Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Για όσους… έχουν κοντή μνήμη

tags :
Για όσους… έχουν κοντή μνήμη
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερβολικός
Μόλις 35 λέξεις της Christine Lagarde (μέλλουσα πρόεδρος της ΕΚΤ) ήταν αρκετές για να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση περί αλλαγής κλίματος υπέρ της Ελλάδας, περί στήριξης των δανειστών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, περί θετικής δυναμικής υπέρ της κυβέρνησης και διάφορα άλλα.
«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε» είπε η Lagarde προκαλώντας ικανοποίηση στην κυβέρνηση αλλά και πολλούς ακόμα.
Κάποιος όμως έχουν… κοντή μνήμη και ξεχνάμε ότι αυτή είναι η πάγια θέση του ΔΝΤ, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χαρακτηρίζει υπερβολικό τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το ΔΝΤ είχε εκφράσει αυτή την άποψη από την εποχή των διαπραγματεύσεων την οποία συνέδεε με νέα πρόσθετα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους.
Το Ιούνιο του 2017, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice, είχε πει πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι εφικτός, ωστόσο, όπως έχει επαναλάβει το ΔΝΤ στο παρελθόν, μακροπρόθεσμα ο στόχος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5%, προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την τόνωση της ανάπτυξης, τη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου προστασίας.
Στις αρχές Ιουλίου του 2018, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Peter Dolman, δήλωσε με συνέντευξη του στην Καθημερινή είχε προειδοποιήσει ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη.
«Ως μέλος της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική.
Με αυτούς τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, μέλουν πολύ λίγα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας» είχε πει χαρακτηριστικά.
Και για όσους πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, όταν θα την αναλάβει η Lagarde θα πρέπει να… θυμηθούν ότι η ΕΚΤ δεν επηρεάζει τον καθορισμό των δημοσιονομικών στόχων στη μεταμνημονιακή εποχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης