Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Στο κενό η προσπάθεια στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ - Να ενσωματώσουμε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, όχι τον λαϊκισμό του

Σκουρλέτης: Στο κενό η προσπάθεια στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ - Να ενσωματώσουμε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, όχι τον λαϊκισμό του
«Θα μας βλέπετε παντού και μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο», σημειώνει ο Π. Σκουρλέτης
«Η προσπάθεια στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο κενό», τονίζει ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.
Κληθείς να απαντήσει εάν αισθάνεται στόχος εντός ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει πως θεωρεί ότι «μέσα από τη συζήτηση που άνοιξε, με ανορθόδοξο πράγματι τρόπο, βγαίνουμε περισσότερο συνεννοημένοι μεταξύ μας.
Η ανοιχτή και σε βάθος συζήτηση με όρους αλληλεγγύης και συντροφικότητας  για όλους και για όλα, όπως επιβάλλεται σε ένα δημοκρατικό κόμμα, πρέπει να είναι η απάντησή μας προς όλα τα κέντρα που θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στον μεταξύ μας διάλογο.
Πέρα από την προσωπική διάσταση του ζητήματος, στο τέλος της ημέρας τα θέματα είναι βαθιά πολιτικά.
Η προσπάθεια στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο κενό».
Απαντώντας σε όσους φοβούνται την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος σημειώνει πως «ο όρος πασοκοποίηση έχει μια αρνητική φόρτιση και είναι συνυφασμένος με τη νεοφιλελεύθερη μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ, τη διαμόρφωση κλειστών συστημάτων εξουσίας, πελατειακών σχέσεων εξάρτησης, αλλά και σχέσεων διαπλοκής με τα media και την οικονομική ολιγαρχία.
Είναι επίσης γνωστό ότι στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς αποφυγή μιας και συνειρμικά παραπέμπει στην πορεία συρρίκνωσης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ».
«Σήμερα, στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένας δεν προτείνει μια τέτοια προοπτική, ούτε βέβαια μας το εισηγούνται αυτοί με τους οποίους συμπορευτήκαμε στο πλαίσιο του σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Βεβαίως το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ είναι κάτι ευρύτερο που έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο.
Ασφαλώς και μπορούμε να ενσωματώσουμε ό,τι θετικό υπάρχει από αυτή την πορεία, π.χ. τη λαϊκότητα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τον λαϊκισμό του», προσθέτει ο κ.Σκουρλέτης.
 Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί εκείνο το κομμάτι της Αριστεράς που  πραγματικά έχει μπολιάσει την ελληνική πολιτική πραγματικότητα με νέες ιδέες και αναλύσεις και παρά το μικρό, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μέγεθός του είχε πάντα την ικανότητα να εκφράζει ευρύτερες δυνάμεις.
«Διεύρυνε τα όρια της αριστερής παράταξης και αποτελεί τον κύριο εκφραστή του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Σε αυτό τον δρόμο πρέπει να συνεχίσει», υπογραμμίζει.
Για το  τι πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνησιμότητας, απαντά πως «θα επιχειρήσουμε, μέσα από την αξιολόγηση της κυβερνητικής μας εμπειρίας, να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες, έτσι ώστε να βγάλουμε τα πιο γόνιμα συμπεράσματα.
Έτσι μόνο θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να διαμορφώσουμε μια δυναμική, αξιόπιστη προγραμματική παρουσία στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ». «Θα μας βλέπετε παντού και μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο», σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης, συμπληρώνοντας πως «ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έχει μια συνολική μάτια για τα πράγματα.
Οφείλουμε με σαφήνεια να μιλήσουμε για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος, τις κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, τις προτεραιότητές του, τις νέες παραγωγικές δυνατότητες και το πώς εμείς τις αντιλαμβανόμαστε, τον ρόλο του κόσμου της εργασίας μέσα σε αυτό.
Οφείλουμε, επίσης, να εμβαθύνουμε σε αυτό που ονομάζουμε πράσινη οπτική».
Τέλος, αξιολογώντας την κυβέρνησης ύστερα από 50 μέρες, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει πως «ό,τι θετικό έχει κάνει μέχρι σήμερα αυτή η κυβέρνηση πατάει πάνω στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», όπως «στη δρομολογημένη κατάργηση των capital controls, στις ψηφισμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ 120 δόσεις, αλλά και στη φημολογία για την εξόφληση του χρέους προς το ΔΝΤ που είχε, επίσης, συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε παλαιότερο EuroWorking Group».
Αντίθετα, «στα δικά της μέτρα συμπεριλαμβάνονται η αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ, η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, οι σκέψεις για μείωση του αφορολογήτου, η επίθεση στον κόσμο της εργασίας με την κατάργηση  της ρύθμισης για την αιτιολογημένη απόλυση και το καθεστώς προστασίας των εργολαβικών εργαζόμενων», προσθέτει και συνεχίζει αναφέροντας ότι στο θεσμικό επίπεδο «προώθησε μια αντιδημοκρατική αντιμεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, τόσο ως προς την αναλογικότητα της ψήφου όσο και ως προς την ακύρωση της ενίσχυσης της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης μέσω των αρμοδιοτήτων που αφαίρεσε από τα κοινοτικά συμβούλια».
«Πρόκειται λοιπόν για μια συγκεντρωτικά δομημένη κυβέρνηση (ο Πρωθυπουργός υπουργεύει), με τέτοια επιλογή προσώπων ώστε να εκφρασθεί το σύνολο των δυνάμεων του παλαιού  δικομματισμού  που χρεοκόπησαν την Ελλάδα, αλλά και με την παράλληλη προσπάθεια υιοθέτησης ακροδεξιάς ατζέντας», καταλήγει ο κ. Σκουρλέτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης