Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οφέλη 7,1 τρισ. δολαρίων από επενδύσεις σε έργα αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής έως το 2030

Οφέλη 7,1 τρισ. δολαρίων από επενδύσεις σε έργα αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής έως το 2030
Τεράστια τα οφέλη από επενδύσεις σε έργα αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής
Η επένδυση 1,8 τρισεκ. δολαρίων μεταξύ 2020 και 2030 σε έργα που θα βοηθήσουν κοινότητες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επιδεινώνονται, μπορεί να έχει οικονομικό όφελος της τάξης των 7,1 τρισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από μια διεθνή επιτροπή υψηλού επιπέδου.
Η έκθεση προετοιμάστηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή, μια ομάδα ηγετικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και των επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην οποία είχε ανατεθεί «η αύξηση της ορατότητας της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην παγκόσμια ατζέντα», εν όψει της επερχόμενης Συνόδου Δράσης για το Κλίμα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 23 Σεπτεμβρίου.
Η επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή γιατί είναι κάτι που δεν γίνεται με το ρυθμό και το μέγεθος που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι επιδεινούμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και αναφέρει ότι το κέρδος από τις επενδύσεις αυτές θα κυμανθεί από δύο προς ένα έως δέκα προς ένα.
«Η προσαρμογή δεν είναι μόνο το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι και το έξυπνο πράγμα που πρέπει να γίνει για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθεί ένας κόσμος που θα είναι ανθεκτικός στο κλίμα», ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν σε δήλωσή του.
Η έκθεση υπογραμμίζει πέντε τομείς όπου επείγει να γίνουν επενδύσεις, στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, στις ανθεκτικές στο κλίμα υποδομές και τους υδάτινους πόρους, στην καλλιέργεια ξηρών περιοχών, και στην προστασία των ριζοφόρων δασών (mangrove).
Ο Μπιλ Γκέιτς ο οποίος με την σύζυγό του Μελίντα ηγείται του Ιδρύματος Γκέιτς που εστιάζει στη διεθνή ανάπτυξη είπε ότι εκατομμύρια γεωργών μικρών εκτάσεων και οι οικογένειες τους σε αναπτυσσόμενες χώρες συγκαταλέγονται στους πιο ευάλωτους στις ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία και τη βροχή που μειώνει τα έσοδά τους από την γεωργία.
«Με μεγαλύτερη υποστήριξη στην καινοτομία, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε νέες ευκαιρίες και να προωθήσουμε την αλλαγή σε ολόκληρο το παγκόσμιο οικοσύστημα», ανέφερε.
Σύμφωνα με την έκθεση, η προσαρμογή στο κλίμα επιφέρει «τριπλάσιο μέρισμα» αποφεύγοντας μελλοντικές απώλειες, προωθώντας την καινοτομία και έχοντας ως αποτέλεσμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης