Lagarde: Υπερβολικός ο στόχος για ελληνικό πλεόνασμα 3,5%, πρέπει να μειωθεί στο 1,5-2% - Να επανεξεταστεί με μεγάλη προσοχή - Θετική στο QE

Lagarde: Υπερβολικός ο στόχος για ελληνικό πλεόνασμα 3,5%, πρέπει να μειωθεί στο 1,5-2% - Να επανεξεταστεί με μεγάλη προσοχή - Θετική στο QE
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει σήμερα (4/9/2019) για τον διορισμό της Lagarde ως προέδρου της ΕΚΤ για μια οκταετία
Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους εχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή» και να αντικατασταθούν από στόχους 1,5-2%, εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚT ανέφερε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε.
Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».
Όσον αφορά τις ευθύνες για τα λάθη στην ελληνική διάσωση, η Lagarde ανέφερε χαρακτηριστικά:
Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε: «Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», επισήμανε.
Επίσης, υπενθύμισε ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας, ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. «Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχτηκε.
Συγχρόνως, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τους λάθος πολλαπλασιαστές του ΔΝΤ, η Κρ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο του πρoγράμματος και έλαβε σχετικά μέτρα ενώ παράλληλα προσάρμοσε τους στόχους και τα μέτρα που ζητούσε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι «δίκαιο» να αναφέρει κανείς ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβανόταν στο πακέτο του προγράμματος δεν έχουν εφαρμοστεί, εκφράζοντας την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, χαιρετίζοντας παράλληλα την επιστροφή της ανάπτυξης και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.

Υπέρ της διευκολυντικής πολιτικής η Lagarde (EKT): Να προσέξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις

Υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής τάσσεται η Christine Lagarde, διάδοχος του Mario Draghi στην προεδρία της ΕΚΤ.
«Η υπερβολικά διευκολυντική πολιτική είναι δικαιολογημένη για αρκετό χρονικό διάστημα» τόνισε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.
Μάλιστα, η Lagarde τόνισε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμους κινδύνους ενώ αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό επισημαίνοντας ότι παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις συνέπειες των μη συμβατικών πολιτικών.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις των αντισυμβατικών πολιτικών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Lagarde υποστήριξε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο στόχος που έχει τεθεί.
«Τι σημαίνει το "κοντά αλλά κάτω από 2%";
Μιλάμε για 1,6% ή για 1,9%;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε πως σύμφωνα με την εκτίμηση της ο στόχος της ΕΚΤ δεν είναι ένας πληθωρισμός στο 1,6%.
Επίσης, η Lagarde μίλησε για ευελιξία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και για πολιτική συμμετοχής όλων.
Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει σήμερα (4/9/2019) για τον διορισμό της Lagarde ως προέδρου της ΕΚΤ για μια οκταετία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS