Βαρβιτσιώτης: Μπροστά σε αδιέξοδα η Τουρκία - Εκτός συζήτησης η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Βαρβιτσιώτης: Μπροστά σε αδιέξοδα η Τουρκία - Εκτός συζήτησης η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο
"Στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας η Ελλάδα απαντά με ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών, στην περιοχή των οποίων, βεβαίως, η Κύπρος είναι βασικό μέρος τους", τονίζει ο Μ. Βαρβιτσιώτης
«Η Τουρκία, εξαιτίας των δικών της χειρισμών, έχει βρεθεί μπροστά σε μια σειρά από αδιέξοδα, μέρος των οποίων αποτελούν και οι κινήσεις της στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη του στη "Βραδυνή της Κυριακής".
Όπως αναφέρει, ερωτηθείς για την άτυπη συζήτηση που έχει ανοίξει περί συνεκμετάλλευσης του πιθανού ορυκτού πλούτου του Αιγαίου, «συνεκμετάλλευση σημαίνει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και ως εκ τούτου – όπως ήδη σας ανέφερα – είναι εκ προοιμίου εκτός οποιασδήποτε συζήτησης».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «είναι ο πυλώνας της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζει τους γείτονες της.
Οι αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας είναι απόρροια του διπλωματικού αδιεξόδου που έχει περιέλθει.
Η χώρα μας προσβλέπει και επιζητά την καλή γειτονία με την Τουρκία, καθώς υπάρχουν τουριστικές και εμπορικές σχέσεις με τους γείτονες που συμβάλλουν στην ευημερία των δύο λαών».
«Η καλή γειτονία, όμως, προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.
Είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες», επισημαίνει και προσθέτει ότι η Τουρκία «οφείλει να σεβασθεί το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθεί τα Σύνορα, το Έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Ως προς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση», ξεκαθαρίζει ο κ.Βαρβιτσιώτης.
 Σημειώνει ακόμη ο κ. Βαρβιτσιώτης ότι «οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν καθαρή θέση αναφορικά με τη διεθνή συμπεριφορά της Τουρκίας, ιδίως στα θέματα που μας αφορούν και τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, εκφράζοντας ρητά τη διαφωνία τους με τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου "Γιαβούζ", το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Συμπληρώνει ότι «στο ίδιο πλαίσιο παρότρυναν τις τουρκικές Αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το "Γιαβούζ" από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μηνύματα που η Τουρκία οφείλει να λάβει υπόψη της».
Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτηρίζει παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο.
«Η χώρα μας επιζητά την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, όμως δεν πρόκειται να δεχθεί μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργούν τετελεσμένα.
Η Τουρκία οφείλει να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες που δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα.
Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκάθαρη θέση, η οποία αποτυπώνεται στα εξής: αυτά που μας ανήκουν, μας ανήκουν και σε καμία περίπτωση δεν πάμε να δώσουμε δικαιώματα σε κάποιον που δεν έχει σήμερα.
Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός συζήτησης», απαντά ερωτηθείς  για το αν φοβάται πως μετά την Κύπρο και την παραβίαση της ΑΟΖ της, σειρά έχει η Ελλάδα και το Αιγαίο με κάτι αντίστοιχο.
Ο ίδιος, μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει πως «η χώρα μας ενθαρρύνει και στηρίζει όποια πρωτοβουλία λαμβάνεται στο πνεύμα της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού», όμως «δεν πρόκειται ποτέ η χώρα μας να διαπραγματευτεί ή να δεχτεί να μπουν στο τραπέζι τα κυριαρχικά της δικαιώματα και διαθέτει τόσο τα μέσα όσο και την αποφασιστικότητα για να τα προασπιστεί αν και όποτε αυτό χρειαστεί.
Παράλληλα, στην ένταση και την προκλητική συμπεριφορά απαντά παγίως με όρους Διεθνούς Δικαίου, χτίζοντας και ενισχύοντας αφετέρου τις συμμαχίες της με χώρες με τις οποίες υπάρχει συναντίληψη όσον αφορά την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».
Περαιτέρω, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κληθείς να απαντήσει αν ο υποθαλάσσιος πλούτος της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των εξελίξεων και εξεύρεσης οριστικής λύσης, αναφέρει πως «Ελλάδα και Κύπρος διαχρονικά έχουν κοινή ανάγνωση των ζητημάτων ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στην αρχή "η Λευκωσία αποφασίζει, η Ελλάδα ακολουθεί».
Ωστόσο, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας ειλικρινής διάλογος την στιγμή που η Τουρκία στέλνει σωρηδόν ερευνητικά σκάφη εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας η Ελλάδα απαντά με ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών, στην περιοχή των οποίων, βεβαίως, η Κύπρος είναι βασικό μέρος τους».
Τέλος, για το προσφυγικό, αφού πρώτα επισημαίνει ότι αποτελεί πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο της Ελλάδας, ο κ. Βαρβιτσιώτης επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «οι εικόνες, όμως, ντροπής στη Μόρια και στην Ειδομένη, η πλημμελής αξιοποίηση πόρων των κοινοτικών ταμείων για τη διαχείριση του Προσφυγικού, οι αγκυλώσεις και οι πολιτικοί ακτιβισμοί, οι 70, και πλέον, χιλιάδες αιτήσεις ασύλου που λιμνάζουν ήταν αποκλειστικά ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, που ασφαλώς επιδείνωσαν την κατάσταση».
Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει, «έχει ήδη αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας, υπενθυμίζοντας ενδεικτικά την ελληνική πρωτοβουλία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για ένα αρτιότερο τεχνικά και πρακτικά μηχανισμό επιστροφών, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS