Ιράν: Η ΕΕ απέτυχε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

Ιράν: Η ΕΕ απέτυχε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της πυρηνικής συμφωνίας του 2015
Η συμφωνία του 2015 είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την Κυριακή (8/9/2019) ως τα ευρωπαϊκά μέρη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας, μία ημέρα αφότου το Ιράν γνωστοποίησε, πως προβαίνει σε περαιτέρω παραβιάσεις των ορίων στη πυρηνική της δραστηριότητα όπως ορίζονται στη συμφωνία.
Η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, αλλά είναι υπό κατάρρευση αφότου οι ΗΠΑ αποχώρησαν πέρυσι και ανέλαβαν δράση για να προκαλέσουν ασφυξία στο εμπόριο πετρελαίου του Ιράν με σκοπό να το ωθήσουν σε ευρύτερες υποχωρήσεις ασφαλείας.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία προσπαθούν να ξεκινήσουν έναν εμπορικό μηχανισμό αντιπραγματισμού [ανταλλαγής προϊόντων] με το Ιράν προστατεύοντάς το από τις κυρώσεις των ΗΠΑ αλλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει να τον κάνουν να λειτουργήσει, και η Τεχεράνη όρισε την Τετάρτη μια προθεσμία 60 ημερών για αποτελεσματική ευρωπαϊκή δράση.
«Δυστυχώς, τα ευρωπαϊκά μέρη (της συμφωνίας) απέτυχαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους…
Η συμφωνία δεν είναι μονόδρομος και το Ιράν θα ενεργήσει ανάλογα όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα υποβαθμίζοντας σταδιακά τις δεσμεύσεις μας», δήλωσε ο Ali Akbar Salehi διευθυντής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.
«Το Ιράν θα συνεχίσει να μειώνει τις πυρηνικές δεσμεύσεις του όσο τα άλλα μέρη αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε ο Salehi μετά τη συνάντησή του με τον ασκώντα χρέη επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA), Cornel Feruta στην Τεχεράνη.
Ο  Feruta, οι επιθεωρητές της υπηρεσίας του οποίου πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif και άλλους υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους.
Το 35μελές Συμβούλιο Διοικητών της IAEA θα συζητήσει τι θέμα του Ιράν στην ανά τρίμηνο συνάντησή του που αρχίζει τη Δευτέρα (9/9/2019)
Από τον Μάιο, το Ιράν άρχισε να περιορίζει την τήρηση κάποιων ορίων στην πυρηνική ικανότητά του που είχαν τεθεί από τη συμφωνία ως αντίποινα στην πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ιράν προκειμένου να διαπραγματευθεί περιορισμούς στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του και στην υποστήριξη πληρεξούσιων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν λέει πως η αποχώρησή του από όρους της συμφωνίας είναι αναστρέψιμη αν οι ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία καταφέρουν να αποκαταστήσουν την πρόσβασή του στο διεθνές εμπόριο όπως είχαν υποσχεθεί βάσει της πυρηνικής συμφωνίας αλλά έχει μπλοκαριστεί με την επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS