Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch, ING: Οι μικρές υποχωρήσεις από ΗΠΑ και Κίνα δεν σημαίνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος φτάνει στο τέλος του

Fitch, ING: Οι μικρές υποχωρήσεις από ΗΠΑ και Κίνα δεν σημαίνουν ότι ο εμπορικός πόλεμος φτάνει στο τέλος του
O Trump ανακοίνωσε ότι αναβάλλει για τις 15 Οκτωβρίου την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα και η Κίνα ανακοίνωσε την εξαίρεση κάποιων αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς
Συγκρατημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές παρατηρώντας τη διάθεση ΗΠΑ και Κίνας για αποκλιμάκωση της έντασης και την ανακοίνωση κάποιων... υποχωρήσεων όσον αφορά τους δασμούς.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε ότι θα αναβάλλει (για τις 15 Οκτωβρίου από 1η Οκτωβρίου) την αύξηση των δασμών σε 250 δισ. δολ. στα κινεζικά προϊόντα σε «ένδειξη καλής θέλησης».
Νωρίτερα, το Πεκίνο είχε εξαιρέσει 16 τύπους αμερικανικών προϊόντων από τους επιπλέον δασμούς.
Ωστόσο, παρά τις θετικές ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης, η Fitch θεωρεί ότι παραμείνει δύσκολο να πει κάποιος ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε «πραγματική λύση» κάποια στιγμή σύντομα.
«Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα, είναι δύσκολο να δούμε ποιο είναι το κίνητρο -για να είμαστε ειλικρινής- στην πλευρά των ΗΠΑ.
Έτσι, δεν θα ήθελα να περιμένω τόσο πολλά από μια μικρή παραχώρηση που υποδηλώνει ότι είμαστε στον δρόμο για την εξεύρεση λύσης» δήλωσε ο James McCormack της Fitch από τη CNBC και συμπληρώνει «πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα κάποια κεφάλαια που πρέπει να γραφτούν στον εμπορικό πόλεμο».
Το ίδιο ισχύει και για την Κίνα.
Ειδικότερα, η Iris Pang από την ING εκτιμά ότι το γεγονός ότι εξαίρεσε κάποια προϊόντα από τους δασμούς δεν σημαίνει ότι μαλάκωσε τη στάση της.
Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείο, το Πεκίνο εξέταζε αυτό το ενδεχόμενο από τον Μάιο.
Κατά συνέπεια, η εξαίρεση των προϊόντων στόχευε στη στήριξη της κινεζικής οικονομίας, και λιγότερο σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ.
«Υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες στις επερχόμενες εμπορικές συνομιλίες.
Η εξαίρεση μόνο 16 κατηγοριών δεν θα αλλάξει τη στάση της Κίνας.
Πιστεύουμε ότι η Κίνα θα τηρήσει πολύ σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, που θα είναι το ίδιο με τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών» είπε η Pang.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης