Αυστραλία: Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα, στο 1%

Αυστραλία: Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα, στο 1%
Αμετάβλητα τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Αυστραλίας
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια σήμερα (3/9) η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, στο 1%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Ο διοικητής της τράπεζας, Philip Lowe, αναγνώρισε ότι η εγχώρια κατανάλωση είναι η βασική οικονομική αβεβαιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι λογικό» να αναμένεται ότι μία μεγάλη περίοδος με χαμηλότερα επιτόκια για να βοηθήσουν στην ώθηση της ανάπτυξης της απασχόλησης και του πληθωρισμού.

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Αυστραλία αναμένει η Fitch Ratings

Η επανεκλογή της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος στις πρόσφατες εθνικές εκλογές (18/5), σηματοδοτεί μία ευρεία συνέχεια της μέχρι πρότινος ακολουθούμενης πολιτικής στα δημοσιονομικά, ανέφερε σε έκθεσή της για την Αυστραλία η Fitch Ratings -τον Μάιο 2019.
Ως εκ τούτου, ο αμερικανικός οίκος εξακολουθεί να αναμένει την επιστροφή σε ένα υποκείμενο ταμειακό πλεόνασμα για τη χρήση που λήγει τον Ιούνιο του 2020, για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια.
Ο οίκος αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ τη χρήση 2018-2019 και πλεόνασμα 0,1% το αμέσως επόμενο οικονομικό έτος.
Το δημόσιο χρέος/ΑΕΠ θα μειωθεί σε 40,8% το 2020, αφού παραμείνει σταθερό στο 41,2% του ΑΕΠ τη χρήση 2018-2019 (+22% από το 2010).
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παραμένει βασικός κίνδυνος για τις δημοσιονομικές προοπτικές, με τη Fitch να προβλέπει ρυθμό αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο μόλις 2% το 2019, από 2,8% το 2018.
Μεταξύ άλλων, οι εξωτερικοί κίνδυνοι από την αύξηση των εμπορικών εντάσεων και οι πιθανές έμμεσες επιπτώσεις στη ζήτηση βασικών προϊόντων, παραμένουν.
Στα θετικά, το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό και η αγορά εργασίας έχει αποδειχθεί ανθεκτική, αν και οι δείκτες της αγοράς εργασίας έχουν επιβραδυνθεί ελαφρά τους τελευταίους μήνες.
Το υψηλό χρέος των νοικοκυριών εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο τόσο για τη συνολική οικονομία, όσο και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η Fitch αναμένει η συνεχιζόμενη διόρθωση των τιμών κατοικιών να παραμείνει σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ οι τιμές θα μειωθούν κατά 5% το 2019.
Μια πιο έντονη διόρθωση θα μπορούσε να επιδεινώσει τους κινδύνους από το υψηλό χρέος των νοικοκυριών.
«Η αξιολόγηση ΑΑΑ της Αυστραλίας εξακολουθεί να υποστηρίζεται από ισχυρούς διαρθρωτικούς παράγοντες, όπως ισχυρή διακυβέρνηση, υψηλό εισόδημα, αποδεδειγμένη οικονομική ανθεκτικότητα και αξιόπιστα θεσμικά όργανα χάραξης πολιτικής.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS