Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Καταρρίφθηκαν οι πανάρχαιοι κανόνες μιας επένδυσης!

tags :
Καταρρίφθηκαν οι πανάρχαιοι κανόνες μιας επένδυσης!
Έχει καταρριφθεί η βασική αρχή μιας επένδυσης… το κέρδος
Δεν είναι πλέον κρυφό ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο μεγάλο σταυροδρόμι που ανέμεναν πολλές «αρκούδες» την τελευταία δεκαετία.
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, το αδιέξοδο του Brexit, η κόπωση από τη συνεχή δεκαετή ανάπτυξη, αλλά και οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα αβεβαιότητας, προκαλώντας τους περισσότερους αναλυτές να προειδοποιήσουν ότι επέρχεται μια νέα κρίση.
Δυστυχώς το σύστημα των αγορών είναι έτσι δομημένο που ανά διαστήματα βρίσκεται στα όριά του, προκαλώντας διορθωτικές αναταράξεις.
Αυτές οι αναταράξεις είτε έρχονται σταδιακά, είτε χτυπούν με σφοδρότητα τις ευάλωτες οικονομίες.
Και δεδομένου του ότι οι μεγάλες οικονομίες είναι ολοένα και πιο αλληλεξαρτώμενες, η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας αυτή τη στιγμή είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστική.
Οι αναδυόμενες αγορές δέχονται τις αναταράξεις μιας μεγάλης μετατόπισης κεφαλαίων προς περισσότερο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.
Οι ανεπτυγμένες αγορές αναζητούν καταλύτες για να συνεχίσουν το 10ετές τους ράλι ανόδου, ενώ τα ομόλογα έχουν καταγράψει ένα απίστευτο ρεκόρ… πάνω από 17 τρισ. δολάρια εξ αυτών έχουν αρνητικές αποδόσεις.
Και μόνο το τελευταίο στοιχείο είναι αρκετό για να εντείνει τις ανησυχίες της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας.
Με άλλα λόγια έχει καταρριφθεί η βασική αρχή μιας επένδυσης… το κέρδος.
Ένας επενδυτής που γνωρίζει ότι σε μια τοποθέτηση θα έχει ζημία… κι όμως την επιλέγει, επί της ουσίας καταρρίπτει τους αιώνιους κανόνες της αγορές.
Βέβαια, αυτό συμβαίνει με τους κατέχοντες των αρνητικών ομολόγων να ευελπιστούν ότι θα τα πουλήσουν πριν την ωρίμανσή τους σε υψηλότερη τιμή, αντισταθμίζοντας τη ζημία, αλλά ουδείς μπορεί να απαντήσει σε μια απλή ερώτηση:
Θα υπάρχει αγοραστής που θα αγοράσει 17 τρισ. δολάρια τίτλων;
Επίσης οι επενδυτές δείχνουν πλέον να μην τους ενδιαφέρει η αξιολόγηση των ομολόγων, αγοράζοντας ακόμη και κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα με χαμηλή διαβάθμιση.
Και η κατάσταση αυτή, που εξωθεί τους επενδυτές στην αναζήτηση αποδόσεων και στην ανάληψη ρίσκου, εγκυμονεί τον σοβαρό κίνδυνο «φούσκας».
Και όταν σκάσει αυτή η φούσκα... ίσως δούμε και πάλι το σύστημα να "διορθώνει" (sic).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης