Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Μέχρι το 2023 δεν θα υπάρχουν εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος – Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021

Πέτσας: Μέχρι το 2023 δεν θα υπάρχουν εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος – Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021
Θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση φόρων και διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και του επιδόματος σύνταξης, σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα
Tο 2023 δεν θα υπάρχει η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, ενώ «η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ήδη ανοίξει» και «στόχος μας, όπως κατ' επανάληψη είχε τονίσει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η μείωση των πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα από το 2021», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας την Κυριακή 8/9 στον ΣΚΑΪ για την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, είπε  «δεν θα υπάρχουν αυτό είναι βέβαιο γιατί είναι η τελευταία χρονιά της θητείας αυτής της κυβέρνησης.
Επομένως από 1/1/2023 αυτοί οι φόροι θα έχουν φύγει».
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «εμείς δουλεύουμε για να κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο και αυτός μπορεί να προέλθει είτε από την ανάπτυξη είτε τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα».  
Ο ίδιος, αναλύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση φόρων και διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και του επιδόματος σύνταξης.
Μάλιστα, ανέφερε ότι «το σχέδιο είναι όλα αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα.
Εκεί θα υπάρχει μείωση των φόρων με έναρξη ισχύος.
Για παράδειγμα η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% θα αρχίζει για τα εισοδήματα του 2019 από την 1/1/2020.
Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για τα φυσικά πρόσωπα θα αρχίζει από 1/1/2020.
Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν ημερομηνίες εφαρμογής ώστε να έχουν φύγει τον τελευταίο χρόνο αυτής της κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσας «μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο οι πολίτες θα ξέρουν ώστε να προγραμματίσουν την οικονομική δραστηριότητα τους και τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία από τώρα και μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Μακάρι να έχουμε δημοσιονομικό χώρο ώστε αυτές οι μειώσεις που περιγράφονται να έρχονται νωρίτερα στο χρόνο».
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα δεύτερο στάδιο μείωσης που στον προγραμματισμό μας είναι να εφαρμοστεί από 1/1/2021 και στην επόμενη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να πει τι έκανε φέτος».
Το αφορολόγητο, όπως επεσήμανε, θα παραμείνει ως έχει, ενώ το επίδομα στους συνταξιούχους θα γίνει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης.  
Εξήγησε ότι «αυτό που είπε χθες ο πρωθυπουργός είναι ότι αυτό που δόθηκε ως προεκλογικό επίδομα να μπορέσουμε να έχουμε ένα μόνιμο μηχανισμό και το ποσό που διατέθηκε πέρσι, περίπου 800 εκατ. ευρώ, να διατίθεται με έναν μόνιμο τρόπο σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους».
Τέλος, για το ασφαλιστικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου και θα δημιουργηθεί ένα σύστημα τριών πυλώνων.
«Έχουμε πει και προεκλογικά ότι στόχος μας είναι να έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως «ο πρώτος θα είναι δημόσιος και θέλουμε να βελτιώσουμε την ανταποδοτικότητα.
Ο δεύτερος θα είναι κεφαλοποιητικός.
Θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός και θα είναι υποχρεωτικός.
Και ο τρίτος θα είναι καθαρά ιδιωτικός για όποιον επιθυμεί να βάλει κάτι στην άκρη».
«Είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες του ΟΑΣΑ», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
 
Στόχος μας η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 – Έχει ανοίξει η συζήτηση

«Η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ήδη ανοίξει» και «στόχος μας, όπως κατ' επανάληψη είχε τονίσει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η μείωση των πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα από το 2021», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Real news», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» και « εργαζόμαστε μεθοδικά και υπεύθυνα για να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστίας της, γεγονός που αποτελεί βασική προυπόθεση για το επόμενο βήμα.  
Η δήλωση της απερχόμενης γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επόμενης επικεφαλής της ΕΚΤ υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων συμβάλλει στη διαμόρφωση θετικού κλίματος προς την επιθυμητή κατεύθυνση».
Ο κ. Πέτσας υπογραμμίζει ότι «οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε θα εφαρμοστούν στο ακέραιο σε ορίζοντας τετραετίας», τονίζοντας παράλληλά ότι «οι υπερβολικοί φόροι «σκοτώνουν» τα έσοδα»,κάτι που αποδίδει στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει «οι πολίτες είδαν κιόλας τη διαφορά παίρνοντας τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, που είναι μειωμένα κατά 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες και μεσοσταθμικά κατά 22%», «μπορούν να αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις, που μειώνει το επιτόκιο από το 5% σε 3% και τη δόση στα 20 ευρώ, ενώ  δίνει τη δυνατότητα σε όσους αντιμετωπίζουν τον βραχνά κατασχέσεων  να απαλλαγούν από αυτόν».
Σημειώνει ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η μείωση του φορολογικού βάρους , όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στα φυσικά πρόσωπα, το αφορολόγητο θα παραμείνει όπως είναι, ενώ υπογραμμίζει «θα μειώσουμε φόρους σε πιο λογικά επίπεδα για να πάψει το κράτος να είναι προνομιούχος εταίρος στις αμοιβές των εργαζομένων και για να δοθεί κίνητρο υψηλότερης ανάπτυξης».
Μαζί με τη μείωση των φόρων, όπως επισημαίνει, «θα συγκρατήσουμε και τις δαπάνες μέσω ενδεικτικά, επισκοπήσεων δαπανών (spending reviews) , συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και εξωτερικής ανάθεσης λειτουργιών (outsourcing)».
Αυτή η αλλαγή στο μείγμα πολιτικής, υπογραμμίζει ο κ. Πέτσας ότι «θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προυπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου».
Τέλος, για το μεταναστευτικό ο κ.Πέτσας  δηλώνει ότι «η πρόσκληση να έλθουν αδιακρίτως άνθρωποι στην Ελλάδα για να "λιάζονται" και τελικά να πνίγονται στις λάσπες της Ειδομένης ή να μένουν σε απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια, στη Σάμο και αλλού, είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ.
Δική μας απόφαση να φυλάξουμε τα σύνορά μας, να αυξήσουμε τις επιστροφές σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας να αποσυμφορήσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες σε νησιά και ενδοχώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης