Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τοπικές εκλογές στη Γερμανία: Εντυπωσιακή άνοδος του AfD σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο

Τοπικές εκλογές στη Γερμανία: Εντυπωσιακή άνοδος του AfD σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο
Εντυπωσιακή άνοδος για το AfD
(upd6) Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα ποσοστά της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD), στις τοπικές εκλογές σεSaxony (Σαξονία) και Brandenburg (Βρανδεμβούργο), καθώς  πλέον βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με τα παραδοσιακά κόμματα CDU-SPD ωστόσο να διατηρούν τις πρωτιές τους στα δυο κρατίδια.
Συγκεκριμένα, στη Σαξονία, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα την πρωτιά έχει το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Merkel με 32,4% των ψήφων, έχοντας όμως χάσει 7 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 27,9 %, που το 2014 συγκέντρωνε μόλις 9,7% , ενώ τρίτο αναδεικνύεται το Κόμμα της Αριστεράς με 10,1%, και ακολουθούν οι Πράσινοι με 8,6%.
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα που έχουν καταγράψει στην ιστορία τους οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, καθώς καταρρέει το 7,7%, ενώ εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,3% των ψήφων.
Image
Στην Σαξονία ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς τα ποσοστά CDU και SPD δεν αρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ τους.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Σαξονία  αναμένεται να είναι δύσκολος, αφού τα ποσοστά CDU και SPD δεν αρκούν πια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ τους.
Ήδη, ο Πρωθυπουργός Michael Kretschmer απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Robert Habeck  προειδοποίησε πριν από λίγο τον Kretschmer να μην διανοηθεί να συνεργαστεί με την AfD.
«Όλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι με τις ευθύνες τους.
Αυτό σημαίνει κυρίως ότι το CDU πρέπει να έχει συναίσθηση της ευθύνης του και να μην ψάχνει προς τα δεξιά», δήλωσε.
Στο Βρανδεμβούργο, την πρωτιά έχει  το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο μέχρι σήμερα συγκυβερνούσε με την Αριστερά, συγκεντρώνοντας 26,2%, αλλά  καταγράφοντας απώλειες 5,7 μονάδων από το 2014.
Δεύτερο κόμμα το AfD, με  23,6%, και τρίτο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 15,5% από 23% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές.
Μεγάλες απώλειες καταγράφει και η Αριστερά, η οποία πέφτει στο 10,7% από το 18,6%, ενώ οι  Πράσινοι ενισχύονται στο 10,7 % από 6,2% και ακολουθούν τα Κινήματα Πολιτών Βρανδεμβούργου με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους που βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο, με 5% (2,7% το 2014).
Εκτός Βουλής  οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι αν και ενισχύθηκαν σημαντικά, έμειναν στο 4,1% (από 1,5% το 2014).Image

Γερμανικός Τύπος: Ανάσα αλλά και προειδοποιητικό σήμα για CDU-SPD

Στις χθεσινές τοπικές εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου όπου οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διατήρησαν τις πρώτες θέσεις αλλά με σημαντικές απώλειες, την ώρα που το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση αναφέρεται ο Γερμανικός Τύπος, ο οποίος κάνει λόγο για ανάσα αλλά και για προειδοποιητικό σήμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό CDU-SPD.
«Η Annegret Kramp-Karrenbauer θα πρέπει να αναλάβει μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την τεράστια απώλεια ψήφων του CDU στο Βρανδεμβούργο και στη Σαξονία», γράφει η Münchner Merkur και εκτιμά ότι η νίκη του Michael Kretschmer στην Σαξονία δεν ήρθε χάρη στην αρχηγό του κόμματός του, αλλά αντιθέτως, παρόλα τα λάθη της.
«Στο Βερολίνο μπορούν μετά τις εκλογές να αναπνεύσουν με ανακούφιση.
Ένας έντονος νέος σεισμός για τον κυβερνητικό συνασπισμό μπορεί για την ώρα να αποφευχθεί, ελπίζουν στο CDU και στο SPD.
Η χαλάρωση όμως των δύο παραδοσιακών λαϊκών κομμάτων δεν μπορεί παρά να είναι η νηνεμία πριν από την καταιγίδα.
Μια ανάσα για την Angela Merkel, την Annegret Kramp-Karrenbauerκαι τον "μεγάλο συνασπισμό"» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι η επιτυχία της AfD στην ανατολική Γερμανία «αποτελεί σημείο καμπής – και ερμηνεύεται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα ως προειδοποιητικό σήμα».
Η Bild κάνει λόγο για πικρά αλλά και για ελπιδοφόρα μηνύματα από τις χθεσινές εκλογές.
Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσει το γεγονός ότι πάνω από ένας στους τρεις ψηφοφόρους επέλεξε χθες είτε την AfD είτε την Αριστερά, «δύο κόμματα τα οποία δεν μπορούν και δεν θέλουν να αποστασιοποιηθούν από δύο άδικα γερμανικά καθεστώτα του 20ού αιώνα και τα οποία θέλουν να διχάσουν αυτήν την τόσο επιτυχώς ενωμένη χώρα», γράφει χαρακτηριστικά.
Ελπιδοφόρα χαρακτηρίζει η εφημερίδα την υψηλή συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές, η οποία ξεπέρασε το 60%, αλλά και το γεγονός ότι στην Σαξονία το CDU κατόρθωσε να κερδίσει περισσότερους νέους ψηφοφόρους από όσους έχασε προς την AfD.
«Το ενδεχομένως σημαντικότερο αν και για πολλούς άβολο μήνυμα: η AfD δεν είναι απλώς "δεξιά", όπως λέγεται.
Η Αριστερά έχασε στη Σαξονία 27.000 ψηφοφόρους προς την AfD.
Ο δρόμος από τη μία πλευρά στην άλλη είναι μικρός.
H AfD είναι πολύ περισσότερο ένα κόμμα των απογοητευμένων, των θυμωμένων, ακριβώς όπως και η Αριστερά.
Για τα τιμωρηθέντα (αλλοτινά) μεγάλα κόμματα, το ζήτημα είναι να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους (...).
Διότι όποιος αισθάνεται ότι τον καταλαβαίνουν, δεν ψηφίζει άκρα» αναφέρει η Bild ενώ το γερμανικό περιοδικό Spiegel αφού υποστηρίζει ότι «οι παλιές βεβαιότητες δεν ισχύουν πια στην ανατολή», και τονίζει την ανάγκη να σχηματιστούν τώρα κυβερνήσεις χωρίς την AfD.
Το Spiegel κάνει λόγο για πέντε «διδάγματα» που προκύπτουν από τις χθεσινές εκλογές, αναφέροντας ότι «ο εξτρεμισμός δεν ζημιώνει την AfD», ότι το «το ζήτημα των κυβερνητικών συνασπισμών θα είναι περίπλοκο», καθώς κανένα κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί με την AfD, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί «βαθιά ανάσα στον μεγάλο συνασπισμό», ότι οι  «οι Πράσινοι δεν μπορούν να κάνουν μαγικά» και ότι «η Αριστερά δεν είναι πλέον το κόμμα της ανατολής».

Τα πρώτα exit polls

Εντυπωσιακή  άνοδο των ποσοστών του ακροδεξιού AfD σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο, έδειχναν νωρίτερα  τα exit polls.
Ειδικότερα, το κόμμα φαίνεται να έχει σχεδόν διπλασιάσει το ποσοστό του στη Σαξονία, στο 27,5%,  πίσω από το CDU της Angela Merkel που συγκεντρώνει 32% -έχοντας υποχωρήσει σε σύγκριση με το 2014.
Το SPD κατέρρευσε στο 8%, ενώ το αριστερό Die Linke περιορίστηκε στο 10,5%.
Ειδικότερα, τα πρώτα exit polls έδειξαν  ότι στο κρατίδιο της Σαξονίας έχει την πρωτιά το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Merkel με 32% των ψήφων, έχοντας όμως χάσει 7 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 27 %, που το 2014 συγκέντρωνε μόλις 9,7% , ενώ τρίτο αναδεικνύεται το Κόμμα της Αριστεράς με 10,5%, και ακολουθούν οι Πράσινοι με 9%.
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα που έχουν καταγράψει στην ιστορία τους οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, καθώς καταρρέει το 8%., ενώ εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8% των ψήφων.

Στο Βρανδεμβούργο

Σε ό,τι αφορά στο Βρανδεμβούργο, το AfD ενισχύθηκε πάνω από 10 μονάδες στο 22,5% και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται το SPD με 27,5%, χάνοντας όμως συγκριτικά με το 2014 πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Το CDU συγκεντρώνει μόλις 15,5%, που είναι η χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ στο εν λόγω κρατίδιο, με το Die Linke να υποχωρεί στο 11%.
Οι Πράσινοι για πρώτη φορά καταγράφουν διψήφιο ποσοστό στο Βρανδεμβούργο με 10% και μάλιστα, είναι η καλύτερη εκλογική επίδοση που έχουν καταγράψει στην Ανατολική Γερμανία.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα exit polls, οι σοσιαλδημοκράτες δεν θα μπορούν  να συγκυβερνούν με το Κόμμα της Αριστεράς στην τοπική Βουλή του Πότσνταμ, χωρίς να αποκλείεται να επιδιώξουν μία τριπλή συμμαχία με την Αριστερά και τους Πράσινους.
Πάντως, το AfD δεν κατορθώνει να κερδίσει την πρώτη θέση σε κανένα από τα δύο κρατίδια, αφού διατηρεί την πρωτιά στη Σαξονία το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 32% και στο Βρανδεμβούργο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 27,5%.
Αναλυτικά:
Image
Image

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews:

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τοπικές εκλογές στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας στη Γερμανία, για την ανάδειξη νέων τοπικών κοινοβουλίων.
Στις κάλπες, οι οποίες άνοιξαν στις 8 το πρωί της Κυριακής 1/9, καλούνται να προσέλθουν συνολικά 5,3 εκατομμύρια πολίτες.
Στη Σαξονία είναι υψηλότερη η προσέλευση των ψηφοφόρων, σε σχέση με τις τελευταίες τοπικές του 2014 και ήδη μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή ξεπέρασε το 35% έναντι 23% που είχε φτάσει την ίδια ώρα το 2014.
Στο Βρανδεμβούργο, είναι επίσης υψηλότερη η προσέλευση των ψηφοφόρων σε σχέση με τις τελευταίες τοπικές του 2014 και ήδη μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή ξεπέρασε το 31% έναντι 22% που είχε φτάσει την ίδια ώρα το 2014.
Πάντως, κρίσιμες για το μέλλον των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι οι σημερινές (1/9) τοπικές εκλογές στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας στη Γερμανία καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με ταπεινωτικές ήττες.
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Merkel και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναμένεται να καταγράψουν σημαντικές απώλειες, καθώς η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θα καταφέρει να επιβεβαιώσει το χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει τα πρώην ανατολικά από τα δυτικά κρατίδια της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το AfD προηγείται με ποσοστό κοντά στο 21% στο Βρανδεμβούργο, ενώ στην Σαξονία βρίσκεται πίσω από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), κοντά στο 26%. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Θουριγγία, όπου οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.
Η συνολική δύναμη του ακροδεξιού κόμματος που μπήκε πανηγυρικά στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο μόλις το 2017, φθάνει στο σύνολο των πρώην ανατολικών κρατιδίων στο 25%, περίπου δέκα μονάδες πάνω από τα ποσοστά του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Στο Βρανδεμβούργο, όπου σήμερα συγκυβερνούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με την Αριστερά (Die Linke) και με δεδομένη την άρνηση όλων των κομμάτων να συνεργαστούν μετεκλογικά με την AfD, δεν αποκλείεται να απαιτείται τελικά ένας διευρυμένος συνασπισμός, με την συμμετοχή των Πρασίνων ή των Χριστιανοδημοκρατών - ή και των δύο.
Το γεγονός ότι τα κόμματα είναι διατεθειμένα να υπερβούν τις διαφορές τους προκειμένου να αποκλείσουν την ακροδεξιά από την κυβέρνηση είναι ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος στην Γερμανία, αλλά και - για πολλούς - απόδειξη ωριμότητας του πολιτικού συστήματος.
Το Βρανδεμβούργο και η Σαξονία είναι δύο κρατίδια με ιδιαίτερη βαρύτητα. Σε αυτά η άνοδος της ακροδεξιάς δεν συνδέεται τόσο με την μεταναστευτική πολιτική των ανοιχτών θυρών της κας Merkel -δεν είναι τα κρατίδια που έχουν πληγεί περισσότερο από το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Βρίσκονται στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Στην καρδιά του Βρανδεμβούργου βρίσκεται κυριολεκτικά γεωγραφικά το κρατίδιο του Βερολίνου. Παρότι το Νοέμβριο θα γιορτάσουμε την συμπλήρωση 30 ετών από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τα ανατολικά κρατίδια παρουσίαζουν ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών σε σύγκριση με το παρελθόν, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν στο επίπεδο των κρατιδίων της πρώην Δυτικής Γερμανίας. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ συχνά τόσο την γερμανική κοινή γνώμη, όσο και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Μεγάλη η άνοδος της ακροδεξιάς - Σε ελεύθερη πτώση το SPD

Ενδιαφέρον επίσης θα έχει εάν και κατά πόσο θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα η αποκάλυψη του περιοδικού «Der Spiegel» ότι ο επικεφαλής υποψήφιος της ΑfD στο κρατίδιο συμμετείχε το 2007 σε συγκέντρωση νεοναζί στην Αθήνα.
Το AfD δεν αναμένεται να κυβερνήσει ούτε στην Σαξονία, το «προπύργιό» της, όπου στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, με ποσοστό 27%. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υπερεντατική καμπάνια του Πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU), ο οποίος συγκυβερνά με το SPD, αποδίδει καρπούς, καθώς το κόμμα του έχει ξεπεράσει το 32%.
Αντιθέτως, το SPD βυθίζεται στο 8,5%, γεγονός το οποίο καθιστά την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη πιο δύσκολη.
Κατά την προεκλογική περίοδο, τόσο στο Βρανδεμβούργο και στην Σαξονία όσο και στην Θουριγγία, η AfD διεξήγαγε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια, υπό τον τίτλο «Στροφή 2.0» (Wende 2.0). Ο όρος είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί προκειμένου να περιγραφεί η περίοδος ραγδαίων και δραματικών αλλαγών μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και μέχρι την επανένωση της Γερμανίας έναν χρόνο αργότερα.
Τώρα η ακροδεξιά ζητά «να ολοκληρώσουμε την στροφή», οικειοποιούμενη τα συνθήματα της ειρηνικής επανάστασης που οδήγησε στην διάλυση της ΛΔΓ και, βασιζόμενη κυρίως στα προβλήματα γύρω από την μετανάστευση, τα οποία αν και υποβαθμίζονται από τα υπόλοιπα κόμματα και από τα περισσότερα ΜΜΕ, φαίνεται ότι εξακολουθούν να κινητοποιούν εκατομμύρια Γερμανών. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν άλλωστε ότι η μετανάστευση θεωρείται το σημαντικότερο ζήτημα στην Σαξονία, ενώ ακολουθούν η εσωτερική ασφάλεια, η οικονομία και η παιδεία.

Τι συμβαίνει στα ανατολικά κρατίδια;

Τον ερχόμενο Νοέμβριο η Γερμανία θα γιορτάσει τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επανένωση της διαιρεμένης χώρας. Φαίνεται ωστόσο ότι ακόμη και έπειτα από τόσα χρόνια - και τόσα τρισεκατομμύρια - οι Γερμανοί δεν αισθάνονται ως ένας λαός. Ένα όχι πλέον αμελητέο τμήμα του πληθυσμού θεωρεί ότι δεν εκφράζεται από την φιλελεύθερη, αστική πολιτική των παραδοσιακών κομμάτων, τα οποία κατηγορεί για απώλεια εθνικής συνείδησης, διάβρωση των «γερμανικών αξιών», ακόμη και για «αδικαιολόγητη αμηχανία» απέναντι στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.
Η οικονομική απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει την γερμανική ανατολή από την υπόλοιπη χώρα προφανώς δεν βοηθά την προσέγγιση και την πραγματική επανένωση. Παρόλες τις επενδύσεις, τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις, τα ανατολικά κρατίδια εξακολουθούν να υστερούν έναντι π.χ. της Βαυαρίας ή της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ενώ τα επίπεδα απασχόλησης παραμένουν επίμονα χαμηλότερα από τον γερμανικό μέσο όρο.
Η προσφυγική κρίση του 2015, ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που δέχθηκε έκτοτε η Γερμανία και τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την προσπάθεια ενσωμάτωσής τους αποτέλεσαν «πεδίο δόξης» για το AfD, η οποία, ενώ το 2014 ιδρύθηκε με καθαρά οικονομική ατζέντα, με αφορμή την ελληνική κρίση και ζητούσε την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, «αναστήθηκε» αξιοποιώντας το προσφυγικό ρεύμα και τις ξενοφοβικές τάσεις που το ακολούθησαν. «Ενσωματώστε πρώτα εμάς», ήταν το κεντρικό σύνθημα της ακροδεξιάς οργάνωσης Pegida, η οποία εκφράζεται πλέον από το AfD.
Σύμφωνα ωστόσο με πολλούς ερευνητές, όπως ο πολιτικός αναλυτής Torsten Faash, μια πτυχή του προβλήματος στα ανατολικά κρατίδια αφορά την «κληρονομιά» του καθεστώτος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
«Στα ανατολικά υπάρχει μικρότερη εμπειρία με την δημοκρατία και πολλοί διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις έναντι των εκλεγμένων κυβερνήσεων, δηλώνει ο Faash στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ippen.
Tην ίδια ώρα, έρευνα του Ιδρύματος «Φρίντριχ Έμπερτ» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στις ανατολικές περιοχές δεν ενισχύεται τόσο η ακροδεξιά ιδεολογία όσο αυτή του δεξιού λαϊκισμού. Το 30% των ερωτηθέντων ταυτίζεται με ανάλογες θέσεις, ενώ στην δυτική Γερμανία ανάλογες απόψεις εκφράζει «μόνο» το 20%.
Αντίστοιχα περιορισμένη είναι και η εμπιστοσύνη των κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας στην δημοκρατία.
Όπως και αν διαμορφωθούν τελικά τα αποτελέσματα στις αυριανές εκλογικές αναμετρήσεις, θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν εξελίξεις και στα δύο κόμματα του (πρώην) «μεγάλου» συνασπισμού που κυβερνά την Γερμανία από το 2013.
Το SPD σπαράσσεται από την διαρκούσα κρίση ηγεσίας του και παρακολουθεί τα δημοσκοπικά ποσοστά του να φλερτάρουν με τα μονοψήφια νούμερα, ενώ και το CDU, ακόμη και μετά την αποχώρηση της Merkel από την ηγεσία του, δεν φαίνεται ικανό να διαχειριστεί τις απώλειες που υπέστη στις Ευρωεκλογές και στις τοπικές αναμετρήσεις.
Η νέα αρχηγός, Annegret Kramp-Karrenbauer να αντιμετωπίζει ακόμη την αμφισβήτηση του ίδιου του κόμματός της.
Το φθινόπωρο αναμένεται λοιπόν ιδιαίτερα «θερμό», τουλάχιστον πολιτικά για την Γερμανία, η οποία δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού - ίσως και με πρόωρες εκλογές.
Η διαφαινόμενη οικονομική ύφεση και τα προβλήματα της ίδιας της Καγκελαρίου προφανώς δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης