράγοντας σε Εθνική και Alpha bank  αποδείχθηκαν τα έκτακτα κέρδη τα οποία ανήλθαν σε 349 εκατ ευρώ ενώ τα καθαρά μετά φόρων κέρδη ανήλθαν σε 320 εκατ ευρώ.
Η Πειραιώς αντιθέτως εμφάνισε κέρδη μόλις 4 εκατ από χρηματοοικονομικές πράξεις.
Επίσης, η Πειραιώς έχει προϋπολογίσει να πληρώσει τα 160 εκατ ευρώ που αναλογούν στους τόκους του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές Cocos ύψους 2 δισεκ. στις 2 Δεκεμβρίου 2019.
Η διοίκηση Μεγάλου έχει αποφασίσει να πληρώσει το Cocos καθώς εάν δεν πληρωθεί για δεύτερη φορά ο τόκος τότε αυτομάτως μετατρέπεται σε μετοχές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 26% θα βρεθεί στο 58%.
Θα πρόκειται για κρατικοποίηση της Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς ετησίως θα καταβάλλει 160 εκατ τόκους για το Cocos και περίπου 39 εκατ σε τόκους για το ομολογιακό tier 2 των 400 εκατ ευρώ δηλαδή συνολικά 200 εκατ ευρώ.
(Μάλλον το ποσό μετά από φόρους θα είναι μικρότερο αλλά τα 200 εκατ τόκοι είναι ενδεικτικό).

Η επικαιρότητα

Θετικά αποτιμήθηκε η συνάντηση  Μητσοτάκη - Μέρκελ και από τις δύο πλευρές.
Το «αγκάθι» βέβαια, των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν ετέθη στο τραπέζι των συζητήσεων όπως άλλωστε είχε προϊδεάσει η ελληνική πλευρά με το επιχείρημα ότι προέχει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας.
Επιπροσθέτως, οι τοπικές εκλογές σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας το προσεχές διάστημα δεν αφήνουν περιθώρια στην Α. Μέρκελ για κινήσεις εύνοιας και συμπάθειας προς την Ελλάδα, αυτή την ώρα.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις και στις προσπάθειες που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση να προσελκύσει κεφάλαια όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε το επόμενο μεγάλο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει μετά τη Νέα Υόρκη σημειώνοντας ότι «δεν περιορίζουμε τους ορίζοντές μας στη Γερμανία και στην Ευρώπη.
 Επιπλέον στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθεί στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 στην οποία η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα και θα συναντηθεί  με τον πρόεδρο της Κίνας.
Λίγο μετά την ανάθεση από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergia Mattarella στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Giuseppe Conte εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης, σε συνέχεια της συμφωνίας του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Lega, Matteo Salvini, πέρασε στην αντεπίθεση
Ειδικότερα, κάλεσε του Ιταλούς σε  μεγάλη διαδήλωση στη Ρώμη, στις 19 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι ο M. Salvini,  πυροδότησε την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να βρεθεί ο ίδιος εκτός κυβέρνησης.
Με ένα νέο 1974 απειλεί την Κύπρο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω όσον αφορά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο
Την ίδια στιγμή ακάθεκτη προχωρά στις παράνομες γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις, οι οποίες καλούν την Άγκυρα να βάλει ένα τέλος στις προκλήσεις.
Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες 29/8 το βράδυ με Navtex ότι το πλοίο Fatih θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση εντός της κυπριακή ΑΟΖ σε νέα γεώτρηση στις 4/9 που θα διαρκέσει έως τις 1/11
Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Κύπρο η ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων M. Akinci σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ωστόσο, η Λευκωσία έχει διαμηνύσει ότι όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διαπραγματεύσεις.
Δύο φορές την εβδομάδα θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μ. Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson σε μια προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με συμφωνία από την ΕΕ έως την 31η Οκτωβρίου.
Όπως ανάφερε ο B. Johnson η αύξηση των συναντήσεων και των συνομιλιών είναι απαραίτητη προκειμένου να  καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Ε.Ε. ενόψει της αποχώρησης μας στις 31/10.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία 24ωρα δέχεται τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους της βρετανικής κοινωνίας για την απόφαση του να αναστείλει έως τις 14 Οκτωβρίου τη λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου, καθώς τον κατηγορούν ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να υλοποιήσει την πολιτική του χωρίς να έχει αντίλογο από την αντιπολίτευση.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν  οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την περιοχή της Κίνας, δεχόμενες ώθηση από τη νέα άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, στον απόηχο της αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,19%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,16% στις 28886,24 μονάδες

Με κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Συνεχίζονται τα κέρδη στις ευρωαγορές, δεχόμενες ώθηση από τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, οι οποίες βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +1%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,70%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,01%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,70%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,50%, ο S&P στο +0,45%, ο Nasdaq με οριακά κέρδη +0,15% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,87% (9,30 δολ)

Με κέρδη οι τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισαν Eurobank και Πειραιώς 

Κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική  συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκελισαν Eurobank και Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,6380 ευρώ με άνοδο +2,05% με όγκο 5,77 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6290 ευρώ με άνοδο +0,62% με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,08 ευρώ με άνοδο +3,01% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8050 ευρώ με άνοδο +3,47%  με όγκο 15,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,99 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,6060 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 716 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4330 ευρώ με άνοδο +2%, με όγκο 901 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 200 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,04 ευρώ με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής,  Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, Tέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,44 με άνοδο +1,30% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,14 ευρώ με άνοδο +0,17%  και αποτίμηση 5,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,77 ευρώ με πτώση -1,07% και αποτίμηση 643 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,15 ευρώ με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 499 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,59 ευρώ με άνοδο +0,31% και αποτίμηση 3,08 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,60 ευρώ με άνοδο +1,53% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,34 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,24 ευρώ με άνοδο +2,96% και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,10 ευρώ με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,48 ευρώ με άνοδο +2,58% και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,4340 ευρώ με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,41 ευρώ με άνοδο +3,44% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1408 ευρώ με πτώση -2,22% και κεφαλαιοποίηση 132 εκατ. ευρώ.

Ήπιες πωλήσεις στο 10ετές ελληνικό ομόλογο, 1,61% με ιστορικό χαμηλό 1,52%

ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,61% ενώ χθες σημειώθηκειστορικό χαμηλό στο 1,52% λόγω της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Συν τοις άλλοις καλλιεργούνται προσδοκίες ότι κάποια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία με τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στην Αργεντινή που χρεοκόπησε για μια ημέρα καθώς η Standard and Poor’s την υποβάθμισε σε επιλεκτική χρεοκοπία SD αλλά σήμερα θα την αναβαθμίσει σε CCC- με το cds να έχει εκτοξευτεί στις 4435 μονάδες βάσης από 3518 μονάδες βάσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,61% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,02%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,61% με το αμερικανικό 10ετές 1,52% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 59 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,95 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,57% με απόδοση αγοράς 0,62% και απόδοση πώλησης 0,51%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,31 μονάδες βάσης και απόδοση 0,92% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου 2019 στο 0,92%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,09% με το ιστορικό χαμηλό 1,06% στις 29 Αυγούστου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,48% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,45%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,59% με απόδοση αγοράς 1,61% και απόδοση πώλησης 1,57%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 1,52%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,18 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,22  μονάδες βάσης και απόδοση 2,29%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,11  μονάδες βάσης και απόδοση 2,49%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης από 234 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 251 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 257 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4435 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,51% ή 251 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία στο 1,02%

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης ενώ ήπιεςπωλήσεις καταγράφονται στην Ιταλία μετά το χθεσινό ράλι.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει στο 0,929% στο  ιστορικό χαμηλό στις 29/8.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/8/2019 στο -0,71% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 28 Αυγούστου 2019 στο -0,728%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,02% και με ιστορικό χαμηλό 0,929% στις 29 Αυγούστου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,42%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS