Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος για τις εκλογές σε Σαξονία, Βρανδεμβούργο: Ανάσα αλλά και προειδοποιητικό σήμα για CDU-SPD

Γερμανικός Τύπος για τις εκλογές σε Σαξονία, Βρανδεμβούργο: Ανάσα αλλά και προειδοποιητικό σήμα για CDU-SPD
Την ανάγκη να σχηματιστούν κυβερνήσεις χωρίς το AfD επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel
Στις χθεσινές τοπικές εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου όπου οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) διατήρησαν τις πρώτες θέσεις αλλά με σημαντικές απώλειες, την ώρα που το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση αναφέρεται ο Γερμανικός Τύπος, ο οποίος κάνει λόγο για ανάσα αλλά και για προειδοποιητικό σήμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό CDU-SPD.
«Η Annegret Kramp-Karrenbauer θα πρέπει να αναλάβει μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την τεράστια απώλεια ψήφων του CDU στο Βρανδεμβούργο και στη Σαξονία», γράφει η Münchner Merkur και εκτιμά ότι η νίκη του Michael Kretschmer στην Σαξονία δεν ήρθε χάρη στην αρχηγό του κόμματός του, αλλά αντιθέτως, παρόλα τα λάθη της.
«Στο Βερολίνο μπορούν μετά τις εκλογές να αναπνεύσουν με ανακούφιση.
Ένας έντονος νέος σεισμός για τον κυβερνητικό συνασπισμό μπορεί για την ώρα να αποφευχθεί, ελπίζουν στο CDU και στο SPD.
Η χαλάρωση όμως των δύο παραδοσιακών λαϊκών κομμάτων δεν μπορεί παρά να είναι η νηνεμία πριν από την καταιγίδα.
Μια ανάσα για την Angela Merkel, την Annegret Kramp-Karrenbauerκαι τον "μεγάλο συνασπισμό"» υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι η επιτυχία της AfD στην ανατολική Γερμανία «αποτελεί σημείο καμπής – και ερμηνεύεται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα ως προειδοποιητικό σήμα».
Η Bild κάνει λόγο για πικρά αλλά και για ελπιδοφόρα μηνύματα από τις χθεσινές εκλογές.
Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσει το γεγονός ότι πάνω από ένας στους τρεις ψηφοφόρους επέλεξε χθες είτε την AfD είτε την Αριστερά, «δύο κόμματα τα οποία δεν μπορούν και δεν θέλουν να αποστασιοποιηθούν από δύο άδικα γερμανικά καθεστώτα του 20ού αιώνα και τα οποία θέλουν να διχάσουν αυτήν την τόσο επιτυχώς ενωμένη χώρα», γράφει χαρακτηριστικά.
Ελπιδοφόρα χαρακτηρίζει η εφημερίδα την υψηλή συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές, η οποία ξεπέρασε το 60%, αλλά και το γεγονός ότι στην Σαξονία το CDU κατόρθωσε να κερδίσει περισσότερους νέους ψηφοφόρους από όσους έχασε προς την AfD.
«Το ενδεχομένως σημαντικότερο αν και για πολλούς άβολο μήνυμα: η AfD δεν είναι απλώς "δεξιά", όπως λέγεται.
Η Αριστερά έχασε στη Σαξονία 27.000 ψηφοφόρους προς την AfD.
Ο δρόμος από τη μία πλευρά στην άλλη είναι μικρός.
H AfD είναι πολύ περισσότερο ένα κόμμα των απογοητευμένων, των θυμωμένων, ακριβώς όπως και η Αριστερά.
Για τα τιμωρηθέντα (αλλοτινά) μεγάλα κόμματα, το ζήτημα είναι να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους (...).
Διότι όποιος αισθάνεται ότι τον καταλαβαίνουν, δεν ψηφίζει άκρα» αναφέρει η Bild ενώ το γερμανικό περιοδικό Spiegel αφού υποστηρίζει ότι «οι παλιές βεβαιότητες δεν ισχύουν πια στην ανατολή», και τονίζει την ανάγκη να σχηματιστούν τώρα κυβερνήσεις χωρίς την AfD.
Το Spiegel κάνει λόγο για πέντε «διδάγματα» που προκύπτουν από τις χθεσινές εκλογές, αναφέροντας ότι «ο εξτρεμισμός δεν ζημιώνει την AfD», ότι το «το ζήτημα των κυβερνητικών συνασπισμών θα είναι περίπλοκο», καθώς κανένα κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί με την AfD, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί «βαθιά ανάσα στον μεγάλο συνασπισμό», ότι οι  «οι Πράσινοι δεν μπορούν να κάνουν μαγικά» και ότι «η Αριστερά δεν είναι πλέον το κόμμα της ανατολής».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης