Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ουδέτερη η ΔΕΘ, χωρίς εκπλήξεις από Μητσοτάκη και με σοβαρές αμφιβολίες για την ΕΚΤ… χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για τις μετοχές

tags :
Ουδέτερη η ΔΕΘ, χωρίς εκπλήξεις από Μητσοτάκη και με σοβαρές αμφιβολίες για την ΕΚΤ… χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για τις μετοχές
Επειδή τα νέα της ΕΚΤ έχουν πλήρως προεξοφληθεί ο κίνδυνος να υπερισχύσει το γνωμικό αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση θα επιβεβαιωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η ΔΕΘ δεν επιφύλασσε καμία έκπληξη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά επανέλαβε στην ΔΕΘ τις προγραμματικές προτάσεις της κυβέρνησης.
Δεν περιλάμβανε καμία σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις βασικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οπότε η ομιλία Μητσοτάκη δεν επιφύλασσε καμία ανατροπή.
Ότι θα καταθέσει αίτημα για αποπληρωμή των 2,7 δισεκ. δανείων προς το ΔΝΤ σε σύνολο 8,6 δισεκ. δεν αποτελεί κάτι νέο.
Ούτως ή άλλως η πρόταση αυτή εξετάζεται από τις αρχές 2019.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ κινήθηκε συντηρητικά, για να μην προκαλέσει τους δανειστές, επανέλαβε ότι δεν θα εξεταστεί μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και επανέλαβε τις βασικές θέσεις της ΝΔ για τις τράπεζες και την ΔΕΗ.
Για την ιστορία εμμέσως πλην σαφώς άδειασε την πρόταση της ΤτΕ που ούτως ή άλλως είναι ανεπαρκέστατη και έχει απορριφθεί, ουσιαστικά μόνο μια πρόταση υπάρχει στο τραπέζι το Ιταλικό μοντέλο με την παροχή εγγυήσεων από το κράτος στις τράπεζες.
Ο Μητσοτάκης εστίασε στις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν είπε τίποτε στην περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση στην Ευρώπη, πως η Ελλάδα θα θωρακιστεί σε μια τέτοια περίπτωση, πως θα επιτευχθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης… γενικώς υπάρχουν ακόμη σοβαρές ασάφειες.
Ο Μητσοτάκης κινήθηκε εντός θεσμικού πλαισίου αλλά οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στην ΔΕΘ είχαν 100% προεξοφληθεί από τις αγορές.
Ως εκ τούτου οι επενδυτές θα προσπεράσουν γρήγορα την ΔΕΘ και θα εστιαστούν στην ΕΚΤ καθώς στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 θα ανακοινώσει τα εξής.  
-Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως…. αλλά με πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ.
Τα αρχικά σχέδια για 50 δισεκ. αγορές περιουσιακών στοιχείων απορρίφθηκε ως ιδέα γιατί όπως προϊδεάζει μελέτη της ΕΚΤ με 50 δισεκ. σε 8 μήνες θα έχουν εξαντλήσει τα δυνητικά περιουσιακά στοιχεία, κρατικά ή εταιρικά ομόλογα που θα μπορεί να αγοράζει η ΕΚΤ.
-Θα μειωθεί το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% δηλαδή μείωση -0,20%.
Το βασικό επιτόκιο παρέμβασης στο 0% θα παραμείνει αμετάβλητο.
-Δεν θα προχωρήσει σε αγορές μετοχών, η ΕΚΤ εξέταζε την πιθανότητα αγοράς μετοχών και ήδη οι αντιδράσεις είναι πολύ μεγάλες….η πρόταση για αγορές μετοχών απορρίφθηκε.  
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας που προβαίνει συστηματικά σε αγορές μετοχών στην Wall Street το πράττει επειδή έχει πλεονάζουσα ρευστότητα την οποία θέλει να εκμεταλλευτεί για να επιτύχει αποδόσεις.
Είναι οξύμωρο πάντως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να επιβάλλει αρνητικά επιτόκια σε όλα τα ομόλογα με την πολιτική της και την πλεονάζουσα ρευστότητα να την διοχετεύει σε αγορές μετοχών δηλαδή σε assets υψηλού ρίσκου.
-Εξετάστηκε η αγορά δανείων, ενήμερων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας αλλά και το μέτρο αυτό απορρίφθηκε.
-Η μόνη παράμετρος που θα αποτελέσει βήμα εξομάλυνσης των συνεπειών από τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων είναι το κλιμακούμενο μοντέλο.
Για κάποια ποσά καταθέσεων στο overnight η ΕΚΤ θα επιβάλλει 0% και αυτό θα κλιμακώνεται έως το -0,60%.
Ο σκοπός του μέτρου αυτού είναι να περιοριστούν οι άκρως αρνητικές συνέπειες από τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων παρέμβασης της ΕΚΤ.
Οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα εκτιμάται ότι έως τώρα έχουν δώσει τόκους στην ΕΚΤ περίπου 21-22 δισεκ. ή 7 με 7,5 δισεκ. ετησίως.

Τι θα συμβεί στις αγορές;

Τα χρηματιστήρια αποτελούν ξεκάθαρα μια φούσκα άνευ προηγουμένου, συντηρούνται με προσδοκίες, τεχνικές, τρικ και προγράμματα νομισματικής πολιτικής που αποτελούν ακραία χειραγώγηση.
Παράλληλα στα κρατικά ομόλογα έχει σημειωθεί ένα άνευ προηγουμένου ράλι με 164 ομόλογα να έχουν αρνητικά επιτόκια.
Όλα αυτά έχουν συμβεί στην λογική της προεξόφλησης από τις αγορές των μέτρων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ.
Υπάρχει λοιπόν ένα φαινόμενο… όπου οι μετοχές ανέκαμψαν λόγω της προσδοκίας της ΕΚΤ και στα ομόλογα σημειώθηκε ένα ράλι άνευ προηγουμένου πάλι λόγω προσδοκίας.
Επειδή τα νέα της ΕΚΤ έχουν πλήρως προεξοφληθεί ο κίνδυνος να υπερισχύσει το γνωμικό αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση θα επιβεβαιωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.
Οι επενδυτές να κρατούν πολύ μικρό καλάθι προσεχώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης