Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για τις νέες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ - Εκπτώσεις στους αγρότες

Σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για τις νέες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ - Εκπτώσεις στους αγρότες
Καθορίστηκαν για τα έτη 2019 - 2020 η Χρέωση Βάσης που επιβάλλεται στους καταναλωτές Οικιακής Χρήσης Χαμηλής Tάσης και στους καταναλωτές Λοιπών Χρήσεων Χαμηλής Τάσης 
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά με θέμα «Καθορισμός Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία καταναλωτών».
Με την απόφαση αυτή καθορίστηκαν ειδικά για τα έτη 2019 και 2020 και με ισχύ από 01.01.2019, η Χρέωση Βάσης που επιβάλλεται στους καταναλωτές Οικιακής Χρήσης Χαμηλής Tάσης και στους καταναλωτές Λοιπών Χρήσεων Χαμηλής Τάσης.
Επίσης τα ποσοστά μειωμένων χρεώσεων σε σχέση με τη Χρέωση Βάσης ανά κατηγορία δικαιούχων, οι μοναδιαίες χρεώσεις για τα έτη 2019-2020 ανά κατηγορία δικαιούχων, η μέγιστη και η ελάχιστη χρέωση που δύναται να επιβληθεί σε μεμονωμένο καταναλωτή και ο χρόνος θέσης σε εφαρμογή των μειωμένων χρεώσεων.
Η απόφαση αυτή εξασφαλίζει την συμβατότητα με σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (C(2018)8884 final/ 13.12.2018) κάτι που εκκρεμεί από 1.1.2019.

Ειδικότερα:

1. Η Χρέωση Βάσης για τα έτη 2019 και 2020 (και με ισχύ από 1.1.2019), ορίστηκε στα 17€/MWh. Αυτό συνεπάγεται μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης.
2. Με την απόφαση καθορίζονται επίσης τα ποσοστά μειωμένων χρεώσεων για την ενεργοβόρο βιομηχανία, οι δε καταναλωτές αγροτικής χρήσης διατηρούν τις εκπτώσεις τους
Υπογραμμίζεται ότι έχει ληφθεί υπόψη η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
Για το θέμα αυτό ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε στη Βουλή ότι «οι νέες, χαμηλότερες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς ΑΠΕ. Ο λογαριασμός ΑΠΕ θα παραμείνει πλεονασματικός. Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι να προωθήσει περισσότερο τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μέσω σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης