Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές οι αντιδράσεις για την αιφνίδια απόλυση του John Bolton από τον πρόεδρο Trump

Ισχυρές οι αντιδράσεις για την αιφνίδια απόλυση του John Bolton από τον πρόεδρο Trump
Η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Αφγανιστάν και η Ρωσία η μία αιτία, η άρνηση του προέδρου Trump να… ακούει ειδικούς, η δεύτερη
Οι διαφωνίες τους για το πώς θα χειριστούν τα φλέγοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Ρωσία, ήταν η πρώτη αφορμή για να προβεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στην απόλυση του συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφάλειας John Bolton.
Η άρνηση του να δέχεται επαγγελματικές συμβουλές η δεύτερη, που επισημαίνουν αμερικανοί γερουσιαστές.
Ο Bolton, το «γεράκι» του Λευκού Οίκου και βασικός αρχιτέκτονας της αυστηρής στάσης του Trump απέναντι στο Ιράν, ήταν γνωστό ότι πίεζε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να τηρήσει ακόμη πιο σκληρή γραμμή.
Οι αντιδράσεις εντός ΗΠΑ…
Βουλευτές, γερουσιαστές και πολιτικοί αναλυτές αντέδρασαν αμέσως στην αιφνιδιαστική αυτή απόλυση.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Mike Pompeo αναφέρθηκε στις πολλές διαφωνίες που είχε με τον John Bolton, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας που απολύθηκε νωρίτερα σήμερα από τον πρόεδρο Donald Trump.
«Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κ. Bolton και εγώ διαφωνήσαμε, δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό», δήλωσε ο Pompeo σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, που παραχώρησε μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Steeven Mnuchin.
«Εργαζόμαστε πολύ στενά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ» πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steeven Mnuchin επιβεβαίωσε ότι ο Trump δεν σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική του έναντι του Ιράν και είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την «εκστρατεία μέγιστης πίεσης».
«Είμαι μεγάλος θαυμαστής του John Bolton. Έχω συνεργαστεί πολύ καλά μαζί του και κατά την άποψή μου έκανε καλή δουλειά.
Όμως σε τελική ανάλυση, η απόφαση επαφίεται στον πρόεδρο.
Έχει το δικαίωμα να έχει γύρω του τους ανθρώπους που επιθυμεί», είπε ο γερουσιαστής Marco Rubio, εκ των κορυφαίων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Bob Menendez, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην ίδια επιτροπή, είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι ενδεικτικό του στυλ του προέδρου Trump. Θέλει ανθρώπους που ουσιαστικά να συμφωνούν δουλικά μαζί του. Μπορεί να μην συμφωνούσα με τον πρεσβευτή Bolton σε πάμπολλα ζητήματα και στις πολεμοχαρείς απόψεις του, όμως ένα γεγονός για αυτό είναι ότι προφανώς εξέφραζε κατά καιρούς αντίθετες απόψεις (στον Trump). Αυτό δεν είναι κάτι που θέλει ο πρόεδρος».
«Ο Bolton έφερε την αντιπάθειά του, σήμα κατατεθέν, για τα Ηνωμένα 'Εθνη και για άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στον Λευκό Οίκο.
Υπό την επίβλεψή του, οι ΗΠΑ φρόντισαν να περιθωριοποιηθεί ο ΟΗΕ σε κρίσεις όπως εκείνες της Λιβύης και της Βενεζουέλας.
Η κυβέρνηση Trump ήταν έντονα επιφυλακτική απέναντι στην πολυμέρεια και πριν από την άφιξη του Bolton (στον Λευκό Οίκο) και είναι απίθανο να την εναγκαλιστεί τώρα που εκείνος έφυγε.
Όμως οι ΗΠΑ ίσως να αφιερώσουν λιγότερο χρόνο και ενέργεια για την αποδυνάμωση των θεσμών του ΟΗΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Richard Gowan, ο διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων του ΟΗΕ.
«Ξέρετε, υπό κανονικές συνθήκες θα δήλωνα σοκαρισμένος, όμως τίποτα σ' αυτήν την κυβέρνηση δεν μας σοκάρει πλέον» παραδέχθηκε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ben Cardin, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters:.
«Ο κ. Bolton και εγώ δεν συμφωνούσαμε σε πολλά θέματα. Όμως ήταν ευθύς άνθρωπος.
Ξέρει τις περιστάσεις.
Είμαι σίγουρος ότι είπε στον πρόεδρο τι συνέβαινε.
Και του προέδρου ίσως δεν του άρεσε να το ακούει.
Και είναι ατυχές αν ο πρόεδρος δεν δέχεται τις επαγγελματικές συμβουλές».
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής John Kennedy, μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο, είπε ότι «ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να περιβάλλεται από συμβούλους της επιλογής του» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι όλοι όσοι εργάζονται στο Λευκό Οίκο το καταλαβαίνουν αυτό.
Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Bolton.
Αλλά αυτό που μετράει είναι ποιον επιθυμεί ο πρόεδρος να τον συμβουλεύει».
Ο γερουσιαστής Bernie Sanders, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, έγραψε λακωνικά στο Twitter: «Ένα σύμπτωμα του προβλήματος έφυγε.
Η ρίζα του απολυταρχισμού παραμένει».
Όταν ρωτήθηκε ποιος θα μιλάει τώρα στους συμμάχους των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham απάντησε: «Πιθανότατα ο Trump».

Οι αντιδράσεις εκτός ΗΠΑ…
«Εσωτερική υπόθεση» των ΗΠΑ χαρακτήρισε την απόλυση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Bolton η Μόσχα, και δεν παρεμβαίνει σε τέτοια ζητήματα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, στο πρακτορείο Interfax.
Στον αντίποδα οι δηλώσεις του Ιράν ήρθαν μέσω Twitter.
«Η περιθωριοποίηση και ο επακόλουθος εξοβελισμός του Μπόλτον δεν είναι τυχαία γεγονότα, αλλά μια αποφασιστική ένδειξη της αποτυχίας της στρατηγικής μέγιστης πιέσης των ΗΠΑ απέναντι στην εποικοδομητική αντίσταση του Ιράν», έγραψε ο Hesameddin Ashena σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Hassna Rouhani σε ανάρτησή του στο Twitter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης