Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Prodea ΑΕΕΑΠ το νέο όνομα της Πανγαία και η ΑΜΚ που μπορεί να φθάσει τα 500 εκατ.

Prodea ΑΕΕΑΠ το νέο όνομα της Πανγαία  και  η ΑΜΚ που μπορεί να φθάσει τα 500 εκατ.
O βασικός  μέτοχος  της Prodea ΑΕΕΑΠ  πλέον κατέχει το 98,15% του μετοχικού  κεφαλαίου
Στη νέα εποχή πέρασε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ,  αρχικά αλλάζοντας  το όνομα της εταιρείας σε Prodea ΑΕΕΑΠ με τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου να κάνει την εμφάνιση του στη γενική συνέλευση των μετόχων ως πρόεδρος πλέον της εταιρείας, καθώς  ο μέχρι πρότινος βασικός  μέτοχος  η Εθνική Τράπεζα αποχώρησε από το μετοχικό σχήμα και τη θέση του πήρε η επενδυτική εταιρεία Castlelake L.P.
Στο τιμόνι της εταιρείας παραμένει ο σημερινός  διευθύνων σύμβουλος  κ Αριστοτέλης Καρυτινός που μαζί με τον κ. Χ. Παπαχριστοφόρου θα βάλουν  τους νέους στόχους της εταιρείας που θεωρούνται αρκετά υψηλοί,  αν κρίνουμε από τα σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Prodea ΑΕΕΑΠ.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε τα δύο θέματα της  ημερήσιας διάταξης που περιελάμβανε την τροποποίηση του καταστατικού και την παροχή  εξουσιοδότησης στο διοικητικό συμβούλιο  για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με χρόνο υλοποίησης σε διάστημα 10 μηνών.  
O βασικός  μέτοχος  της Prodea ΑΕΕΑΠ  πλέον κατέχει το 98,15% του μετοχικού  κεφαλαίου  και  η διασπορά της μετοχής  βρίσκεται στο 1,85%.
Με  βάση τη χρηματιστηριακή νομοθεσία η διασπορά μετοχών πρέπει να ανέρχεται στο 25%.
Η προσέγγιση  αυτή φέρνει στο προσκήνιο ότι η ΑΜΚ μπορεί να φθάσει μέχρι τα 500 εκατ. ευρώ με παραίτηση των παλαιών μετόχων.
Θεωρείται πολύ πιθανόν η ΑΜΚ να κινηθεί  σε δύο κατευθύνσεις  έτσι ώστε να δοθεί  και στο βασικό μέτοχο να πουλήσει ένα μέρος  των μετοχών με σκοπό την είσπραξη κεφαλαίων καθώς η επένδυση για την απόκτηση  της Εθνικής  Πανγαία ανήλθε  στο 1,1 δις. ευρώ.
Η πρόθεση της διοίκησης είναι η ΑΜΚ να απευθύνεται σε ξένους  επενδυτές  αλλά και τους μικροεπενδυτές της εγχώριας αγοράς, Στο περιθώριο της γενικής  συνέλευσης  τόσο  ό κ. Αριστοτέλης  Καρυτινός  όσο   ο κ. Χριστόφορος  Παπαχριστοφόρου είπαν ότι το κλίμα  είναι θετικό  για την επιτυχή έκβαση της  ΑΜΚ η οποία όμως θα αποφασιστεί την  κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο  έθιξαν το θέμα της φορολογίας  η οποία επταπλασιάστηκε  επί  κυβέρνησης  του ΣΥΡΙΖΑ και διατύπωσαν τη προσδοκία  ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει θετικά  την υπόθεση καθώς η μείωση της  φορολογίας θα βοηθήσει στην αύξηση  των επενδύσεων  στην αγορά ακινήτων.
Τόνισαν πως τα οφέλη από τον περιορισμό της φορολογίας θα ήταν σημαντικά καθώς θα οδηγούσε σε αύξηση των ξένων επενδύσεων προς την ελληνική αγορά ακινήτων με όχημα τις ΑΕΕΑΠ.
Τα κεφάλαια από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  θα επενδυθούν στην εγχώρια αγορά ακινήτων  με στόχο να μεγαλώσει και τη διασπορά του χαρτοφυλακίου της σε τομείς πέραν των κτιρίων γραφείων των εμπορικών χώρων, όπως οι αποθήκες (logistics) και ο τουριστικός κλάδος ,αλλά όπως διαβεβαίωσε η διοίκηση δεν πρόκειται  να  συμβάλλουν  στη άνοδο των τιμών καθώς δεν είναι ο ρόλος του αλλά να αναζητήσουν  ακίνητα σε δίκαιες τιμές.
Ο κ Α. Καρυτινός αποκάλυψε ότι δεν συμμετείχε στην αγορά ακινήτων «φιλέτα» που πουλήθηκαν από Fund καθώς οι προσφερόμενες  τιμές ήταν αρκετά  υψηλές και μη  αποδεκτές από τους ίδιους  με αποτέλεσμα να απέχουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν αν συνεχιστεί  η ίδια πολιτική από Fund που θέλουν να πάρουν όσο το δυνατόν  υψηλότερο τίμημα.
Αξίζει  να  σημειωθεί  ότι στα μέσα Ιουλίου η εταιρεία ολοκλήρωσε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους μέχρι 300.000.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Όπως είχε ανακοινωθεί  η εταιρεία  θα επενδύει σε  περισσότερα κτίρια που θα   πληρούν τα τελευταία πρότυπα αειφορίας και φιλικότητας προς το περιβάλλον,  αλλά   και στην  εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης