Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις ευρωαγορές λόγω αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, στο +0,85% ο DAX - Νέες πιέσεις στο Μιλάνο

Άνοδος στις ευρωαγορές λόγω αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, στο +0,85% ο DAX - Νέες πιέσεις στο Μιλάνο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 379,5 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (30/8/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς χθεσινές δηλώσεις της Κίνας βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χθες, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση αύξηση των δασμών, ως «απάντηση» στην αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πραγματοποιούν συνομιλίες ώστε να οριστικοποιήσουν την επόμενη συνάντησή τους.
Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην προσπάθεια εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υπάρξει μία λύση για το Brexit, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ με συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Το κύριο εμπόδιο για την άρση του αδιεξόδου παραμένει το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τέως πρωθυπουργού της Βρετανίας, Theresa May, για τα ιρλανδικά σύνορα.
Η βρετανική αντιπολίτευση σχεδιάζει να ξεκινήσει μια συζήτηση έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψει το σενάριο του «no deal Brexit».
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 379,5 μονάδες.
Ισχυρή άνοδο 1,1% κατέγραψαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, λόγω του εξαγωγικού τους προσανατολισμού, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών ενισχύθηκε κατά 1,6%, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,85% κι έκλεισε στις 11.939,28 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 5.480,48 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 7.207,18 μονάδες.

Image
Image
Image

Ώθηση στον DAX προσέφεραν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την Daimler στο +1,7%, τη Volkswagen στο +0,9% και την BMW στο +1,1%.
Από την άλλη, σε αρνητικό έδαφος γύρισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, κλείνοντας με πτώση 0,35% στις 21.322,90 μονάδες, μετά το νέο τελεσίγραφο του επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi di Maio, ο οποίος προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας εάν δεν υιοθετηθεί το πρόγραμμά του.

Image
Πιέσεις δέχτηκε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο άνω των 3 μονάδων βάσης και να διαμορφώνεται στο 1,033%, από 0,990% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ χθες είχε διολισθήσει ενδοσυνεδριακά στο ιστορικό χαμηλό του 0,929%.
Περαιτέρω ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφερε η αποδυνάμωση του ευρώ.
Ο Ewald Nowotny, απερχόμενο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τάχθηκε κατά της ένταξης των αγορών μετοχών στο πακέτο μέτρων της κεντρικής τράπεζας για την τόνωση της οικονομίας.
«Θα το απέκλεια τελείως από τα εργαλεία, διότι δεν είναι κατάλληλο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Nowotny από την Αυστρία.
H EKT επεξεργάζεται μια πρόταση για μέτρα που αναμένεται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, αφού ο Mario Draghi υποσχέθηκε να δράσει υπό το φως των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν παρουσιάσει διαφορετικές απόψεις κατά τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στη στήριξη της ζήτησης.
Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητος στο +1% τον Αύγουστο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε επίσης σταθερός, στο +0,9%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για επιτάχυνσή του στο +1%.
Στη Γερμανία, πτώση 2,2% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 3,5% του προηγούμενου μήνα, την στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -1,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης