Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι δύο προϋποθέσεις για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα – Μάχη με τον χρόνο ως το Eurogroup 4/12 που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις

tags :
Οι δύο προϋποθέσεις για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα – Μάχη με τον χρόνο ως το Eurogroup 4/12 που θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις
Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να χαριστούν στην Ελλάδα, όπως άλλωστε φάνηκε από τους αστερίσκους του γενικού διευθυντή του ESM
Αγώνα δρόμου με τις μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες θα κριθεί και το στοίχημα της ανάπτυξης, θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώς το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου όπου θα θιγεί για πρώτη φορά το θέμα των πλεονασμάτων.
Το τοπίο, βέβαια, θα ξεκαθαρίσει τον επόμενο χρόνο.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, άνοιξε την πόρτα για να μειωθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, ωστόσο όλα θα κριθούν από τα δείγματα γραφής της ελληνικής οικονομίας.
Όπως δήλωσε μετά το πέρας του χθεσινού Eurogroup η εκκίνηση των συζητήσεων για τα πλεονάσματα ναι μεν θα γίνει μέσα στο 2020, πλην όμως αυτές προϋποθέτουν:

- Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας να είναι υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις της τελευταίας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους.
Για την Ιστορία και μόνο, η ανάπτυξη στο πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν χαμηλότερη από τις προβλέψεις των Ευρωπαίων, μόλις 1,5% (1,1% το 1ο τρίμηνο και 1,9% το 2ο τρίμηνο) με αποτέλεσμα ο στόχος για πάνω από 2% το 2019 να δείχνει ακατόρθωτος… Εντονος ήταν ο προβληματισμός και στο πρόσωπο του κ. Ρέγκλινγκ.
«Η ανάπτυξη του 1ου εξαμήνου της φετινής χρονιάς ήταν χαμηλότερη απ’ ό,τι είχαμε προβλέψει όταν η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM.
- Το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας να είναι χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Προσώρας οι αγορές ομολόγων ρίχνουν νερό στον μύλο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά δε και την πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Χθες, από το Ελσίνκι ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικρότησε αυτή την πρόθεση.
Μάλιστα σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει αντίρρηση στην εξέλιξη αυτή και οι εσωτερικές διαδικασίες στον ESM και στον EFSF εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες.
Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να χαριστούν στην Ελλάδα, όπως άλλωστε φάνηκε από τους αστερίσκους του γενικού διευθυντή του ESM.
Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εργαστεί σκληρά, κυρίως σε επίπεδο μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων, ώς το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου που θεωρείται κομβικό.
Θα αποτελέσει αφετηρία σημαντικών εξελίξεων για τον τρόπο χρήσης των κερδών ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑΝFAs), ενώ στο συγκεκριμένο συμβούλιο θα υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση του «κουρέματος» που μπορεί να γίνει στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Για το 2020 ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ είναι… χαραγμένος σε πέτρα και δεν αλλάζει, οπότε οι όποιες αλλαγές θα αφορούν το μεταμνημονιακό 2021. Να σημειωθεί ότι η υποχρέωση της Ελλάδας για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι ώς το 2022.
Το χθεσινό Eurogroup χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ αναφέρθηκε με θερμά λόγια σε αυτή την πρωτοβουλία.
Συγχρόνως ανέδειξε τις εκκρεμότητες από τη σκοπιά της ΕΚΤ, όπου μεταξύ άλλων είναι: η περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν την προστασία της α' κατοικίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος της χώρας μας θα εξεταστεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν στα χέρια τους την 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Η κατάρτιση της έκθεσης ξεκινά σε τεχνικό επίπεδο την προσεχή Δευτέρα, ενώ τη μεθεπόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου αφικνούνται στην Αθήνα και οι αξιωματούχοι.
Οι έλεγχοι θα συμπέσουν με το ΔΝΤ που θα συντάξει τη δική του ετήσια έκθεση στη βάση του άρθρου 4.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης