Η ευρωπαϊκή δημοκρατία, το περιβάλλον και η ψηφιακή πολιτική οι προτεραιότητες της νέας Κομισιόν

Η ευρωπαϊκή δημοκρατία, το περιβάλλον και η ψηφιακή πολιτική οι προτεραιότητες της νέας Κομισιόν
Δημοκρατία – Περιβάλλον – Τεχνολογία, το τρίπτυχο των προκλήσεων-προτεραιοτήτων της πρώτης γυναίκας προέδρου της  Κομισιόν, Von der Leyen
Η Ursula Von der Leyen θα αναλάβει προσωπικά το έργο της ενίσχυσης της δημοκρατίας στην Ευρώπη, δίνοντας τα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στον Ολλανδό Franz Timmermans και την ψηφιακή Πολιτική στη Δανή Margrethe Vestanger, δύο βαριά ονόματα, μέλη της Επιτροπής του απερχόμενου Jean Claude Juncker, συνυποψήφιοι αλλά και αντίπαλοί της για την προεδρία της Κομισιόν τους οποίους τοποθέτησε στην κορυφή του οργανογράμματος της ομάδας της.
Η νέα και πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα χαρτοφυλάκια των 26 Επιτρόπων, της νέας Κομισιόν η οποία θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2019 για μία θητεία πέντε ετών, έχοντας αριθμό ρεκόρ συμμετοχής γυναικών (13).
Ο Franz Timmermans θα συντονίζει τις εργασίες που αφορούν την «πράσινη συμφωνία» για την οποία δεσμεύθηκε η Ursula Von der Leyen τον Ιούλιο με στόχο την υλοποίηση της υπόσχεσης για ουδετερότητα διοξειδίου του άνθρακα στον ορίζοντα του 2050 για την Ενωση.
Η Margrethe Vestanger, το «μαύρο πρόβατο» της Σίλικον Βάλεϊ, σε εταιρείες της οποίας έχει επιβάλει πρόστιμα ρεκόρ, θα επιβλέπει το σύνολο των προγραμμάτων που έχουν ως στόχο την προσαρμογή της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή.
Επιπλέον, θα παραμείνει επίτροπος αρμόδια για τον Ανταγωνισμό, μία ασυνήθιστη απόφαση, αφού ένας άγραφος νόμος θέλει τον πρώην επίτροπο να μην αναλαμβάνει εκ νέου τις αρμοδιότητες που είχε στην προηγούμενη θητεία της Επιτροπής.
Συνολικά, η Κομισιόν της Von der Leyen περιλαμβάνει οκτώ μέλη της Επιτροπής Γιούνκερ.
Μεταξύ τους, ο Ιρλανδός Phil Hogan ορίσθηκε ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, ένα ευαίσθητο πόστο, αφού θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και της διαπραγμάτευσης μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.
Αλλωστε, η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι το Brexit αποτελεί την εκκίνηση μίας «νέας σχέσης» με το Λονδίνο.
Ο Ελληνας Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι αντιπρόεδρος αρμόδιος για τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, προερχόμενος από μία από τις χώρες της «πρώτης γραμμής» της Ευρώπης.

Ως εκτελεστικοί αντιπρόεδροι της Κομισιόν
ορίστηκαν οι Valdis Dombrovskis (αρμόδιος για θέματα Οικονομίας), Frans Timmermans (για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία) και Margrete Vestager (για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας).
Οι 3 εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο.
Θα εκτελούν χρέη επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της εκλεγείσας προέδρου.
Το νέο Σώμα των Επιτρόπων διαθέτει 8 αντιπροέδρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell.

Οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι είναι:
- ο Josep Borrell (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος ΥΕ/ΑΕ, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο·

- η Vera Jourova (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και διαφάνεια·

- ο Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής

- ο Maros Sefcovic (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις·

- η Dubravka Suica (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία. Η κ. Ντούμπραβκα Σούιτσα θα ηγείται επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής, των εργασιών σχετικά με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια, όπως έγραψε νωρίτερα η bankingnews.gr

- Ο Johannes Hahn (Αυστρία) είναι ο νέος Επίτροπος Προϋπολογισμού, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην Πρόεδρο της Κομισιόν.
Επί μακρόν μέλος της Επιτροπής, γνωρίζει τη σημασία που έχει η οικοδόμηση μιας σύγχρονης διοίκησης.
- Ο Didie Reynders (Βέλγιο), ο οποίος έχει σπουδάσει Νομικά και διαθέτει πλούσια υπουργική εμπειρία από τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και Άμυνας.
Στη νέα Επιτροπή θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).
- Η Mariya Gabriel (Βουλγαρία) είναι μέλος της εξερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εργάστηκε με αφοσίωση και δυναμισμό για το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο και τώρα θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).
- Η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) είναι κλινική ψυχολόγος με πολυετή εμπειρία στον τομέα των κοινωνικών υποθέσεων, της υγείας και της πρόληψης του καρκίνου. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία».
- Η Kadri Simson (Εσθονία), επί μακρόν μέλος του εσθονικού κοινοβουλίου, έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών.
Θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Ενέργεια».
- Η Jutta Urpillainen (Φινλανδία) έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και υπήρξε επί μακρόν μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του φινλανδικού κοινοβουλίου· έχει επίσης εργαστεί και ως ειδική απεσταλμένη στην Αιθιοπία. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».
- Η Sylvie Goulard (Γαλλία), πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πεπεισμένη και ασυμβίβαστη Ευρωπαΐστρια.
Από τη θέση της επιτρόπου αρμόδιας για θέματα εσωτερικής αγοράς θα κατευθύνει τις εργασίες μας σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά.
Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.
- Ο Laszlo Trocsanyi (Ουγγαρία) είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας. Θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.
- Ο Phil Hogan (Ιρλανδία), μέλος της εξερχόμενης Επιτροπής, θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου στη νέα Επιτροπή χαρη στην εμπειρία του στα γεωργικά θέματα.
- Ο Paolo Gentiloni (Ιταλία), πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας, θα αξιοποιήσει τη μακρά εμπειρία του στο χαρτοφυλάκιο «Οικονομία».
- Ο Virginijus Sinkevicius (Λιθουανία), Λιθουανός υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας, θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί».
- Ο Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο), έχοντας υπηρετήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διατελέσει υπουργός Απασχόλησης και Εργασίας του Λουξεμβούργου, θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.
- Η Helena Dalli (Μάλτα) έχει αφιερώσει τον πολιτικό της βίο σε θέματα ισότητας, καθώς διετέλεσε υπουργός Κοινωνικού Διαλόγου, Καταναλωτικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ελευθεριών και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ισότητας.
Θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».
- Ο Janusz Wojciechwski (Πολωνία) υπήρξε επί μακρόν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της επιτροπής Γεωργίας και είναι εν ενεργεία μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».
- Η Elisa Ferreire (Πορτογαλία) είναι εν ενεργεία αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας.
Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πολλά έτη καθώς και από τη θέση της υπουργού στον τομέα του σχεδιασμού αλλά και του περιβάλλοντος στην Πορτογαλία.
Θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».
- Η Rovana Plumb (Ρουμανία) είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών) και έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, Παιδείας και Μεταφορών.
Θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».
- Ο Janez Lenarcic (Σλοβενία) είναι Σλοβένος διπλωμάτης.
Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επί σειρά ετών έχει εργαστεί στενά με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».
- Η Ylva Johansson (Σουηδία) έχει διατελέσει υπουργός Απασχόλησης, αλλά και υπουργός αρμόδια για θέματα σχολείων, υπουργός υγείας και φροντίδας των ηλικιωμένων, καθώς και μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου.
Αποτελεί επίσης εξόχως έγκριτη εμπειρογνώμονα σε θέματα απασχόλησης, ένταξης, υγείας και πρόνοιας. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».

Οι Προκλήσεις της νέας επιτροπής…

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων : μεταναστευτική κρίση, εμπορικές εντάσεις προερχόμενες από τον απρόβλεπτο αμερικανό πρόεδρο DonaldTrump, το Brexit, την αύξηση του ευρωσκεπτικιστικού αισθήματος.
Ολα τα μέλη της νέας Επιτροπής θα παρουσιασθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Κατά το παρελθόν, ορισμένοι από τους προτεινόμενους ευρωπαίους επιτρόπους έχουν αποκλεισθεί κατά την διάρκεια των ακροάσεων αυτών.
Στην νέα Επιτροπή, ορισμένοι υποψήφιοι έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αντιμετώπισης της διαφθοράς Olaf , ανεξάρτητος θεσμός, ερευνά την SylvieGoulard, στο πλαίσιο υπόθεσης θέσεων εικονικής απασχόλησης και τον Πολωνό Janusz Wojciechwski, επίτροπο αρμόδιο για την Γεωργία, για «ατασθαλίες σχετικά με την πληρωμή ταξιδιωτικών εξόδων».
Οταν ερωτήθηκε για την SylvieGoulard, η VonderLeyen επέμεινε στο τεκμήριο της αθωότητας και δήλωσε ότι θα περιμένει την απόφαση της Olaf.
Μετά τις ακροάσεις, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ψηφισθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 22 Οκτωβρίου.

wqww.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS