Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία και ΗΠΑ «δείχνουν τον δρόμο» για την επερχόμενη ύφεση – Μειωμένες οι αντιστάσεις αρχών και Κεντρικών Τραπεζών

Γερμανία και ΗΠΑ «δείχνουν τον δρόμο» για την επερχόμενη ύφεση – Μειωμένες οι αντιστάσεις αρχών και Κεντρικών Τραπεζών
Συνεχή αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία ανακοινώνουν ΗΠΑ και Γερμανία, οι δύο παγκόσμιες οικονομικές «ατμομηχανές»
Η επιβράδυνση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία υπογραμμίστηκε ακόμη περισσότερο από ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που αφορούν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τη γερμανική βιομηχανία.
Αυτά τα στοιχεία ασκούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους κεντρικούς τραπεζίτες για να ξεκινήσει μια ώθηση τόνωσης η οποία θα έχει ως βασικό στόχο να αντισταθμίσει τις εμπορικές εντάσεις και την εξασθένιση της ζήτησης.
Τα παραπάνω αρνητικά δεδομένα προηγήθηκαν σημαντικών συνεδριάσεων της ΕΚΤ και της Fed στις 12/9 και 17-18/9 αντίστοιχα.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και των ΗΠΑ θα ξεκινήσουν νέα νομισματική χαλάρωση για να αντιμετωπίσουν την ύφεση.
Η Κίνα προχωράει επίσης με τη δική της κίνηση, ανακοινώνοντας ότι χαλαρώνει τα εμπόδια στις τραπεζικές χορηγήσεις, εξαιτίας και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί κατά 3,2% το 20;9, σημαντικά βραδύτερη από την εκτίμησή του στις αρχές του 2019.
Ενώ το Ταμείο έχει προβλέψει ανάκαμψη έως 3,5% το 2020, προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη είναι «επισφαλής», δεδομένου ότι είχε ως βάση τη σταθεροποίηση στις αναδυόμενες αγορές και την πρόοδο στην επίλυση εμπορικών διαφορών.
Όμως, τους τελευταίους δύο μήνες η Αργεντινή έχει υποχωρήσει σε μια νέα νομισματική κρίση και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αυξήθηκαν έντονα, με νέο γύρο δασμών που ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον με αντίποινα από το Πεκίνο και απειλές από περισσότερες εισφορές τους επόμενους μήνες.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας ανακοίνωσαν ότι θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις στις αρχές Οκτωβρίου, προσφέροντας την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν περαιτέρω κλιμακώσεις.
Παρ 'όλα αυτά υπάρχουν περιορισμένες προσδοκίες για οποιαδήποτε σημαντική είδηση  που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαρκή εμπορική ειρήνη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump και του Κινέζου ομόλογου Xi Jinping, έτσι ώστε οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ανώτεροι υπάλληλοι και στελέχη επιχειρήσεων αναμένουν ότι η εμπορική αβεβαιότητα θα παραμείνει.
Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,3%.
Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιβράδυνε σημαντικά τον Αύγουστο 2019, παρά την ώθηση από προσωρινή πρόσληψη εργαζομένων λόγω της περιόδου απογραφής που διάγουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς η αβεβαιότητα που προέκυψε από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας επιβάρυνε την αγορά εργασίας.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 3,7%, κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η αγορά εργασίας δεν έδειξε ενδείξεις τεράστιας πτώσης.
Ο πρόεδρος της Fed Jay Powell αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μετά από την τελευταία μείωση τον Ιούλιο του 2019.
Αλλά η Fed αντιστέκεται στην πιο επιθετική εκτόνωση που προωθεί ο Trump. Στη Γερμανία, η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε κατά 0,6% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, υπογραμμίζοντας την εξασθενημένη κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Όταν η ΕΚΤ συνεδριάσει στις 12/9, ο Mario Draghi, ο απερχόμενος πρόεδρος, θα σταθμίσει περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων, καθώς και μια πιθανή επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση, παρόλο που ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με ένα τόσο επιθετικό πακέτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης