Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Oι εταιρείες - Ζombie και η νόθευση του ανταγωνισμού

tags :
Oι εταιρείες - Ζombie και η νόθευση του ανταγωνισμού
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού επιχειρείν συνεχίζουν να αποτελούν οι εταιρίες Ζombie, οι οποίες λειτουργούν εις βάρος των υγιών εταιρειών και του ανταγωνισμού. 
Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν διαρκώς λιγότερα έσοδα, μηδενική κερδοφορία ή ζημιές και μη βιώσιμο δανεισμό και οι οποίες κρατούν εγκλωβισμένες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PwC, oι εταιρείες “Ζombie”* παρουσιάζουν ανθεκτικότητα κατέχοντας μερίδιο της τάξης του 26% επί του συνόλου των επιχειρήσεων που επιβίωσαν, με δάνεια που αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ και οφειλές προς τρίτους ύψους 10 δισ.
Είναι ενδεικτικό όσα μου ανέφερε προσφάτως στέλεχος μεγάλου πτηνοτροφικού Ομίλου για τις εταιρίες Ζombie που υπάρχουν στον κλάδο και που ενώ ουσιαστικά έχουν μηδενικό λειτουργικό κόστος, έχουν απλήρωτους εργαζόμενους, οφείλουν δεκάδες εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, συνεχίζουν όμως να έχουνν παραγωγή και να παίρνουν κομμάτι από την πίτα της αγοράς.
Το φαινόμενο των εταιρειών Ζombie, κυριαρχεί σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και η άποψη στην οποία συγκλίνουν όλοι, είναι ότι το εταιρικό τοπίο πρέπει να εκκαθαριστεί από εταιρείες - zombie με γρήγορο ρυθμό.
Και αυτό διότι οι διαδικασίες πλήρους ρευστοποίησης είναι σημαντικές για τη μεταφορά ζήτησης στις υπόλοιπες εταιρείες, για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων στην παραγωγική οικονομία, ενώ βελτιώνουν την εμπορική ρευστότητα.
Ταυτόχρονα, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να εκκαθαριστεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία απορροφούν κεφάλαια, έτσι ώστε να επιταχυνθεί ο δανεισμός στην οικονομία.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης