Άλμα +11,3% για τη ΔΕΗ - Αισιοδοξία επενδυτών λόγω του «πλάνου σωτηρίας»

Άλμα +11,3% για τη ΔΕΗ - Αισιοδοξία επενδυτών λόγω του «πλάνου σωτηρίας»
 Τα μισά από τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ τα χρωστάνε 60.000 άνθρωποι ή φορείς, εκεί θα δοθεί η έμφαση» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
(upd)Όποια είδηση βγαίνει για τη μετοχή της ΔΕΗ και αφορά το πλάνο διάσωσης αντιμετωπίζεται θετικά από τους επενδυτές και ενισχύει την αποτίμηση.
Η μετοχή ενισχύθηκε σήμερα κατά 11,3% με καλό όγκο συναλλαγών άνω των 1,9 εκατ. τεμαχίων.
Η τιμή βρέθηκε στα 3,0840 ευρώ και η αποτίμηση στα 715 εκατ. ευρώ.
Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, η βελτίωση της ρευστότητας μέσα από την αύξηση των τιμολογίων, η μετακύλιση μέρους των δικαιωμάτων ρύπων αλλά και πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις δίνουν καύσιμο στη μετοχή.
Ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως χωρίς ΔΕΗ δεν υπάρχει ενεργειακό σύστημα και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία αύξηση στα πάγια.
«Δεν είναι το χόμπι μου να αυξάνω τιμολόγια.
Στα πάγια δεν αυξήσαμε τίποτα.
Είναι πολύ κάτω στα πάγια η ΔΕΗ.
Δεν έχουμε κάνει καμία αύξηση στα πάγια.
Έχουμε κάποιες καταργήσεις εκπτώσεων στις μέσες τάσεις» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «προσπαθούμε να βρούμε μια λύση στην οποία όλοι βάζουν πλάτη, και η κυβέρνηση αν θέλετε που πληρώνει το δικό της κόστος».
Ερωτηθείς για το πρωτοσέλιδο της "Εφημερίδας των Συντακτών", το οποίο κάνει λόγο για κρυφές αυξήσεις από τη ΔΕΗ της τάξης του 23% για τους επαγγελματίες, 8,3% σε αγρότες, μέχρι 16,9% για τα οικιακά τιμολόγια ο κ.Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «κάνει δικούς της υπολογισμούς η εφημερίδα μη βλέποντας τη συνολική εικόνα».
«Εάν δεν είχαμε τη μείωση του ΦΠΑ που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αν δεν είχαμε τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που κάναμε εμείς γιατί βρήκαμε ένα μαξιλάρι 200 εκατ. σε αυτό τον λογαριασμό, που είναι αυτά που πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν δεν είχαμε αυτά τα δύο προφανώς θα μιλάγαμε για τέτοιες αυξήσεις που λέει η εφημερίδα.
Αλλά, εμείς εξισορροπούμε τις αυξήσεις που έγιναν για το ταμείο της ΔΕΗ με αυτές τις δύο μειώσεις, έτσι ώστε για τον καταναλωτή να είναι ίσα βάρκα ίσα νερά» είπε ο κ.Χατζηδάκης.
Ερωτηθείς για τις οφειλές του Δημοσίου και της ΝΔ προς τη ΔΕΗ ο κ.Χατζηδάκης είπε ότι «το δημόσιο δεν οφείλει τόσα πολλά στη ΔΕΗ» και ότι «η ΝΔ έχει ρυθμίσει τις οφειλές της στη ΔΕΗ, έχει ακόμα δύο δόσεις να πληρώσει των 6.000 ευρώ η κάθε μία, μία τον Σεπτέμβριο και μία τον Οκτώβριο και κλείνει».
«Ούτε το δημόσιο οφείλει πολλά, βασικά οφείλουν οι περιφέρειες και οι δήμοι.
Εκεί είμαστε σε επαφή για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν.
Τα μισά από τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ τα χρωστάνε 60.000 άνθρωποι ή φορείς, εκεί θα δοθεί η έμφαση» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS