Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Με νέα πρόταση πάει στη συνάντηση (16/9) με Juncker ο Johnson - Επιμένει για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Brexit: Με νέα πρόταση πάει στη συνάντηση (16/9) με Juncker ο Johnson - Επιμένει για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής
Η Βρετανία έχει έτοιμο νέο σχέδιο συμφωνίας το οποίο θα εξασφαλίσει την έγκριση από τους 27 ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής 17 και 18 Οκτωβρίου 
Με νέες ελπίδες και αποφασισμένος να συνάψει συμφωνία για το Brexit συναντά την ερχόμενη Δευτέρα (16/9) τον Jean Claude Juncker ο βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson στo Λουξεμβούργο.
Μετά από δύο μήνες στην εξουσία και έξι ήττες στο Κοινοβούλιο ο Johnson στρέφεται στην μόνη λύση που του απομένει: την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ. ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους της Ντάουνινγκ Στριτ η ομάδα συμβούλων του πρωθυπουργού έχει έτοιμο σχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα εξασφαλίσει την έγκριση από τους 27 ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
Αμέσως μετά θα κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή.
Πρόκειται, στην ουσία, για την συμφωνία της Theresa May, που απερρίφθη τρείς φορές από την πλειοψηφία της Βουλής, με κάποιες νέες φραστικές διατυπώσεις όσον αφορά το backstop, δηλαδή την δικλείδα ασφαλείας των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.
Αξιωματούχοι σε Δουβλίνο και Βρυξέλλες θεωρούν πως το επιτελείο του Πρωθυπουργού εξετάζει υποχώρηση της βρετανικής πλευράς όσον αφορά το backstop.
Η εκτίμησή τους βασίζεται στην πρόταση που έκανε ο Johnson στον Ιρλανδό ομόλογο του, Lio varadgar, για ελεύθερη διακίνηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων- μια σαφέστατη υποχώρηση από την προηγούμενη σκληρή θέση του έναντι του backstop.
Ο Johnson, προκειμένου να προλάβει τις ημερομηνίες και να έχει εγκεκριμένη από τους 27 και τη Βουλή των Κοινοτήτων μία συμφωνία έως την 31η Οκτωβρίου, έχει απειλήσει
τους οπαδούς του σκληρού Brexit ότι θα διαγραφούν από το κόμμα σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης