Η «φούσκα χρέους» διαρκώς αυξάνεται και οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να την τροφοδοτήσουν…

Η «φούσκα χρέους» διαρκώς αυξάνεται και οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να την τροφοδοτήσουν…
Το δέλεαρ αυτού του εξαιρετικά φτηνού χρήματος αποδεικνύεται ακαταμάχητο ακόμη και στους δανειολήπτες που δεν χρειάζονται άμεσα μετρητά
Μπορεί οι αγορές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, αλλά η «φούσκα χρέους» συνεχίζει να αυξάνεται.
Τα παρακάτω στοιχεία είναι μόλις ενδεικτικά του τι μπορεί να συμβεί:
- Το συνολικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε κατά 2 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 26%.
Και αυτό το μήνα, η κινεζική κυβέρνηση μείωσε τις υποχρεώσεις των τραπεζικών αποθεματικών σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάκαμψης του δανεισμού.
- Στην Ιαπωνία, η αγορά ομολογιακών δανείων περιορίζεται από τις τράπεζες, οι οποίες είναι τόσο απελπισμένες για απόδοση που δανείζουν απευθείας σε εταιρείες που προηγουμένως θεωρούνταν πολύ επικίνδυνες.
- Κατά την πρόσφατη εβδομάδα οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ήταν «ο μεγαλύτερος εβδομαδιαίος όγκος για να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές», σύμφωνα με τον Dealogic.
Οι αμερικανικές εταιρείες επενδυτικού βαθμού άντλησαν 72 δισ. δολάρια σε 45 εκδόσεις, που ισοδυναμούν με το σύνολο που εκδόθηκε σε όλο τον Αύγουστο.
- Πολλές εταιρείες εξέδωσαν 30ετή ομόλογα με αποδόσεις χαμηλότερες από 3%.
- Στην Ευρώπη οι πωλήσεις νέων ομολόγων σημείωσαν άνοδο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από ό, τι σε κάθε προηγούμενο έτος.
Το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών ομολόγων επενδυτικού βαθμού διαπραγματεύονται τώρα με αρνητικές αποδόσεις.
Και η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά την επόμενη συνεδρίασή της.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τρεις είναι οι λόγοι:
1) Σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου χαλαρώνουν τώρα την πολιτική τους, στέλνοντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες μεγάλες αγορές.
Το δέλεαρ αυτού του εξαιρετικά φτηνού χρήματος αποδεικνύεται ακαταμάχητο ακόμη και στους δανειολήπτες που δεν χρειάζονται άμεσα μετρητά.
2) Ο κόσμος μοιάζει όλο και πιο τρομακτικός, αυτό που συμβαίνει με τους εμπορικούς πολέμους, τη στρατιωτική αναταραχή στην Ασία και τη Μέση Ανατολή και την πιθανότητα μιας αρχής παγκόσμιας ύφεσης.
Έτσι, ένα τεράστιο ταμείο μετρητών θεωρείται όλο και περισσότερο ως ασφάλεια.
3) Οι φούσκες σε μια οικονομία τελικά τελειώνουν με τους τελευταίους να αρπάζουν για ένα τελευταίο κομμάτι εύκολων χρημάτων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS