Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία-τοπικές εκλογές: Το AfD έχει στόχο τον συνασπισμό της Merkel

Γερμανία-τοπικές εκλογές: Το AfD έχει στόχο τον συνασπισμό της Merkel
Πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές συμμαχίες στην Γερμανία μετά την εντυπωσιακή ενίσχυση του AfD
Το AfD, το κόμμα της ακροδεξιάς "Εναλλακτικής για την Γερμανία", στις χθεσινές (1/9) τοπικές εκλογές, τριπλασίασε σχεδόν την δύναμή του στην Σαξονία (στο 27.5%), ενώ την διπλασίασε στο γειτονικό Βρανδεμβούργο. Πρόκειται για ένα μεγάλο κατόρθωμα για ένα κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από 6 χρόνια και αντιτάσσεται στην διάσωση της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα στην Σαξονία αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, ακολουθώντας το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Angela Merkel με 7 μονάδες απόσταση.
Ομοίως το AfD αποτέλεσε δεύτερη δύναμη και στο Βαρδενμβούργο, όπου η πρωτιά ανήκε στο "πληγωμένο" Σοσιαλδημοκρατκό Κόμμα (SPD), το οποίο κατέγραψε απώλειες σχεδόν 6 μονάδων.
Η ενισχυμένη άκρα δεξιά λοιπόν προειδοποίησε τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού της Angela Merkel ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως πριν. Το AfD θεωρεί ότι χάρη στην ενίσχυσή του μπορεί να αποσταθεροποιήσει τον συνασπισμό CDU-SPD.
Image
"Το CDU και το SPD έχουν υποστεί απώλειες. Η επιτυχία μας εδώ θα μπορούσε να πυροδοτήσει την διάλυση του συνασπισμού του Βερολίνου", δήλωσε η Alice Weidel, ηγέτης του AfD. "Τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούν να συνεχίσουν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα", προσέθεσε.
Η επιτυχία του AfD σίγουρα θα καταστήσει δύσκολη την οικοδόμηση συνασπισμού από τους συντηρητικούς του CDU στην Σαξονία, όπου κυβερνούν γα σχεδόν τρεις δεκαετίες, αλλά και για το SPD στο Βρανδεμβούργο, όπου και κυβερνούσε από το 1990.
Η ηγεσία του SPD εξέφρασε την ανησυχία της για την ενίσχυση του AfD. "Στόχος μας είναι να καταλάβουμε γιατί τόσοι επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο"μ δήλωσε η Manuela Schwesig, εκ των προσωρινών ηγετών του SPD.
Τα δύο ισχυρά κόμματα παράλληλα, εμφανίζονται ανακουφισμένα μιας και περίμεναν το AfD να είναι το πρώτο κόμμα στα δύο ανατολικογερμανικά κρατίδια.
"Τα αποτελέσματα, παρά τα ισχυρά κέρδη του AfD, αποτελούν ανακούφιση σε σχέση με το τι περιμέναμε", υπογράμμισε ο Andreas Umland, ανώτερος συνεργάτης της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας.
Αντιθέτως ο AfD αντιμετωπίζει τα αποτελέσματα με ενθουσιασμό.
"Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα", δήλωσε στην Δρέσδη ο Joerg Urban, ηγέτης της AfD στη Σαξονία.

www.bankingnews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης