Τα 5 κρίσιμα ερωτήματα για το Brexit - Οι εκτιμήσεις των Goldman Sachs, JP Morgan

Τα 5 κρίσιμα ερωτήματα για το Brexit - Οι εκτιμήσεις των Goldman Sachs, JP Morgan
Παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο 
Με το βρετανικό κοινοβούλιο να έχει αναστείλει τις εργασίες του έως τις 14 Οκτωβρίου, οι αναλυτές προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιες ενδείξεις που προμηνύουν το μέλλον του Brexit αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο πλαίσιο αυτό, το CNBC σε σχετικό δημοσίευμα του παρουσιάζει πέντε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το Brexit.

Brexit στις 31 Οκτωβρίου;

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου είτε έχει συμφωνία είτε όχι.
Και το γεγονός ότι ψηφίστηκε νόμος για την αποτροπή ενός no deal Brexit δεν σημαίνει ότι αποκλείεται και να συμβεί.
Αρχικά, η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα αναβολή, αν και επί του παρόντος η ΕΕ υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει σοβαρούς λόγους για νέα αναβολή.
Εξάλλου, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, να αγνοήσει τον νόμο.
«Ο Johnson αναμένεται να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για τον νόμο.
Επίσης μπορεί μέσω σχετικής επιστολής να ζητήσει από την ΕΕ να χορηγήσει νέα παράταση.
Αυτές οι στρατηγικές δεν αναμένεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, θα δώσει επιπλέον χρόνο στον Johnson» αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Περισσότερες συνομιλίες;

Ο Johnson έχει επιμείνει ότι θέλει συμφωνία και ότι θα εκμεταλλευτεί τον χρόνο που είναι κλειστό το κοινοβούλιο για να διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τις Βρυξέλλες για το ιρλανδικό backstop.

Εκλογές πριν το 2020;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν τα αιτήματα του Johnson για πρόωρες εκλογές, κυρίως να αποτραπεί το ενδεχόμενο του no deal Brexit.
Με τις εργασίες του κοινοβουλίου να έχουν ανασταλεί έως τις 14 Οκτωβρίου, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές είναι πιο πιθανές για τον Νοέμβριου, έπειτα από μια νέα αναβολή για το Brexit.

Συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου;

Εάν ο Johnson δεχθεί ένα συμβιβασμό για το backstop, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο για συμφωνία πριν τις 19 Οκτωβρίου.
Το βασικό σενάριο της Goldman Sachs λέει ότι δεν θα γίνουν εκλογές πριν το Brexit, θα επιτευχθεί συμφωνία και θα επικυρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.
«Στην ουσία, πιστεύουμε ότι η συμφωνία είναι απίθανο να είναι πολύ διαφορετική από αυτή που έχει ήδη επιτευχθεί μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, μια συμφωνία που έχει ήδη απορριφθεί από τους βουλευτές.
Ωστόσο, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η καθυστέρηση της αποχώρησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές τον Νοέμβριο.

Δεύτερο δημοψήφισμα;

Εναλλακτικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να συμμαχήσουν με στόχο τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.
«Το ενδεχόμενο οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ή το SNP (Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας) να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια μειοψηφική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, διατηρεί μια πορεία προς ένα δεύτερο δημοψήφισμα» ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Η Goldman Sachs έχει αναθεωρήσει την πιθανότητα για ένα no-deal Brexit από 25% σε 20% και την πιθανότητα no Brexit από 30% σε 25%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS