Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συγκυριακά λόγω ΔΕΘ και διεθνούς κλίματος, ανοδικά τράπεζες +5% και ΧΑ +2,36% στις 874 μον. – Πτώση μετά τις 12/9 λόγω ΕΚΤ

Συγκυριακά λόγω ΔΕΘ και διεθνούς κλίματος, ανοδικά τράπεζες +5% και ΧΑ +2,36% στις 874 μον. – Πτώση μετά τις 12/9 λόγω ΕΚΤ
Ο Γενικός Δείκτης και ο Τραπεζικός Δείκτης, έκλεισαν στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, στις 874 και 788 μονάδες αντίστοιχα.
(upd16) Η διεθνής άνοδος σε συνδυασμό με την προεξόφληση των εξαγγελιών Μητσοτάκη στην ΔΕΘ... ώθησε συγκυριακά, με κέρδη την χρηματιστηριακή αγορά, στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 870-880 μονάδων.
Στηρίξεις παρείχαν οι τράπεζες οι οποίες ανέβασαν ταχύτητα λίγο μετά τις 16:30 με κορύφωση τις δημοπρασίες καταγράφοντας κέρδη έως +5% αλλά και η άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips, με ΕΧΑΕ +4,22%, ΑΔΜΗΕ +4%, ΟΤΕ +3,67%, ΟΠΑΠ +3,59% ....με έντονες τις προσδοκίες των επενδυτών για την μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή ενόψει ΔΕΘ.

Επίσης, συνεχίζεται η άνοδος στις διεθνείς αγορές με τον δείκτη Shanghai στην Κίνα +0,96%, τον Dax στην Γερμανία +0,90% και τον Dow Jones +1,75% με αφορμή τις νεότερες εξελίξεις στην κόντρα  ΗΠΑ-Κίνας καθώς θα ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο 2019 επισκιάζοντας την αβεβαιότητα για το Brexit.
Ειδικότερα, στις τράπεζες την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική +5,14% και Πειραιώς +4,10% και ακολούθησαν Alpha Bank στο +3,71% και Eurobank στο +3,18% οι οποίες έκλεισαν στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ξεχώρισαν και τα ΕΛΠΕ +2,68% καθώς οι αμερικανικές επενδύσεις και το εμπόριο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, W. Ross ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο βρέθηκε ο κλάδος της ενέργειας, με το ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ να είναι σημαντικό.
Με κέρδη +1,17% έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή ενώ η Reggeborgh Invest απέκτησε το 2,9% της εταιρείας από το York Capital μέσω OTC ( οver the Counter – εξωχρηματιστηριακά) δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στον επικεφαλή του ομίλου Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος κατέχει στην Τέρνα Ενεργειακή ποσοστό 22,23%.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται σήμερα 05/09 στο EuroWorking Group όπου θα συζητηθούν οι εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής εποπτείας, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού μαζί με τα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις το 2020 και η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Επίσης παρασκηνιακά ζυμώνεται από το οικονομικό επιτελείο το σενάριο να συνυπολογίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SNP’s) συνολικού ποσού 1,3 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022, εφόσον είναι συνεπής στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της τα οποία με βάση τον ορισμό της μεταμνημονιακής εποπτείας, δεν προσμετρώνται στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Από την άλλη, μια εβδομάδα έμεινε πριν από την συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019 και τα… μαχαίρια έχουν ήδη βγει , όσων τάσσονται υπέρ της μείωσης επιτοκίων και της επιστροφής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και αυτών που είναι κάθετα αντίθετοι.
Και ενώ ο βασικός στόχος του Draghi  για μείωση επιτοκίων και QE είναι να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης εντούτοις οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι τα κάνει όλα αυτά για να… ικανοποιήσει τις αγορές, με ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν ότι εάν όντως οι αγορές απογοητευτούν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα επέλθει σημαντική πτώση έως sell off στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εντός των επόμενων 15ημερών το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην επαναγορά (buyback) των τελευταίων ομολόγων του PSI+ ύψους περίπου 2,3 δισ ευρώ είτε με μετρητά στις τρέχουσες τιμές καθώς το ελληνικό δημόσιο θα αγοράσει τα ομόλογα και οι κάτοχοι θα πάρουν το κεφάλαιο τους, είτε θα έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα ομόλογα αυτά με νέα έκδοση 10ετούς ή 15ετούς διάρκειας.
Τα 2,3 δισεκ. ευρώ προκύπτουν ως εξής ... 514 εκατ του PSI+ και 1,8 δισ λοιπά ομόλογα που θα συμπεριληφθούν στην επαναγορά.

Στη αγορά ομολόγων, σταθεροποιητικά κινείται το ελληνικό όμόλογο στο 1,59% ενώ ήπιες πωλήσεις σημειώνονται στις υπόλοιπες αγορές της Ν. Ευρώπης με το ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,94%.
Από την άλλη, το ελληνικό CDS έχει βελτιωθεί στις 246 μονάδες βάσης από 254 μονάδες βάσης , ομοίως και το CDS της Αργεντινής  στις 5.317 μονάδες βάσης από τις 6340 μονάδες βάσης ενώ οι νέοι έλεγχοι κεφαλαίων που επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής, συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των αγορών.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών, με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,45% και τον Γενικό Δείκτη +0,69%.
Στις δημοπρασίες κορυφώθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική ...αλλά και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ .....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,91% και ο Γενικός Δείκτης στο 2,36%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +2,36% στις 874 μονάδες έχοντας υψηλό στις 874,65 μονάδες και χαμηλό στις 858,94 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 812,5 χιλ. ευρώ και όγκου 96,2 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 37,8 χιλ. τεμάχια αξίας 370,9 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 58,3 χιλ. τεμάχια αξίας 441,6 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 874 μονάδες στην πρώτη αντίσταση των 870-880 μονάδων και ακολουθούν οι 900 μονάδες.
Η πρώτη στήριξη παραμένει η ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 788 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη αντίσταση των 780 μονάδων και ακολουθούν οι  800 και 830 μονάδες
Η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 725-730 μονάδων και ακολουθούν οι 700, 680 και οι 650 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Σχεδόν τριπλάσιες κεφαλαιακές ανάγκες από τις αρχικώς αναμενόμενες  προβλέπεται πως θα απαιτηθούν για τις τράπεζες στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ISDA (International Swaps and Derivatives Association).
Το Ιανουάριο, η Επιτροπή της Βασιλείας για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, εκτιμούσε ότι το νέο καθεστώς θα οδηγούσε σε αύξηση του μέσου σταθμισμένου δείκτη κεφαλαίου κατά 22% αλλά η πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως θα είναι τριπλάσια από την αρχικώς αναμενόμενη.
Οι εκτιμήσεις αυτές προάγουν υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες για τα πιστωτικά ιδρύματα που εκτελούν μεγάλες συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα.
Μολονότι το θέμα δείχνει να μην αγγίζει άμεσα τουλάχιστον  την ελληνική αγορά και τις ελληνικές τράπεζες , θα πρέπει να σημειωθεί πως τις αγγίζει έμμεσα καθώς αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς μια δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων που μπορεί στη μόχλευσή της να δημιουργήσει και παράγωγα προϊόντα.
Άλλωστε οι παραπάνω κανόνες για απαίτηση περισσότερων κεφαλαίων δεν αφορούν μόνον τις τράπεζες αλλά και όσες εταιρίες πραγματοποιούν συναλλαγές σε παράγωγα προϊόντα.
Οι τελικοί κανονισμοί για τα κεφάλαια που απαιτούνται με βάση τον κίνδυνο των αγορών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των διεθνών ρυθμιστών που είχαν δοθεί νωρίτερα μέσα στο χρόνο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Η επικαιρότητα

Οι πληροφορίες στις 4 και 5/9/2019 ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κίνας θα μεταβούν τον Οκτώβριο 2019 στις ΗΠΑ για να ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τον εμπορικό πόλεμο αντιμετωπίζονται με αισιοδοξία από τους επενδυτές.
Η απόφαση ήρθε μετά από επικοινωνία μεταξύ του κινέζου αντιπροέδρου Liu He και του USTR Robert Lighthizer και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου εμπορίου της Κίνας.
Επίσης Κινέζοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εμπορίου Zhong Shan, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Yi Gang και ο Ning Jizhe, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, συμμετείχαν επίσης στην τηλεδιάσκεψη
Η τριπλή ήττα που υπέστη τα τελευταία 24ωρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson έρχεται να επιβεβαιώσει την πολιτική κρίση που βιώνει η Μεγάλη Βρετανία, την ώρα που το Brexit παραμένει στον αέρα και ενισχύεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο και παρά το διχασμό που επικρατεί στη βρετανική κοινή γνώμη, φαντάζει ως η μόνη διέξοδος για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συναινούν με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπό την προϋπόθεση ότι το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή και που προβλέπει την τρίμηνη αναβολή του Brexit έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2020 και την αποτροπή κάθε σεναρίου περί άτακτου Brexit θα γίνει νόμος.
Οι μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και η στενότερη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross.
Αιχμή αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες ο κλάδος της ενέργειας, με το ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ να είναι σημαντικό.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης που αρχικά παρουσίασε όλο το πλέγμα των εμβληματικών επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί, έθεσε και το ζήτημα της εξαίρεσης από τους αμερικανικούς δασμούς του ελληνικού ελαιολάδου, κατά την εξαγωγή του στις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 25 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη και θα είναι προσκεκλημένος του κ. W. Ross σε γεύμα με Αμερικανούς Επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Επίσης, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, Geoffrey Pyatt.
Επίσης την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τις θέσεις των ΗΠΑ για τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την ανάγκη να αναδειχθεί η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον κλάδο της Ενέργειας, είχαν οι ελάχιστοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές οι οποίοι παραβρέθηκαν στον δείπνο, που δόθηκε το βράδυ 4 Σεπτεμβρίου 2019 προς τιμή του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ W. Ross.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι η παρουσία του Ross στην Αθήνα συνδέεται και με το ενδιαφέρον αμερικανικού fund – δεν είναι το Carlyle – το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το 30% των ΕΛΠΕ.
Να σημειωθεί ότι στα ΕΛΠΕ συμμετέχουν το Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ με 35,5%.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις η πλευρά Λάτση έχει επικοινωνήσει στην ελληνική κυβέρνηση την ύπαρξη ενδιαφέροντος από το αμερικανικό fund το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον Λάτση.
Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η πώληση του 15% των ΕΛΠΕ από το ποσοστό που κατέχει ο Λάτσης και επίσης 15% από το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τα κέρδη στη Wall Street όσο και από τις θετικές εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,29%%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,96% στις 2985,86 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή πτώση -0,03% στις 26515,53 μονάδες μετά τη σημαντική άνοδο που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση,.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αισιοδοξία για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας επισκιάζει την αβεβαιότητα για το Brexit.
Από την άλλη, την  άνοδο φρενάρει η μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Ιούλιο, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για επικείμενη ύφεση
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,90%, ο CAC στο Παρίσι στο +1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,40% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,60%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με ισχυρή άνοδο +1,75%, ο S&P στο +1,45%, ο Nasdaq με κέρδη +1,80% ενώ το ETF GREC κινείται στο +2,86% (9,35 δολ)

Αξιόλογα κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική

Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,68 ευρώ με άνοδο +5,14% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6490 ευρώ με άνοδο +3,71% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,05 ευρώ με άνοδο +4,10% με όγκο 2,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,81 ευρώ με άνοδο +3,18%  με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5820 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 705 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4660 ευρώ με άνοδο +3,56%, με όγκο 788 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 215 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14,00 ευρώ με άνοδο +2,04% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.

Με σημαντικά κέρδη και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ
Στον αντίποδα, οριακά υποχώρησε μόνο ο Φουρλής..
H Coca Cola έκλεισε στα 31,50 με άνοδο +1,55% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,63 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,44 ευρώ με άνοδο +3,67% και αποτίμηση 5,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,06 ευρώ με άνοδο +1,32% και αποτίμηση 710 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,21 ευρώ με άνοδο +4% και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,80 ευρώ με άνοδο +3,59% και αποτίμηση 3,15 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,42 ευρώ με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,20 ευρώ με άνοδο +2,68% και κεφαλαιοποίηση 2,81 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,32 ευρώ με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,20 ευρώ με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,82 ευρώ με άνοδο +1,94% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,43 ευρώ με άνοδο +2,88% και κεφαλαιοποίηση 272 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,33 ευρώ με πτώση -0,19% και με κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1438 ευρώ με άνοδο +2,13% και κεφαλαιοποίηση 135 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα – Στο 1,59% το 10ετές ομόλογο 

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά το πρόσφατο ράλι απόρροια της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία αλλά και στην Γερμανία όπου τα 10ετή ομόλογα σημείωσαν νέα ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις στις 3 Σεπτεμβρίου.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,59% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,94%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,59% με το αμερικανικό 10ετές 1,51% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 65 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 132 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,07 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,51% με απόδοση αγοράς 0,53% και απόδοση πώλησης 0,49%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,43 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,87%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,06% με το ιστορικό χαμηλό 1,06% στις 29 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 103,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,28%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41% με απόδοση αγοράς 1,44% και απόδοση πώλησης 1,37%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57% με απόδοση αγοράς 1,59% και απόδοση πώλησης 1,55%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Αυγούστου 2019 στο 1,52%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,84 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 125,29  μονάδες βάσης και απόδοση 2,23%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 130,25  μονάδες βάσης και απόδοση 2,43%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,43% σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 218 μονάδες βάσης από 225 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 246 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.317 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β. στην Ελλάδα.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,46% ή 246 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ήπιες πωλήσεις στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης

Ήπιες πωλήσεις σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 ενώ σήμερα 5 Σεπτεμβρίου 2019 βρίσκεται στο 0,94%..
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/9/2019 στο -0,59% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7480%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,003% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,94% και με ιστορικό χαμηλό 0,798% στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,45%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης