Foreign Affairs: Κυβερνητικά οικονομικά αυτο-γκολ και όχι αποτυχίες της αγοράς, είναι οι αιτίες της ύφεσης στις ΗΠΑ

Foreign Affairs: Κυβερνητικά οικονομικά αυτο-γκολ και όχι αποτυχίες της αγοράς, είναι οι αιτίες της ύφεσης στις ΗΠΑ
Η επόμενη ύφεση που θα ζήσουν οι ΗΠΑ θα είναι πολιτική, δύσκολα θα αποφευχθεί κι ακόμη πιο δύσκολα θα ξεπεραστεί
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 11η χρονιά της αδιάλειπτης οικονομικής επέκτασής τouς, η ανεργία έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο και η ανάπτυξη, ενώ επιβραδύνεται, εξακολουθεί να είναι ορατή.
Ωστόσο, το άγχος για την επόμενη ύφεση φαίνεται να συμβαδίζει με κάθε νέο δασμό ή Twit του προέδρου Donald Trump για την Κίνα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου.
Και έχουν κάθε δίκιο όσοι αγχώνονται αφού υπάρχει σοβαρή αιτία γι'αυτό όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο Jared Bernstein στο Foreign Affairs.
Οι πολιτικές του προέδρου βλάπτουν σαφώς τους εμπορικούς τομείς της οικονομίας των Η.Π.Α., ιδιαίτερα της βιομηχανίας, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν το διπλάσιο των αμερικανικών δασμολογίων στις εισαγόμενες εισροές και των κινεζικών τιμολογίων στις εξαγωγές τελικών προϊόντων.
Οι αμερικανοί παραγωγοί οχημάτων, ηλεκτρονικών ειδών και γεωργικών προϊόντων, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να ξεπεράσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από την Κίνα.
Αλλά το να το κάνεις είναι δαπανηρό και περίπλοκο και πολλοί από αυτούς υποφέρουν ως αποτέλεσμα.

Ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να μην είναι αρκετός για να οδηγήσει μια κατά τα άλλα υγιή οικονομία όπως αυτή των ΗΠΑ σε ύφεση. Αν ωστόσο συμβεί, οι ΗΠΑ θα βρίσκονται σε μια μοναδική κακή θέση για να πολεμήσουν ξανά.
Η χώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εισέλθει στην επόμενη με ιστορικά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.
Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή οι κυβερνήσεις σε αυτή τη θέση δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν αρκετά δημοσιονομικά πακέτα στήριξης - δηλαδή να ενισχύσουν την οικονομία μέσω αυξημένων κυβερνητικών δαπανών καθώς και έμμεσων μέτρων όπως οι φορολογικές περικοπές - για να εξουδετερώσουν τις οικονομικές κρίσεις. Ταυτόχρονα, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ είναι ήδη σχετικά χαμηλά, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει μικρό περιθώριο περικοπής τους - το άλλο βασικό εργαλείο που οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι οι κάμψεις.
Και τα δύο προβλήματα - ο εμπορικός πόλεμος και η έλλειψη ετοιμότητας για την αντιστάθμιση των πιθανών μειονεκτημάτων του - μοιράζονται ένα σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: είναι αυτοπροκαλούμενες πληγές που προκύπτουν από μοιραία πολιτικά λάθη που στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν ελεγχθεί και στη χειρότερη περίπτωση υποστηρίζονται από την πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Εξ ορισμού, όλες οι περιπτώσεις ύφεσης είναι αποτυχίες της αγοράς.
Αλλά η επόμενη μπορεί να είναι μια κυβερνητική αποτυχία. Και μια κυβέρνηση που προκαλεί μια ύφεση δεν είναι πιθανώς μια κυβέρνηση που πρέπει να την εμπιστευτεί κανείς ότι θα οδηγήσει σε ανάκαμψη.
Και όπως συμβαίνει συνήθως οι εμπρηστές βγάζουν άχρηστους τους αρχηγούς του πυροσβεστικού σώματος.

Οικονομικά αυτό-γκολ

Παρά την έντονη ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι οικονομικές εξελίξεις και ο εμπορικός πόλεμος με βάση τα στατιστικά στοιχεία αναζητήσεων της Google στο λήμμα «ύφεση», η οικονομία των Η.Π.Α. βρίσκεται ακόμη σε σχετικά σταθερό έδαφος, τουλάχιστον προς το παρόν.
Η ανεργία είναι χαμηλή, οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται και ενώ η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί, εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να πυροδοτήσει ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες.
Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος έχει επιφέρει διόγκωση της μεταποίησης, η οποία έχει φθάσει το 2% φέτος.
Από τις αρχές του 2019, ο τομέας προσέφερε μόνο 44.000 θέσεις εργασίας, έναντι 170.000 κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο συνολικός αντίκτυπος στην οικονομία ήταν περιορισμένος, επειδή η παραγωγή αντιπροσωπεύει σήμερα ένα πολύ μικρότερο μερίδιο της αμερικανικής οικονομίας από ό, τι στο παρελθόν (11% σήμερα έναντι 27% το 1950).
Αλλά οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μπορούν να γίνουν αισθητές πέρα από τον μεταποιητικό τομέα.
Η έντονη αβεβαιότητα έχει ωθήσει πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις να καθυστερούν ή να αναβάλλουν τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΑΕΠ από το Τμήμα Εμπορίου, οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για μια σχετικά μικρή πτώση σε ένα ιστορικά ασταθές μέτρο, αλλά είναι σε αντιστοιχία με έρευνες των επιχειρήσεων που δείχνουν πως η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής αποθαρρύνει τις επενδύσεις.
Ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να κόψει μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ μέχρι τις αρχές του 2020, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση των οικονομολόγων της Federal Reserve.
Τα πρόσφατα τρίμηνα, η ανάπτυξη ήταν κατά μέσο όρο περίπου 2%, πράγμα που σημαίνει ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να καταλήξει να μειώσει το ρυθμό ανάπτυξης των Η.Π.Α. στο μισό.
Η αύξηση του 1% δεν είναι ύφεση, η οποία τυπικά ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα φθίνουσας ανάπτυξης.
Ωστόσο, είναι αρκετά αργό ώστε να αρχίσει να αυξάνεται η ανεργία και αν υπάρξει κάποιο άλλο οικονομικό σοκ - μια φούσκα πιστώσεων, μια κατάρρευση της κυβέρνησης, ή μια πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου - η οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση.
Υπάρχουν επίσης παγκόσμιες επιπτώσεις που πρέπει να εξεταστούν.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα της ηπείρου, μπορεί ήδη να βρίσκεται σε ύφεση - εν μέρει λόγω του εμπορικού πολέμου του Trump και εν μέρει επειδή η γερμανική κυβέρνηση, όπως συνηθίζει, απέφυγε τις αντικυκλικές δαπάνες που χρειάζεται η οικονομία.
Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα, οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζουν βραδύτερη ανάπτυξη.
Και επειδή η οικονομία των ΗΠΑ συνδέεται με όλες αυτές τις χώρες, όχι μόνο μέσω του εμπορίου, αλλά μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών, υπάρχει ο κίνδυνος ενός αρνητικού φαύλου κύκλου ανατροφοδότησης.
Σε μια ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, οι δυσκολίες σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου είναι πιθανό να γίνουν αισθητές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αντιστροφή του Κεϋνσιανισμού
Είτε ο εμπορικός πόλεμος είτε κάποια άλλη αρνητική εξέλιξη ξεκινήσει την επόμενη ύφεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφώς απροετοίμαστες να προβούν σε ανάλογη δημοσιονομική και νομισματική απάντηση.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πλευρά, το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. είναι πολιτικό.
Μεταξύ των πιο απερίσκεπτων αποφάσεων της διοίκησης Trump ήταν να προωθηθεί μια τεράστια, σταδιακή δημοσιονομική περικοπή που χρηματοδοτήθηκε από το έλλειμμα.
Εκτός από την επιδείνωση της ανισότητας, οι φορολογικές περικοπές θα στερήσουν το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών 1,9 τρισ. δολάρια σε έσοδα κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα του εθνικού χρέους.
Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να εισέλθουν στην επόμενη ύφεση με το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ να υπερβαίνει το διπλάσιο του ιστορικού μέσου όρου (περίπου 80 έναντι 35 %).
Με τα επίπεδα χρέους και ελλείμματος ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η Ουάσιγκτον μπορεί να αισθάνεται ότι έχει περιορισμένη ικανότητα να αντιμετωπίσει μια ύφεση μέσω πακέτων στήριξης.
Αυτό ήταν πράγματι το ιστορικό μοτίβο: οι κυβερνήσεις που εισέρχονται στην ύφεση με υψηλά επίπεδα χρέους, εφαρμόζουν λιγότερες αντικυκλικές πολιτικές σε σχέση με το Κεϋνσιανό μοντέλο, από τις κυβερνήσεις με χαμηλά επίπεδα χρέους.
Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να υποφέρουν από απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος, από ό, τι όταν θεσπίζονται ισχυρές δημοσιονομικές απαντήσεις σε μια τέτοια κατάσταση.
Και η σκληρή ειρωνεία είναι ότι η λιτότητα με όσα δεινά επιφέρει χωρίς κανένα κέρδος αποτυγχάνει ακόμη και να μειώσει τα επίπεδα του χρέους και του ελλείμματος.
Πολύ μικρό πακέτο στήριξης κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης θα σημαίνει βραδύτερη ανάπτυξη και μια βαθύτερη και μακρόχρονη ύφεση, κατά την οποία όλοι κινδυνεύουν να αυξήσουν τα επίπεδα του χρέους.
Αντίθετα, ακόμη και με σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους, οι δαπάνες τόνωσης βοηθούν στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τα δημόσια έσοδα και καθιστά δυνατή τη μείωση του χρέους και του ελλείμματος. (Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν το κόστος δανεισμού μιας κυβέρνησης είναι χαμηλό.)
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν αυτή ή κάποια μελλοντική διοίκηση των ΗΠΑ θα επιλέξει λιτότητα έναντι πακέτων στήριξης, όταν αυτά είναι που χρειάζονται, αλλά η πρόσφατη διοίκηση απλά το σκέφτεται.
Ακόμη και με μια (ελαφρώς) πιο λειτουργική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Barack Obama, οι Η.Π.Α. περιστρέφονταν γύρω από μέτρα στήριξης (δαπάνες τόνωσης-ενίσχυση της ζήτησης) έως τη μείωση του ελλείμματος πολύ πριν ο ιδιωτικός τομέας ήταν έτοιμος να αναπτυχθεί μόνος του.
Το αποτέλεσμα ήταν μια ανάκαμψη από την οικονομική κρίση του 2007-08 που ήταν αρχικά αρκετά αδύναμη.
Ο έντονα λαϊκιστική πολιτική και η επιδείνωσης της κατάστασης έκτοτε, ο κίνδυνος ανεπαρκούς δημοσιονομικής αντίδρασης απλά αυξήθηκε.
Το πρόβλημα της πολιτικής βούλησης πηγαίνει πέρα από τα τυποποιημένα πακέτα τόνωσης ή διάσωσης.
Κατά την τελευταία ύφεση, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. προσέφερε στους εργαζομένους εκτεταμένη αποζημίωση ανεργίας, αυξημένη διατροφική υποστήριξη και επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.
Παρείχε επίσης δημοσιονομική βοήθεια στις κρατικές κυβερνήσεις, ένα ζωτικό μέτρο για όσους νομικά απαιτούνται για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους. Καμία από αυτές τις απαντήσεις δεν θα ενεργοποιηθεί αυτόματα όταν φθάσει η επόμενη ύφεση.
Αντίθετα, θεωρούνται προγράμματα διακριτικής ευχέρειας, πράγμα που σημαίνει ότι το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίζει υπέρ τους και να διαθέσει τα κεφάλαιά τους.
Ειδικά εάν η επόμενη επιβράδυνση είναι βαθιά και διαρκής, η αναμονή της διοίκησης και του Κογκρέσου να ενεργήσουν, πιθανότατα θα επιβάλουν σοβαρά βάρη στους οικονομικά ευάλωτους ανθρώπους και θα καθυστερήσουν περαιτέρω την έναρξη μιας ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν περιθώρια περικοπών

Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα διαφορετικό σετ περιορισμών.
Σε αντίθεση με ορισμένες κυβερνήσεις τις οποίες εξυπηρετούν, οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες παραμένουν ως επί το πλείστον άκρως λειτουργικές και πολιτικά ανεξάρτητες.
Αν και το Trump διεξήγαγε μια κακή εκστρατεία εναντίον του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell, το ίδρυμα, προς τιμήν του, φαίνεται ότι τον έχει κρατήσει σε επαρκή απόσταση.
Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το κύριο όπλο της Fed ενάντια στην ύφεση - το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, που είναι σήμερα μεταξύ 2 και 2,25% με πτωτικές τάσεις - θα μπορούσε να είναι πολύ χαμηλό όταν η επόμενη ύφεση απαιτήσει περικοπές επιτοκίων για να κάνει τη μεγάλη διαφορά, ειδικά εάν η επόμενη κάμψη είναι σχετικά βαθιά.
Στο παρελθόν, η Fed έχει μειώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κατά πέντε έως έξι ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια της ύφεσης.
Για την επόμενη, πολύ πιθανό να έχει λιγότερο από το μισό χώρο για ελιγμούς.
(Ιστορικά η Fed έχει δείξει πως απορρίπτει τα αρνητικά επιτόκια.)
Είναι αλήθεια ότι, κατά την τελευταία κρίση, οι κεντρικοί τραπεζίτες έκαναν περισσότερο από την μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.
Χρησιμοποίησαν αγορές ομολόγων μεγάλης κλίμακας ή ποσοτική χαλάρωση για να μειώσουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια που δεν βρίσκονταν υπό τον άμεσο έλεγχο τους.
Αλλά στο τέλος της ημέρας, όλες οι προσπάθειές τους έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν την τιμή της πίστωσης.
Και όπως κάνει σαφές το πρόσφατο ιστορικό των προηγμένων οικονομιών, πολύ χαμηλά επιτόκια - ακόμα και αρνητικά - μπορούν να είναι ανεπαρκή για να ξεμπλοκάρουν τις οικονομίες.
Εκτός από την πιστωτική επίδραση της νομισματικής πολιτικής, οι οικονομίες σε ύφεση χρειάζονται την επίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζήτηση.
Από μόνες τους, ούτε η δημοσιονομική πολιτική ούτε η νομισματική πολιτική είναι επαρκείς.
Μαζί, αποτελούν μια ισχυρή αντι-ύφεση ένα-δύο γροθιά.
Στην επόμενη ύφεση, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να μην μπορούν να βασιστούν σε κανένα εκ των παραπάνω εργαλείων.
Η διοίκηση του Trump εκτοξεύει τις οικονομικές αντιξοότητες με τον εμπορικό της πόλεμο, ενώ οι φορολογικές πολιτικές της σπαταλούν πόρους που θα χρησιμοποιηθούν πιο παραγωγικά στην επόμενη κάμψη.
Και με τα επιτόκια ήδη χαμηλά, η Fed θα έχει περιορισμένη ικανότητα να αναζωογονήσει την ανάπτυξη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακάμψει από προηγούμενες κάμψεις μέσω πολιτικών σχεδιασμών, συνεργασιών και πολιτικών λύσεων, οι οποίες είχαν αυτή την αποστολή.
Αυτή τη φορά, η χώρα θα κολλήσει από συνεχόμενα οικονομικά αυτό-γκολ και η πρόγνωση δεν είναι καλή.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS