Με ΔΕΗ +11% αλλά Πειραιώς -4% το ΧΑ -0,87% στις 860 μον. - Ο κίνδυνος βίαιης διόρθωσης έχει αυξηθεί - Το CDS Αργεντινής στις 5507 μ.β.

Με ΔΕΗ +11% αλλά Πειραιώς -4% το ΧΑ -0,87% στις 860 μον. - Ο κίνδυνος βίαιης διόρθωσης έχει αυξηθεί - Το CDS Αργεντινής στις 5507 μ.β.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 όπου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την νέα επιθετικότερη νομισματική της πολιτική η οποία όμως έχει προεξοφληθεί
(upd18)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 860 μονάδες, παρά το ράλι που καταγράφηκε στην ΔΕΗ +11,34% - στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - με επίκεντρο τις τράπεζες  ειδικότερα τις απώλειες -4,29% στην Πειραιώς, λόγω βεβαίως και των αποτελεσμάτων των τραπεζών α΄ 6μήνου 2019 που δεν ενθουσίασαν.
Ράλι +11,34% σημειώθηκε στην ΔΕΗ καθώς έντονη είναι η αισιοδοξία των επενδυτών αναφορικά με το πλάνο διάσωσης της εταιρείας που περιλαμβάνει την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, την βελτίωση της ρευστότητας μέσα από την αύξηση των τιμολογίων, την μετακύλιση μέρους των δικαιωμάτων ρύπων.
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές γεγονός που οφείλεται ότι σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου όλες οι χρηματαγορές στις ΗΠΑ είναι κλειστές λόγω του εορτασμού της Labor Day.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ με το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ωστόσο έχει αποτιμηθεί και προεξοφληθεί από τις αγορές.
Ο κίνδυνος πάντως μεγάλης διόρθωσης στις αγορές έχει αυξηθεί σημαντικά, τα μηνύματα προκαλούν εύλογη ανησυχία, ορισμένοι επενδυτές τα υποτιμούν ίσως λόγω άγνοιας κινδύνου

H τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου έκλεισε με σημαντικές αποδόσεις, με τον Τραπεζικό Δείκτη +13,20% και τον Γενικό +4,38%, καλύπτοντας τις απώλειες του πρώτου δεκαπενθημέρου, όποτε εύλογες ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -4,29% και ακολούθησαν Εθνική -3,11%, Eurobank -1,93%, Alpha Bank στο -1,9% ενώ με κέρδη +2,66% έκλεισε η Attica Bank..
Επιπλέον εάν εξαιρέσουμe την ισχυρή άνοδο της ΔΕΗ, πιέσεις δέχθηκαν και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τα ΕΛΠΕ -1,93%, Mυτιληναίος -1,34%, Motor Oil -1,17%....
Στο μεταξύ, σήμερα 2/09 το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο όπου οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2019 και τις προοπτικές τους.
Ακολουθεί στις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου το επενδυτικό Forum της HSBC επίσης στο Λονδίνο, στις 18 και στις 19 Σεπτεμβρίου λαμβάνει χώρα  το ετήσιο roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο οποίο μετέχουν και εταιρίες και τράπεζες ενώ από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου διενεργείται το ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Bank of America που θα λάβει χώρα και πάλι στην Βρετανική πρωτεύουσα.
Από την άλλη, τα μέτρα που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου ως παρέμβαση για να τονώσει την ανάπτυξη, να αποτρέψει την ύφεση και να διατηρήσει τις τιμές σε μετοχές και ομόλογα σε αυτά τα αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα… έχουν πλήρως προεξοφληθεί.
Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης- Weidmann, Holzmann, Knot - που συστήνουν να μην υπάρξει κάποια απόφαση για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση κατά την ερχόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση.
Πέρα από το γνωμικό  αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση σε συνδυασμό με τα σημάδια κόπωσης και ύφεσης στην Ευρώπη… οι κίνδυνοι έχουν εκτοξευθεί  με ένα πιθανό σκληρό Brexit ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος  στις αγορές ομολόγων των αναδυόμενων αγορών λόγω της Αργεντινής - η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά –
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται, σταθεροποίηση με το ελληνικό 10ετές στο 1,61% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,97%.
Το ελληνικό CDS βρίσκεται στις 251 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 5507 μονάδες βάσης από 4435 μονάδες βάσης ενώ κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα επέβαλλαν κεφαλαιακούς ελέγχους στο pesos το εθνικό νόμισμα της χώρας μετά το σοκ της 9ης ουσιαστικά χρεοκοπίας που οδηγήθηκε η χώρα στις 28-30 Αυγούστου 2019.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη -1% και τον Γενικό Δείκτη -0,42%.
Περί τις 12:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στη Πειραιώς -4,61%... αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,28% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,49%.
O Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 762,73 μονάδες με πτώση -2,46%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,87% στις 860 μονάδες έχοντας υψηλό στις 864,44 μονάδες και χαμηλό στις 855,20 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 18,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,55 εκατ. ευρώ και όγκου 284 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιηθήκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 55 χιλ. τεμάχια αξίας 526 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 17,9 χιλ. τεμάχια αξίας 395,7 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 211,3 χιλ. τεμάχια αξίας 1,63 εκατ.ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 860 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 830 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων
Η πρώτη αντίσταση παραμένει η ζώνη των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 870 μονάδες και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 762 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 730 μονάδες  και ακολουθούν οι 700, 680 και οι 650 μονάδες
Η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 780 μονάδες και ακολουθούν οι  800 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Τα αποτελέσματα των 4 συστημικών τραπεζών του α΄ 6μήνου του 2019 ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 30/08 και ενώ έδειξαν μικρά δείγματα βελτίωσης και σταθεροποίησαν τους ισολογισμούς τους εντούτοις σε γενικές γραμμές δεν ενθουσίασαν.
Η Εθνική πέτυχε κέρδη 233 εκατ. η Alpha bank 86,8 εκατ. και η Πειραιώς 32 εκατ ή 7 εκατ εάν συμπεριληφθούν και οι διακοπείσες δραστηριότητες, ενώ η Eurobank 25,7 εκατ.
Καταλυτικός παράγοντας σε Εθνική και Alpha bank  αποδείχθηκαν τα έκτακτα κέρδη τα οποία ανήλθαν σε 349 εκατ ευρώ ενώ τα καθαρά μετά φόρων κέρδη ανήλθαν σε 320 εκατ ευρώ .
Η Πειραιώς αντιθέτως εμφάνισε κέρδη μόλις 4 εκατ από χρηματοοικονομικές πράξεις... ενώ η Eurobank 22 εκατ ευρώ
Οι τράπεζες έκαναν ένα βήμα προς τα εμπρός, ενίσχυσαν τα κεφάλαια τους και μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους .
Οι επιδόσεις χωρίς τα έκτακτα μπορεί να μην εντυπωσιάζουν αλλά δεν βγάζουν ζημίες και μειώνεται το ρίσκο στους ισολογισμούς.
Από αυτήν την εβδομάδα το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πυκνώσει τις επαφές του με τις τράπεζες για την άμεση πληροφόρηση γύρω από τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών - αποτελέσματα, κόκκινα δάνεια, κίνδυνος, αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων και άλλα επί μέρους θέματα που αφορούν κάθε μια τράπεζα χωριστά -  στο πλαίσιο του σχεδιασμού αποεπένδυσης που του έχει επιβάλει το θεσμικό πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο πρέπει να έχει αποεπενδύσει ως τις 31.12.22 από τις τράπεζες.
Ουσιαστικά το θέμα αφορά τις τρεις συστημικές καθώς το ΤΧΣ είναι μέτοχος κατά 25% στην Πειραιώς, κατά 40% στην Εθνική, κατά 11% στην Alpha Bank .
Εφόσον οι διαδικασίες γύρω από το APS κινηθούν ομαλά είναι απολύτως βέβαιο πως το ΤΧΣ θα έχει την ευκαιρία σε σχετικώς μικρό χρονικό διάστημα να επιτύχει καλύτερες αποδόσεις ως μέτοχος.

Η επικαιρότητα

Με το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στη Χάγη σήμερα, Δευτέρα 02/09 και αύριο 3/09 ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διεθνών επαφών στην Ευρώπη και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης θα εστιαστεί στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το προσεχή Σαββατοκύριακο.
Στη ΔΕΘ όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, θα ξεδιπλώσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης του και γι αυτό όσο πλησιάζουν οι μέρες, τόσο εντατικοποιούνται οι ρυθμοί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου.
Τις τελευταίες πινελιές στην προγραμματική συμφωνία και στη σύνθεση της κυβέρνησης του βάζει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, ο οποίος σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ αναμένεται να έχει οριστικοποιήσει και τα δύο το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου τον πρόεδρο Sergio Mattarella.
Εν τω μεταξύ, η αυριανή ημέρα είναι αυτή της κρίσης, καθώς τα μέλη του Κινήματος 5 Αστέρων καλούνται να εγκρίνουν την κυβερνητική συμφωνία του κόμματος τους με τους Δημοκρατικούς.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του Κινήματος καλούνται αύριο Τρίτη 3/9 από τις 10:00 ως τις 19:00 (ώρες Ελλάδας) να δώσουν πράσινο φως στη συμμαχία με το PD μέσω Διαδικτύου, στην πλατφόρμα του που έχει βαπτίσει «Ρουσό».
Το AfD, το κόμμα της ακροδεξιάς "Εναλλακτικής για την Γερμανία", στις χθεσινές (1/9) τοπικές εκλογές, τριπλασίασε σχεδόν την δύναμή του στην Σαξονία (στο 27.5%), ενώ την διπλασίασε στο γειτονικό Βρανδεμβούργο.
Πρόκειται για ένα μεγάλο κατόρθωμα για ένα κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από 6 χρόνια και αντιτάσσεται στην διάσωση της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα στην Σαξονία αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, ακολουθώντας το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Angela Merkel με 7 μονάδες απόσταση.
Ομοίως το AfD αποτέλεσε δεύτερη δύναμη και στο Βαρδενμβούργο, όπου η πρωτιά ανήκε στο "πληγωμένο" Σοσιαλδημοκρατκό Κόμμα (SPD), το οποίο κατέγραψε απώλειες σχεδόν 6 μονάδων.
Επίσης το AfD προειδοποίησε τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού της Angela Merkel ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως πριν ενώ θεωρεί ότι χάρη στην ενίσχυσή του μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον συνασπισμό CDU-SPD.
Η Αργεντινή μετά το σοκ της 9ης ουσιαστικά χρεοκοπίας που οδηγήθηκε η χώρα στις 30 Αυγούστου 2019 απόρροια της αποτυχίας του ΔΝΤ και της πολιτικής του Προέδρου Mauricio Macri, αντιμετωπίζει επιτακτικά ένα μεγάλο πρόβλημα την εξάντληση των χρημάτων....και λόγω αυτής της νέας εξέλιξης κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα επέβαλλαν κεφαλαιακούς ελέγχους στο pesos το εθνικό νόμισμα της χώρας.
Εν τω μεταξύ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η Franklin Templeton που διατηρεί μεγάλη θέση σε ομόλογα Αργεντινής να προβεί σε εκκαθάριση της θέσης αυτής προκαλώντας domino effect στις αγορές ομολόγων των αναδυόμενων αγορών - η Ελλάδα είναι αναδυόμενη αγορά -

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι αγορές της Ασίας στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Κίνας, καθώς και της δημοσίευσης των στοιχείων που αφορούν την μεταποιητική δραστηριότητα σε Πεκίνο και Τόκιο.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,41%%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +1,31% στις 2924,11 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,56% στις 25580 μονάδες.

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όσο και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +1,3%.
Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου όλες οι χρηματαγορές στις ΗΠΑ λόγω του εορτασμού της Labor Day ενώ τα futures του Dow Jones κινούνται με πτώση -0,40% καθώς  οι δασμοί 15% που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στα κινεζικά προϊόντα άρχισαν να ισχύουν από χθες.
Η Κίνα, με την σειρά της, εφαρμόζει και εκείνη επιπλέον δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, ξεκινώντας, για πρώτη φορά από χθες με το αμερικανικό αργό.

Απώλειες στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην Πειραιώς 

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες ενώ με κέρδη έκλεισε η Attica Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5560 ευρώ με πτώση -3,11% με όγκο 1,27 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5980 ευρώ με πτώση -1,90% με όγκο 1,83 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9480 ευρώ με πτώση -4,29% με όγκο 941 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7895 ευρώ με πτώση -1,93%  με όγκο 3,78 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,60 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4445 ευρώ με άνοδο +2,66%, με όγκο 982 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 14,02 ευρώ με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ.

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ράλι στην ΔΕΗ

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν CENER, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, Μotor Oil.
Στον αντίποδα, ράλι καταγράφηκε στην μετοχή της ΔΕΗ +11,34% ενώ με κέρδη +1,16% έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 30,20 ευρώ, με πτώση -0,79% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ  έκλεισε στα 12,04 ευρώ με πτώση -0,82%  και αποτίμηση 5,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0840 ευρώ με άνοδο +11,34% και αποτίμηση 715 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ  έκλεισε στα 2,1750 ευρώ με άνοδο +1,16% και κεφαλαιοποίηση 505 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ  έκλεισε στα 9,60 ευρώ με άνοδο +0,10% και αποτίμηση 3,09 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International  έκλεισε στα 18,40 ευρώ με πτώση -1,08% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ  έκλεισε στα 9,16 ευρώ με πτώση -1,93% και κεφαλαιοποίηση 2,80 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil  έκλεισε στα 21,98 ευρώ με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος  έκλεισε στα 9,9650 ευρώ με πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo  έκλεισε στα 17,23 ευρώ με πτώση -1,43% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,4040 ευρώ με πτώση -2,09% και κεφαλαιοποίηση 267 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ με πτώση -0,18% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1426 ευρώ με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 134 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα – Στο 1,61% το 10ετές ομόλογο με ιστορικό χαμηλό 1,52%

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά το πρόσφατο ράλι απόρροια της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία με τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και στην Αργεντινή που χρεοκόπησε καθώς μπαράζ υποβαθμίσεων έχει δεχθεί.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,61% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,97%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,61% με το αμερικανικό 10ετές 1,50% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 64 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,84 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,62% και απόδοση πώλησης 0,58%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,75%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,22 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου 2019 στο 0,92%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12% με το ιστορικό χαμηλό 1,06% στις 29 Αυγούστου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 117,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,46%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 119,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50% με απόδοση αγοράς 1,62% και απόδοση πώλησης 1,58%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 1,52%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,95%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 123,85  μονάδες βάσης και απόδοση 2,32%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 128,90  μονάδες βάσης και απόδοση 2,50%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 230 μονάδες βάσης από 232 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 251 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 251 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5507 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,51% ή 251 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία στο 0,97%

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης ενώ και στην Ιταλία οι τιμές των ομολόγων μετά το ράλι έχουν σταθεροποιηθεί.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,97% στις 2 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/9/2019 στο -0,68% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 28 Αυγούστου 2019 στο -0,728%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,15% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,97% και με ιστορικό χαμηλό 0,929 στις 29 Αυγούστου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,36%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS