Γεωργιάδης (υπ. Ανάπτυξης): Ξεκινά στις 2/9 η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την προστασία της Α΄ κατοικίας

Γεωργιάδης (υπ. Ανάπτυξης): Ξεκινά στις 2/9 η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την προστασία της Α΄ κατοικίας
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της έκτασης του Ελληνικού στον επενδυτή που θα αναλάβει την υλοποίηση των έργων
Τη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στο Σκάι ο υπουργός τόνισε πως «η ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία, καθώς μέχρι στιγμής από τις 17.442 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έχει πραγματοποιηθεί ρύθμιση μόλις σε δύο νοικοκυριά».
Πρόκειται για το δεύτερο βήμα στην προσπάθεια απλοποίησης της διαδικασίας, καθώς την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως αίρεται η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός "έτσι όπως έφτιαξαν τον λεγόμενο «Νόμο Φλαμπουράρη» για την προστασία της 1ης κατοικίας, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, είχαν υποβληθεί μέχρι χθες αιτήσεις από 17.442 συμπολίτες μας, εκ των οποίων μόνο για 30 αιτήσεις είχε υποβληθεί το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και απ’ αυτές μόλις σε 2 έχει γίνει ρύθμιση ακριβώς λόγω της γραφειοκρατίας που έχει νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράψαμε προχθές με το συναρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ, από την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η ρύθμιση για την προστασία της 1ης κατοικίας  λειτουργεί μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς οι πολίτες να χρειάζεται να προσκομίσουν απολύτως κανένα έγγραφο στην τράπεζα ακριβώς για να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλοι όσοι δικαιούνται".
Πρόσθεσε ότι χθες, Παρασκευή 30/8, έγινε συνάντηση  στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους των τραπεζών, "οι οποίοι δεσμεύτηκαν σε κάθε υποκατάστημα να υπάρχει εκπαιδευμένος υπάλληλος που θα βοηθά δωρεάν τους πολίτες να υποβάλλουν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα".
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ήδη μία από τις 4 συστημικές τράπεζες είναι έτοιμη και θα παρέχει αυτήν την υπηρεσία από την Δευτέρα, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.
Παράλληλα, σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά  επικοινωνιακή καμπάνια για να πληροφορηθούν οι 150.000 πολίτες που υπολογίζουν η ΑΑΔΕ και οι τράπεζες ότι μπορούν να ενταχθούν στις παραμέτρους αυτής της ρύθμισης ώστε να μην χάσουν την ευκαιρία έως τις 31 Δεκεμβρίου να εξασφαλίσουν την προστασία της 1ης κατοικίας τους, που συμπεριλαμβάνει και κούρεμα της οφειλής και επιδότηση της δόσης.
"Εμείς θέλουμε στο τέλος του έτους που λήγει η ρύθμιση να προστατευθεί η 1η κατοικία των συμπολιτών μας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Κάνοντας αναφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη, καθώς "μας αδίκησε προεκλογικά λέγοντας ότι θα καταργούσαμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Όχι μόνο δεν την καταργήσαμε αλλά την επεκτείναμε, μειώσαμε το επιτόκιο και εντάχθηκαν περισσότεροι, δηλαδή έγινε ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ".

Για την επένδυση στο Ελληνικό

Αναφερόμενος στο Ελληνικό, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της έκτασης στον επενδυτή που θα αναλάβει την υλοποίηση των έργων.
Όπως είπε, «στο δημοσίευμα του κ. Dixon στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters χθες υπήρχε ένας πολύ μεγάλος έπαινος για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ταχύτητα με την οποία «ξεκλείδωσε» η επένδυση στο Ελληνικό.
Ο στόχος είναι μέχρι τέλους του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου από το Ελληνικό Δημόσιο στον επενδυτή, τη ΛΑΜΔΑ Development, και να καταβληθεί η προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Από εκεί και μετά είναι θέμα του ιδιώτη αλλά όταν κάποιος καταβάλλει 300 εκατομμύρια ευρώ, έχει την πίεση του χρόνου και συμφέρον να ξεκινήσουν τα έργα".

Μεταναστευτικό

«Είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως όπλο για να πιέσει την Ευρώπη καθώς οι σχέσεις του με τη Δύση εν συνόλω, και τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σε πολύ κακό επίπεδο.
Αυτή είναι η δική του επιδίωξη", υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Σημείωσε δε, πως "η δικιά μας επιδίωξη πρέπει να είναι η σωτηρία του ελληνικού λαού σεβόμενοι τους ευρωπαϊκούς νόμους.
Δηλαδή,  έρχονται,  υποβάλλουν αίτηση και το ταχύτερο δυνατόν, σε διάστημα ολίγων ημερών, να κρίνεται ποιοι μπορούν να είναι πρόσφυγες ώστε να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα για να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη και ποιοι δεν μπορούν να είναι πρόσφυγες, οι οποίοι πρέπει να στέλνονται πίσω".
"Αυτή είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αυτό έχει δεχθεί ο κ. Ερντογάν, αυτό καλείται να εφαρμόσει η Ελληνική Πολιτεία και σ’ αυτό θα κριθεί και η παρούσα Κυβέρνηση γιατί σ’ αυτό απέτυχε η προηγούμενη", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS