Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η υπερπροσφορά θα επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου το 2020 - Ενισχυμένη η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ

IEA: Η υπερπροσφορά θα επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου το 2020 - Ενισχυμένη η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες
Αμετάβλητες διατήρησε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου τόσο το 2019 όσο και το 2020 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (12/9), επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ειδικότερα, η έκθεση του IEA αναφέρει ότι «με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται σήμερα περίπου 20% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, θα υπάρξει στήριξη για τους καταναλωτές», ενώ προσθέτει ότι «η άνοδος στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου επέτρεψε στις ΗΠΑ να πλησιάσουν και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσουν τη Σαουδική Αραβία ως τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου τον Ιούνιο, μετά την άνοδο των εξαγωγών πάνω από τα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως».
Παράλληλα, ο IEA διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου, προβλέποντας ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019 και κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω κατάρρευση των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας και εφόσον οι εντάσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη αποκλιμακωθούν.
«Η ανάκαμψη στην παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Dorian, μαζί με την απότομη αύξηση της παραγωγής στην Βραζιλία και τη Βόρεια Θάλασσα αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο της παραγωγής των χωρών εκτός ΟΠΕΚ», υπογραμμίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προβλέποντας ότι η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατ. βαρέλια το 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 400 χιλ. βαρέλια σε σχέση με το 2019.
«Το ισοζύγιο της αγοράς θα επιστρέψει σε σημαντική υπερπροσφορά και θα ασκήσει πιέσεις στις τιμές», τονίζει ο ΙΕΑ, ο οποίος προσθέτει ότι «η πρόκληση της διαχείρισης της αγοράς παραμένει αποθαρρυντική για το 2020».
Σημειώνεται ότι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν για τον Αύγουστο του 2019 διαμορφώθηκε στα 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 1,2 εκατ. βαρελιών που ήταν η ημερήσια παραγωγή τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης