Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καραμανλής (υπ. Μεταφορών): Ο Τσίπρας έγραψε ιστορία όταν έκανε εικονικά εγκαίνια στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Καραμανλής (υπ. Μεταφορών): Ο Τσίπρας έγραψε ιστορία όταν έκανε εικονικά εγκαίνια στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θέλουν και μετρό και αρχαία. Επιλέξαμε αυτή τη λύση γιατί είναι η μόνη που συνδυάζει αρμονικά και μετρό και αρχαία
«Ο κ. Τσίπρας "έγραψε ιστορία" όταν έκανε εικονικά "εγκαίνια" στους μουσαμάδες. Με αυτόν τον τρόπο έχει συνδέσει μέχρι σήμερα το όνομά του με το μετρό Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής.
Σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ ο υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα για «παραμύθια και εικονική πραγματικότητα» στην υλοποίηση μεγάλων μέτρων όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης λέγοντας «τέρμα πια τα παραμύθια, τα εγκαίνια σε μουσαμάδες και η εικονική πραγματικότητα με το μετρό Θεσσαλονίκης.
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θέλουν και μετρό και αρχαία. Επιλέξαμε αυτή τη λύση γιατί είναι η μόνη που συνδυάζει αρμονικά και μετρό και αρχαία.
Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Όμως οι πλέον έγκυροι αρχαιολόγοι συμφωνούν με την προσέγγιση που επιλέγουμε».
Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «πολιτικάντικες στείρες αντιδράσεις» τις αντιπολιτευτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «διχάζουν την πόλη» ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι επεκτάσεις του μετρό Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν κανονικά.

Τα μεγάλα έργα στην Αττική

Ο υπουργός αναφέρεται σε όλα τα μεγάλα έργα που προετοιμάζει στη χώρα αλλά και τα σχέδια του για τις αστικές συγκοινωνίες και τον σιδηρόδρομο.
«Κεντρική θέση έχει το μετρό της Αθήνας.
Η γραμμή 4 και η ολοκλήρωση τής επέκτασης προς Πειραιά. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξεκινήσει η γραμμή 4 που σχεδιάζεται τόσα χρόνια», σημειώνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τονίζοντας πως «δυστυχώς, η προηγουμένη κυβέρνηση άφησε ένα διαγωνισμό στη μέση και με πολλά προβλήματα».
«Υπάρχουν όμως και πολλά έργα που έχουμε ανακοινώσει προεκλογικά και τώρα προετοιμαζόμαστε για την υλοποίησή τους, όπως οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού με έμφαση στην επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού (ΔΠΛΥ) προς Ηλιούπολη, η σύνδεση Ελευσίνα- Θήβα (Υλίκη), η ολοκλήρωση και λειτουργία του τραμ στον Πειραιά, το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο και η υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος- Σαλαμίνας», προσθέτει.

Εθνική Πατρών - Πύργου, ΒΟΑΚ και αστικές συγκοινωνίες

Για την Πατρών-Πύργου ανακοινώνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συζητήσει το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ για τον ΒΟΑΚ (Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης) αναφέρει ότι βρήκε στο υπουργείο μόνο «ένα σκίτσο και μια ιδέα. Και κάποιες εταιρείες που δήλωσαν την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν την ιδέα με το σκίτσο».
Ο κ Καραμανλής εξηγεί πώς βλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή των δημοσίων έργων για την οποία μίλησε στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.
«Πιστεύω, αναφέρει, πάρα πολύ στην καινοτομία, αλλά και στην προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα διεθνών καλών πρακτικών, όπως η δυνατότητα δημοπράτησης με καινοτόμες προτάσεις».
«Κάπως έτσι, άλλωστε, ξεκίνησαν στην Ελλάδα και οι συμβάσεις παραχώρησης -που η Νέα Δημοκρατία θεσμοθέτησε το 2006 στα μεγάλα οδικά έργα- και στην πράξη αποδείχτηκαν πολύ πιο αποτελεσματικές», προσθέτει.
Αναφορικά με το σιδηρόδρομο, κάνει λόγο για «προχειρότητες και απόπειρες δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας» εκ μέρους του προκατόχου του Χρήστου Σπίρτζη οποίος όπως αναφέρει «έκανε δηλώσεις πολλές και διάφορες αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΡΓΟΣΕ δεν προκήρυξε κανένα μεγάλο σιδηροδρομικό έργο στα χρονιά της θητείας του». «Ο σιδηρόδρομος, λέει, ασφαλώς και έχει κεντρική θέση στο πρόγραμμά μας, αλλά με αναφορά σε έργα ρεαλιστικά και λειτουργικά».
Ο υπουργός Υποδομών μιλάει για κατάσταση «κρίσης» στις αστικές συγκοινωνίες και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Όπως αναφέρει: «Οι εισπράξεις του ΟΑΣΑ στην Αθήνα από 220 εκατ. το 2014 έπεσαν το 2018 μετά βίας στα 150 εκατ. ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη, στην απόλυτα αποτυχημένη κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, από 58 εκατ. εισπράξεις το 2014 μετά βίας είμαστε στα 24 εκατ. το χρόνο σήμερα».
Ξεκαθαρίζει πάντως ότι «δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών.
«Ούτως ή άλλως, η τραγική κατάσταση που κληροδότησε η προηγουμένη κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να προσελκύσει ενδιαφέρον επενδυτών» σημειώνει ενώ θεωρεί πως «η συζήτηση κρατικές ή ιδιωτικές συγκοινωνίες είναι παρωχημένη». «Το βασικό είναι ο ισχυρός ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και η σωστή διαχείριση των εταιρειών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης