Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Κερδισμένο το AfD στις εκλογές σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο

Γερμανία: Κερδισμένο το AfD στις εκλογές σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο
Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα
Σημαντική άνοδο καταγράφουν τα ποσοστά της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD), σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με τα παραδοσιακά κόμματα CDU-SPD να διατηρούν τις πρωτιές τους στα δυο κρατίδια.
Συγκεκριμένα, στη Σαξονία, σύμφωνα με τα τελευταία  αποτελέσματα (στις 21:00),  την πρωτιά έχει το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Merkel με 32,4% των ψήφων, έχοντας όμως χάσει 7 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 27,9 %, που το 2014 συγκέντρωνε μόλις 9,7% , ενώ τρίτο αναδεικνύεται το Κόμμα της Αριστεράς με 10,1%, και ακολουθούν οι Πράσινοι με 8,6%.
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα που έχουν καταγράψει στην ιστορία τους οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, καθώς καταρρέει το 7,7%, ενώ εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,3% των ψήφων.
Image
Στην Σαξονία ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολος, , καθώς τα ποσοστά CDU και SPD δεν αρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ τους.
Στο Βρανδεμβούργο, την πρωτιά έχει  το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο μέχρι σήμερα συγκυβερνούσε με την Αριστερά, συγκεντρώνοντας 26,2%, αλλά  καταγράφοντας απώλειες 5,5 μονάδων από το 2014.
Δεύτερο κόμμα το AfD, με  23,6%, και τρίτο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 15,5% από 23% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές.
Μεγάλες απώλειες καταγράφει και η Αριστερά, η οποία πέφτει στο 10,7% από το 18,6%, ενώ οι  Πράσινοι ενισχύονται στο 10,7 % από 6,2% και ακολουθούν τα Κινήματα Πολιτών Βρανδεμβούργου με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους που βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου στο Κοινοβούλιο, με 5% (2,7% το 2014).
Εκτός Βουλής  οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι αν και ενισχύθηκαν σημαντικά, έμειναν στο 4,1% (από 1,5% το 2014).
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης