S&P: Υπό επιτήρηση για υποβάθμιση η αξιολόγηση «Β-» των τραπεζών της Αργεντινής

S&P: Υπό επιτήρηση για υποβάθμιση η αξιολόγηση «Β-» των τραπεζών της Αργεντινής
Υποβάθμιση για τις τράπεζες της αργεντινής ετοιμάζει η Standard & Poor’s
Υπό επιτήρηση για υποβάθμιση -τους αμέσως επόμενους 3 μήνες- έθεσε την αξιολόγηση «Β-» των τραπεζών της Αργεντινής η Standard & Poor’s, επικαλούμενη την οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί ακόμη μία φορά η χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Επίσης, ο αμερικανικός οίκος επικαλείται τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις τράπεζες η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επέβαλε η κυβέρνηση σήμερα (2/9) και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
«Αναμένουμε τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές και τις εξελίξεις στο δημόσιο χρέος.
Αυτοί οι παράγοντες παρεμποδίζουν την πιστωτική επέκταση σε πραγματικούς όρους, τις μετρήσεις ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και αυξάνουν την πιθανότητα πρόσθετων πιστωτικών ζημιών.
Θεωρούμε ότι η επαρκής κάλυψη των προβλέψεων, η κεφαλαιοποίηση και ο χαμηλός δείκτης πιστώσεων προς το ΑΕΠ -δεδομένου ότι οι τράπεζες επικεντρώνονται σε επίσημους τομείς της οικονομίας- θα επιτρέψουν στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν πιθανές πρόσθετες ζημίες.
Οι τράπεζες της Αργεντινής παρέχουν όλο και περισσότερο δάνεια σε δολάρια, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι για τους δανειολήπτες που παράγουν εισόδημα στο ίδιο νόμισμα, όπως οι εξαγωγείς, που ανακουφίζουν τον πιθανό κίνδυνο», σχολιάζει ο οίκος, ο οποίος αναβάθμισε σε CCC- από «επιλεκτική χρεοκοπία» (SD) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής στις 30/8.
Βέβαια, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της αξιολόγησής του για την Αργεντινή σε SD στις 29 Αυγούστου, αλλά μετά την ανακοίνωση περισσότερων λεπτομερειών για την αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας, επανάφερε τη «βαθμολογία» της στο CCC- για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση και στο C για την βραχυπρόθεσμη.
Όμως η Standard & Poor’s ξεκαθαρίζει ότι οι πιθανότητες για χρεοκοπία της Αργεντινής, βάσει των κριτηρίων που ο ίδιος ο οίκος χρησιμοποιεί, παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ οι προοπτικές της οικονομίας είναι «αρνητικές».
Αυτό αντικατοπτρίζει τους φόβους ότι μπορεί η αντίδραση των αγορών στην αναδιάρθρωση του χρέους να μην είναι και τόσο φιλική, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα για τη χώρα παραμένει.
Όπως αναφέρει ο οίκος: «Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τους κυριότερους κινδύνους για την εξόφληση του χρέους εγκαίρως και πλήρως σύμφωνα με τα κριτήρια μας κατά τους προσεχείς μήνες εν μέσω έντονης αντίδρασης των αγορών.
Η κυβέρνηση Macri μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της, αν συγκεντρώσει υποστήριξη από το Κογκρέσο της Αργεντινής.
Εναλλακτικά, οι προοπτικές αντανακλούν τους κινδύνους που συνδέονται με την αδυναμία προώθησης μιας τέτοιας πρότασης αναδιάρθρωσης και τις προοπτικές για μία συνεχιζόμενη έντονη αρνητική δυναμική της αγοράς πριν και μετά τις εθνικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου, και μαζί με αυτήν, τον κίνδυνο να παραλειφθεί η πληρωμή των χρεωστικών υποχρεώσεων της Αργεντινής.
Θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις στε «CC» κατά τους προσεχείς μήνες εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους για μια πιθανή ανταλλαγή χρεών που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «distressed» ανταλλαγή βάσει της μεθοδολογίας μας, όπως βλέπουμε ότι το πιθανότερο σενάριο θα ήταν επέκταση των προθεσμιών λήξης, οι οποίες δεν θα αποζημιωθούν από τον εκδότη.
Εναλλακτικά, σε περίπτωση απουσίας υποστήριξης για αναπροσαρμογή, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αξιολόγηση εάν επιπρόσθετες οικονομικές και χρηματοοικονομικές πιέσεις απειλούν την έγκαιρη εξυπηρέτηση του χρέους υπό την τρέχουσα ή επόμενη διοίκηση.
Η ρευστότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και οι προοπτικές για την πέμπτη εκταμίευση στο πλαίσιο της συμφωνίας stand-by του ΔΝΤ καθώς και η κατεύθυνση των οικονομικών πολιτικών μετά τις εθνικές εκλογές παραμένουν αβέβαιες.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές σε σταθερές τους προσεχείς μήνες, εάν υπάρχει επιτυχημένη εφαρμογή ορισμένων πολιτικών ή υπάρξει σταθεροποίηση της εμπιστοσύνης από τον ιδιωτικό και η χώρα ανακτήσει την ικανότητα χρηματοδότησης από τις αγορές.
Οι βαθμολογίες «CCC- / C» στην Αργεντινή αντικατοπτρίζουν τις έντονες πιστωτικές ευπάθειες και τον αυξημένο κίνδυνο μη πληρωμής.
Είναι η τρίτη φορά αθέτησης πληρωμής χρέους από το 2001, βάσει της δικής μας μεθοδολογίας.
Η απουσία εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τις πρωτοβουλίες πολιτικής στο πλαίσιο της επόμενης κυβέρνησης, η οποία, μάλιστα, θα αναλάβει την εξουσία τον Δεκέμβριο 2019, υποβαθμίζει σημαντικά την ικανότητα του υπουργού Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας να διαχειριστεί τη μεταβλητότητα του νομίσματος (peso)».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS