Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan αλλά στην Αθήνα έχουν χαμηλές προσδοκίες

Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan αλλά στην Αθήνα έχουν χαμηλές προσδοκίες
Θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Στον απόηχο της επίσκεψης Αναστασιάδη οριστικοποιήθηκε το τετ α τετ Μητσοτάκη - Erdogan στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου όπως άλλωστε είχε προϊδεάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου κατά συνέντευξη τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από το βήμα της ΔΕΘ εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον κ. ERdogan ενώ υπογράμμισε ότι «πρόθεσή μου είναι πάντα να συνομιλώ.
Διότι μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, τις θέσεις της Πατρίδας σου, ώστε να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία  αποδεκτές.
Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαπραγμάτευση και με αποφασιστικότητα και με τη  βεβαιότητα ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας και βέβαια μη συγχέοντας σε επίπεδο διμερών σχέσεων ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη».
Πάντως, ο πρόεδρος Erdogan ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου προκειμένου να τον συγχαρεί.
Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις του είχε πει ότι θα τον καλέσει να επιχειρήσουν από κοινού ένα βήμα προσέγγισης.
Μένει πλέον, να οριστεί επακριβώς η ημερομηνία και η ώρα της συνάντησης των δύο ηγετών κάτι το οποίο θα αποφασίσουν από κοινού τα διπλωματικά γραφεία της Ελλάδας και της Τουρκίας.  
Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά, ότι η συνάντηση θα γίνει απλώς δεν υπάρχει ακόμα ακριβής ημερομηνία για το πότε θα οριστεί το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο καθώς είναι πολλά τα ραντεβού που γίνονται στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν και κατά συνέπεια πρέπει να βρεθεί κοινός ελεύθερος χρόνος.
Το μόνο βέβαιο, αυτή την ώρα, είναι πως υπάρχει βούληση και από την Άγκυρα και από την Αθήνα να συναντηθούν.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το πολυσυζητημένο πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη - Erdogan στη Νέα Υόρκη όπου θα βρίσκονται και οι δύο ηγέτες από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός πως είναι σαφές ότι αυτό θα αποτελέσει απλώς μια πρώτη αναγνωριστική συνάντηση καθώς δεν πραγματοποιείται σε διμερή πλαίσιο.
Άλλωστε, κατά την ετήσια συνάντηση της γενικής συνέλευσης είθισται να γίνονται πάρα πολλές τέτοιες συναντήσεις.
Κατά συνέπεια δεν έχει ειδικό βάρος η εν λόγω συνάντηση ενώ ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά και δεν αναμένεται να βγει «λευκός καπνός» από αυτήν.
Όμως συνάμα, έχει ιδιαίτερη σημασία το εν λόγω ραντεβού καθώς θα φανεί αν θα είναι εφικτό να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας στο μέλλον και ποιος θα είναι αυτός.
Στην ατζέντα των δύο ηγετών πάντως, θα βρίσκονται το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά είναι βέβαιο ότι το προσφυγικό και το θέμα των εξορύξεων θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες τους.  
Παρότι η ελληνική πλευρά διαρρέει ότι δεν έχει υψηλές προσδοκίες από μια τέτοια συνάντηση την οποία θεωρεί περισσότερο αναγνωριστική, από την άλλη, έμπειροι διπλωματικοί, επισημαίνουν ότι τις στιγμές που οι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις χαμηλών προσδοκιών.
Αντιθέτως στις συναντήσεις που είχε ανέβει ψηλά ο πήχης, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης